Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Steun voor depressieve student

‘Apotheek heeft signalerende functie bij student zonder huisarts’

PW5 - 03-02-2017 | door Edwin Bos
Studenten kunnen door de steeds hogere studiedruk depressieve klachten ontwikkelen.
Steun voor depressieve student

Met stickers op valeriaan, melatonine en sint-janskruid attendeert apotheker Clasineke Groenendijk studenten op de website benjesomber.nl.
“We willen achterhalen of er meer aan de hand is dan examenstress.”

Als een student depressieve klachten heeft, wie vangt die signalen dan op? Studenten staan vaak nog ingeschreven bij hun ouders, waardoor ze onzichtbaar zijn, vertelt apotheker Clasineke Groenendijk van Apotheek Boswijk in Utrecht-Oost. “In deze studentenwijk hebben we in de eerste lijn een multidisciplinair zorgprogramma ontwikkeld voor depressieve klachten bij deze moeilijk te bereiken groep.”

Omdat studenten voor alle informatie op internet zoeken – ook als ze zich ‘down’ voelen – hebben de zorgverleners van de Stichting Utrecht Oost GEZond een website gelanceerd: benjesomber.nl. Groenendijk, voorzitter van de werkgroep Depressie: “Op de website staat een gevalideerde test met negen vragen die zicht geeft op de symptomen van depressiviteit en somberheid. De test wordt ook in de psychiatrie gebruikt, voor bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen.”

De zorgverleners in Utrecht-Oost wijzen studenten ook op het belang zich in te schrijven bij een huisarts. Op de Uithof en bij alle fysiotherapeuten en huisartsen in de wijk liggen flyers met informatie over huisartsenzorg en het zorgprogramma depressieve klachten.

In de apotheken in de wijk worden op de zelfzorgpreparaten sint-janskruid, valeriaan en melatonine stickers geplakt die kopers attenderen op de website benjesomber.nl. ‘“Misschien heb je alleen last van examenstress, maar kijk ook even op de website’, dat zeggen we tegen jongvolwassenen en studenten die deze middelen bij ons kopen.”

Signaleren

Blijkt na het invullen van de test meer aan de hand te zijn, dan krijgt de student per e-mail bijvoorbeeld het advies contact op te nemen met een huisarts. Dat is de eigen verantwoordelijkheid, benadrukt Groenendijk. “We benaderen de student niet zelf, want dat zou betuttelend zijn.” Studenten die zich melden bij een huisarts krijgen onder meer een hardloopprogramma aangeboden en hulp voor de klachten zelf, bijvoorbeeld van een eerstelijnspsycholoog.

Vanwege de signalerende functie zijn apotheken volgens Groenendijk zeer geschikt voor dit soort zorgprogramma’s. “Wij hebben veel aanloop, ook van mensen die geen huisarts hebben.” Met behulp van stickers, een website en een gevalideerde test kunnen apothekers ook andere doelgroepen bereiken. “Bijvoorbeeld mensen met overgewicht of burn-outklachten.”

Document acties

gearchiveerd onder: , , ,
Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top