Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uit liefde voor de samenleving

Zeliha Cimtay krijgt lintje voor vele vrijwilligerswerk.

PW23 - 11-06-2021 | door Frans van den Houdt
Marieke de Lorijn
De liefde voor mens en samenleving staat centraal bij Zeliha Cimtay, die voor het vele vrijwilligerswerk dat zij doet in Schiedam onlangs koninklijk werd onderscheiden. “Hier haal ik veel energie uit.”
Uit liefde voor de samenleving

Niks is onmogelijk als je er echt voor wilt gaan, is de overtuiging van Zeliha Cimtay (54) van Apotheek Westblaak in Rotterdam. “Naast de volle werkweek in de apotheek probeer ik in mijn vrije tijd – soms drie of vier avonden per week en in het weekend – iets te betekenen voor de samenleving. Ik heb denk ik een overdosis aan doorzettingsvermogen.” 

Cimtay werd afgelopen Koningsdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau voor het vele vrijwilligerswerk dat zij al tientallen jaren verricht in haar woonplaats Schiedam. Zo is zij lid (tussen 2012 en 2015 ook voorzitter) van het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond, de Lions Club Schiedam en de Wijk Onderneming Nieuwland.

Wat al die werkzaamheden gemeen hebben is mensen in achterstandswijken bij elkaar brengen door het organiseren van de meest uiteenlopende activiteiten, van een filmavond en seniorendag tot een buurtbarbecue en Venetiaans carnaval. “Ik wil graag iets betekenen voor mensen die zich aan de onderkant van de samenleving bevinden en weinig te besteden hebben. Daar haal ik veel energie uit. Liefde voor de mens en maatschappij staat in mijn geloof centraal.”

Socialising

Als voorzitter van het Alevitisch Cultureel Centrum wist zij via haar netwerk in Schiedam een leegstaand kerkgebouw aan te kopen, waar wijkbewoners sindsdien regelmatig bij elkaar komen voor laagdrempelige activiteiten. “Socialising is erg belangrijk. Door mensen bij elkaar te brengen creëer je verbondenheid. Iedereen is gelijk.”

Dat ook haar zoon van 22 en dochter van 32 zich als vrijwilliger inzetten voor de samenleving doet haar goed. “Prachtig om te zien dat ik kennelijk iets heb weten door te geven.”

Dat ze voor haar vrijwilligerswerk een koninklijke onderscheiding kreeg, kwam als een volkomen verrassing, zegt Cimtay. “Ik ben ook nog nooit zo zenuwachtig geweest als tijdens de uitreiking. Maar ik vind het een hele eer hoor, al heb er nooit bij stilgestaan dat het zo bijzonder is wat ik doe.”

Zeliha Cimtay: ”Ik heb denk ik een overdosis aan doorzettingsvermogen.”

Document acties

Back to top