Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Stamceldonor zonder twijfels

Dikke naald trok halve liter “prut” uit bekken van Bas van Vlijmen

PW39 - 29-09-2017 | door Annemiek Veelenturf
De kans op een match was 1 op 50.000.
Stamceldonor zonder twijfels

Zo klein, dat poliklinisch apotheker Bas van Vlijmen zich onbekommerd aanmeldde als stamceldonor. Toen kwam onverwacht tóch dat verzoek stamcellen af te staan. “Dat was even slikken, maar ik vind: wie a zegt …”

Uit twee gaatjes in zijn bekken trok een dikke naald een halve tot driekwart liter “prut” met daarin de stamcellen die een onbekende leukemiepatiënt er – hopelijk – weer bovenop helpen. Een ingreep die poliklinisch apotheker in het Raboudumc Bas van Vlijmen prima doorstond. “Het ging gladjes, heb amper pijn gehad. Na vijf dagen kon ik alweer een zaterdagdienst doen.”

Van Vlijmen was al jaren bloeddonor toen hij vernam van een actie van de Bloedbank voor de werving van stamceldonoren. “De kans op een match met een onbekende ontvanger – 1 op 50.000 – is zo klein, dat ik dacht: ik meld me aan. Toch moest ik wel even slikken toen ik dit voorjaar een telefoontje kreeg van Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren. Er was een match! Maar ik vind: wie a zegt, moet ook b zeggen.”

Wat meespeelde was zijn ervaring met leukemiepatiënten bij wie hij de grote impact heeft gezien van een donatie van stamcellen, de reservecellen in het lichaam die nog alles kunnen worden. “Je ziet iemand veranderen van doodziek naar in principe genezen. Dat is natuurlijk fantastisch.”

OK-datum

Van Vlijmen ging het hele circus van onderzoeken door. Toen hij was goedgekeurd werd een OK-datum geprikt. “Terugkrabbelen was er toen echt niet meer bij. Want bij de ontvangende patiënt werd nu zijn beenmerg kapotgemaakt om mijn stamcellen te kunnen ontvangen. Deze zijn na de ingreep ook direct klaargemaakt en naar hem toegegaan.”

Wie de ontvanger is, weet hij niet. Het enige dat hij weet, is dat het om een man gaat van in de zestig die lijdt aan acute myeloïde leukemie, een ziekte die zorgt voor een overproductie van onrijpe witte bloedcellen die zich in het beenmerg ophopen en daar de aanmaak van normale bloedcellen verstoren. “Misschien is het iemand in Melbourne, misschien verblijft hij twee deuren verderop in het Radboudumc.”

Met zijn verhaal wil Van Vlijmen anderen stimuleren zich ook aan te melden als stamceldonor. De drang voor anderen klaar te staan zit er bij hem al van jongs af aan in; hij is al lang bloeddonor en sinds enige tijd voorzitter van de Reddingsbrigade in Oss.

Mogelijk worden hij en de ontvanger van zijn stamcellen penvrienden; Matchis biedt online die mogelijkheid. “Het initiatief zal niet van mij komen. Maar als de man hieraan behoefte heeft, sta ik ervoor open.”

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top