Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicijnen voor proefpersonen

Apotheker Arjen Akkerman werkt bij PRA Health Sciences

PW1/2 - 13-01-2017 | door Frits Baltesen
Apotheker Arjen Akkerman werkt bij PRA Health Sciences, dat medicatie test op proefpersonen.
Medicijnen voor proefpersonen

Hij maakt vooral veel verschillende bereidingen. Akkerman: “Je kunt veel kennis van je farmaciestudie gebruiken.”

In zijn laatste jaar van zijn studie farmacie in Groningen, in 2003, stond Arjen Akkerman voor de keuze: openbaar apotheker worden (hij had immers twee prettige stages) of ziekenhuisapotheker. Verrassend genoeg werd hij industrieapotheker bij PRA Health Sciences, dat geneesmiddelonderzoek doet bij proefpersonen.

Dat kwam omdat hij in de laatste maanden van zijn studie alvast het solliciteren wilde oefenen. Toen Akkerman een advertentie zag dat het vlakbij Groningen gelegen Pharma Bio Research (de voorloper van PRA) een apotheker vroeg voor een nieuw te bouwen GMP-apotheek, stuurde hij een brief. Hij ging op gesprek en werd aangenomen. Akkerman werkt er inmiddels veertien jaar en is nu hoofd van deze apotheek.

“We bereiden voor farmaceutische bedrijven geneesmiddelen die we testen bij PRA”, vertelt Akkerman. “Dat heeft voor deze bedrijven drie belangrijke voordelen: ze hoeven de middelen niet zelf te maken, het komt de stabiliteit van de medicijnen ten goede én we kunnen een ‘alles-in-één-product’ aanbieden: de geneesmiddelen produceren en op proefpersonen testen. Dat bespaart tijd.”

Kleine batches

Wat meespeelt is dat de PRA-apotheek naar verhouding snel kleine batches van een middel kan maken, maximaal voor twaalf proefpersonen. Het gaat daarbij bijna altijd om vrijwilligers die de aandoening niet hebben, soms patiënten – dus vooral voor fase I/IIa. Soms levert zijn apotheek medicatie aan testinstellingen van PRA in andere landen; wereldwijd heeft het concern tientallen vestigingen.

Akkerman en zijn team van acht medewerkers kunnen bijna alle middelen maken. Zij leverden onlangs bijvoorbeeld cytotoxische middelen aan een PRA-vestiging in Hongarije voor oncologiestudies met patiënten. Zijn apotheek maakte dit jaar ongeveer veertig verschillende soorten geneesmiddelen.
“Een van de leuke dingen van dit werk is dat je veel dingen uit je farmaciestudie kunt gebruiken”, zegt Akkerman. “Ik denk dat een gemiddelde openbaar apotheker minder kan putten uit zijn opleiding. De keuze voor dit werk was een van de beste in mijn leven. Fijn is ook dat we blijven innoveren. Vorig jaar zijn we verhuisd naar een nieuwe GMP-apotheek in Groningen en nu denken we erover de faciliteit uit te breiden met een tabletteermachine.”

Document acties

gearchiveerd onder: ,
Vacatures
Zie jij toe op goede productie en distributie van geneesmiddelen?

Ministerie van VWS, IGJ | Utrecht

Ziekenhuisapotheker

Treant Zorggroep | Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal

Ziekenhuisapotheker-directeur

SAHZ | Haarlem

Meer…
Back to top