Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Stortvloed meldingen beoordelen

Tessa Smit beoordeelt bijna 750.000 vermoede bijwerkingen coronavaccins.

PW42 - 22-10-2021 | door Frans van den Houdt
Jeroen Jumelet
Als vaccin-beoordelaar bij Bijwerkingencentrum Lareb bekijkt Tessa Smit individuele meldingen van bijwerkingen en beoordeelt deze op causaliteit. De enorme hoeveelheid meldingen over de coronavaccins overweldigde haar.
Stortvloed meldingen beoordelen

“Zoveel meldingen, in zo’n korte tijd, dat hebben we bij Lareb nooit eerder aan de hand gehad”, zegt Tessa Smit, apotheker en wetenschappelijk beoordelaar bij het bijwerkingencentrum. “Overweldigend, maar ook erg leerzaam.” 

Sinds de start van het COVID-19-vaccinatieprogramma begin dit jaar, tot eind september, kwamen een kleine 150.000 meldingen binnen over bijna 750.000 vermoede bijwerkingen. “De meeste reactogene bijwerkingen waren te verwachten want die zie je ook na andere vaccinaties, zoals injectieplaatsreacties, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en koorts”, vertelt Smit. “Nu een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, is het belangrijk nieuwe, onverwachte en mogelijk ernstige bijwerkingen van de vaccins te signaleren.”

Smit wijst op het beeld van trombose met trombocytopenie syndroom (TTS) bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen, waarover later informatie is opgenomen in de bijsluiters. “En bij de Pfizer- en Moderna-vaccins zagen we meldingen van pericarditis en myocarditis. Ook deze staan nu als bijwerkingen in de bijsluiters”, zegt Smit.

Causaliteit

Als vaccin-beoordelaar is het haar taak individuele meldingen te bekijken en te beoordelen op causaliteit. “Daarnaast doe ik ook analyses op groepen gelijksoortige meldingen, met als doel zo snel mogelijk nieuwe kennis te vergaren en, wanneer nodig, te verspreiden via onze website en richting het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.”

Naast het beoordelen en verwerken van alle bijwerkingen was Smit ook actief betrokken bij het maken van een nieuw geïntegreerd meldformulier voor zorgverleners en patiënten voor de COVID-19-, griep- en pneumokokkenvaccins. “Ook mensen die een derde booster COVID-vaccinatie krijgen, kunnen via dit formulier een melding doen.”

Door de enorme hoeveelheid data die is binnengekomen bij Lareb is inmiddels een goed beeld ontstaan van de veiligheid van COVID-19-vaccins in de praktijk. “Maar”, onderstreept Smit, “we zijn nog lang niet klaar met ons werk.”

Tessa Smit: “Het is belangrijk nieuwe, onverwachte en mogelijk ernstige bijwerkingen van coronavaccins te signaleren.”

Document acties

Back to top