Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Praten, niet kruintje kijken

Eindhovense apotheker schrijft boekje over 37 jaar farmacie

PW3 - 20-01-2017 | door Frans van den Houdt
Het dertigjarig bestaan van Apotheek de Roosten in Eindhoven was voor Linda Dekkers aanleiding een boekje te schrijven over haar carrière in de apotheek, die in 1979 begon en onlangs eindigde.
Praten, niet kruintje kijken

“Communiceren met de patiënt is essentieel geworden.”

“Eigenlijk heb ik me altijd meer zorgverlener dan apotheker gevoeld”, schrijft Linda Dekkers, die het verhaal van haar 37-jarige apothekerscarrière optekende in het boekje De apotheek anno 1980 en verder. “Ik vond het belangrijk medebehandelaar te zijn, dat wil zeggen: niet passief signaleren maar actief adviseren en optreden. Dat laatste komt waarschijnlijk door mijn opleiding bij professor Breimer in Leiden en de ziekenhuisstage bij Ary van der Kuy van het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.”

Dekkers begon haar carrière als apotheker in het najaar van 1979 in een kleine apotheek in Veldhoven, maar hield het na twee maanden al voor gezien toen bleek dat het economisch niet haalbaar was haar fulltime in dienst te houden. Ze kwam bij Klijsen-Maurits in Tilburg terecht, een van de eerste apotheken in Nederland die werkte met het computersysteem van Pharmacom dat ook een module voor medicatiebewaking had. “Het gold begin jaren tachtig als de Rolls Royce onder de apotheeksystemen”, zegt Dekkers.

Na tweeënhalfjaar stapte ze over naar apotheek Arnouts in Eindhoven, waarmee ze later een maatschap aanging. Die maatschap bestaat inmiddels uit zes apotheken. Dekkers is sinds kort met pensioen. Haar man, ook apotheker, leidt een jongere collega op voor het farmaceutische werk; hun twee zonen hebben de logistieke taken en managementtaken overgenomen.

Rompslomp

“De administratieve rompslomp door eisen van zorgverzekeraars, het gemekker rond het preferentiebeleid en de agressie aan de balie die dat weer oproept, waren een ramp”, zegt Dekkers terugblikkend. Wat ze fijn vond was het meewerken aan de opbouw van een systeem voor medicatiebewaking en -begeleiding. “Ik ben al vroeg begonnen met medicatiebeoordelingen in verzorgingshuizen. Het is goed te zien dat die inmiddels zijn ingebed in de dagelijkse praktijk van de apotheek.”

Ook het feit dat apotheekteams veel communicatiever zijn geworden doet Dekkers deugd. “Vroeger konden patiënten alleen ‘kruintjes kijken’ zoals dat heette. Assistenten kwamen met het hoofd naar beneden naar de balie en grepen meteen naar het recept, zelfs een simpele begroeting was er niet bij. Gelukkig wordt er nu prima gecommuniceerd met patiënten, wat essentieel is voor goede farmaceutische zorg.”

Document acties

gearchiveerd onder: ,
Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top