Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Video’s met uitleg in het Papiaments

Bijdragen aan betere farmaceutische zorg op Curaçao.

PW32en33 - 13-08-2021 | door Annemiek Veelenturf
Peterson Octavius
Op Curaçao ervaart Nitza Hooi dat je als apotheker met kleine dingen een wereld van verschil kan maken. Om de farmaceutische zorg op het eiland te helpen bevorderen, wil ze geneesmiddeluitgifte begeleiden met een uitlegvideo in het Papiaments of Spaans.
Video’s met uitleg in het Papiaments

Begin dit jaar keerde Nitza Hooi (29) terug naar Curaçao, het eiland van haar roots. Terug naar de zon, het strand en de nabijheid van haar familie. “Niets ten nadele van Nederland”, zegt ze over het land waar ze vorig jaar afstudeerde als apotheker. “Maar ik ervaar op Curaçao een gevoel van vrijheid: je stapt spontaan binnen bij vrienden en familie.”

Hooi werkt in apotheek Botika Mahuma in Willemstad. “Ik denk in het Papiaments, wat de communicatie met de patiënten ten goede komt. Dit versterkt ook mijn potentie om hen te kunnen begeleiden.”

In de afgelopen maanden heeft Hooi geconstateerd dat het niveau van de farmaceutische zorg op het eiland een boost kan gebruiken. “Je moet je voorstellen dat patiënten hier ook naar de apotheek komen voor schoonmaakmiddelen en shampoos, zoals in een drogist in Nederland. Voor mijn gevoel maskeert dit de gespecialiseerde zorg die zij van apothekers mogen verwachten.”

Patiënten kunnen bovendien bij meerdere apotheken hun medicatie ophalen, waardoor een compleet medicatiedossier vaak ontbreekt. Hooi probeert de samenwerking met huisartsen te bevorderen: “Gelukkig zijn er sinds kort FTO’s.”

Waar ze écht iets aan wil doen, is de begeleiding bij de eerste en tweede uitgifte van medicatie. “Mensen vragen niet veel en assistenten houden het kort”, omschrijft ze de huidige gang van zaken. “Met Jacqueline Hugtenburg van het Amsterdam UMC en apotheker Adrienne Tromp op Aruba brainstorm ik daarom over een videoproject. Het idee is dat patiënten per mail een link krijgen naar een film met informatie in het Papiaments of Spaans, of die in de apotheek kunnen bekijken.”

Wereld van verschil

Het vak fascineert haar, zegt ze. Van het proces dat maakt dat een geneesmiddel werkt (of niet), tot de hoeveelheid redenen die mensen aanvoeren om therapie(on)trouw te zijn. Maar bovenal wil ze zich beijveren om de farmaceutische zorg op haar eiland naar een hoger plan te tillen. “Je kunt hier met simpele dingen een wereld van verschil maken.”

“Ik ervaar op Curaçao een gevoel van vrijheid”, zegt Nitza Hooi. “Je kunt spontaan ergens binnenstappen zonder afspraak.”

Document acties

gearchiveerd onder: Curaçao, Nitza Hooi, Papiaments
Back to top