Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Innovatieve bedrijfsvoering

Apotheker en farmaceutisch manager beheren samen apotheek Pillen en Praten

PW24 - 16-06-2017 | door Maarke Roelofs
Van apothekersassistent tot mede-eigenaar van apotheek Pillen en Praten in Den Haag: Esmaa Amer, ambitieus en volhardend.
Innovatieve bedrijfsvoering

“Ik wilde vooral doorstuderen, zien wat er allemaal mogelijk is.”

Het is ongebruikelijk dat een niet-apotheker mede-eigenaar is van een apotheek. Toch ziet Esmaa Amer (28) duidelijk voordelen. “Apothekers worden opgeleid om gesprekken te voeren over medicatie, maar niet per se met hun personeel. Ze staan zonder managementachtergrond aan het hoofd van een bedrijf. Naast het werk aan de balie houd ik me vooral bezig met financieel en personeelsmanagement.”

Amers carrièrepad is indrukwekkend: van apothekersassistent door naar de opleiding Farmakunde, om vervolgens nog een master Gezondheidswetenschappen af te ronden. Recentelijk werd zij compagnon in apotheek Pillen en Praten. “Toen ik hier kwam was er nog geen kwaliteitssysteem, door mijn ervaring heb ik dat binnen negen maanden kunnen implementeren.”

Tijdens haar studie deed Amer onderzoek naar het verbeteren van de begeleiding bij ontslagmedicatie. “We bellen nu iedereen met ontslagmedicatie op om alles door te nemen en geven kleinere pakketten mee.” Ook aan de balie benut ze haar studiekennis: “De structuur van een middel weten, kan helpen de bijwerkingen van een patiënt te verklaren.”

Vooroordelen

Pillen en Praten is een echte buurtapotheek middenin een ‘witte wijk’ in Den Haag. “Toen ik hier begon was ik de enige allochtone medewerker en bovendien draag ik een hoofddoek. Dat was in het begin wel wennen voor de klanten. Soms twijfelden ze aan mijn deskundigheid of wilden niet door mij worden geholpen. Ik wist wat ik kon en had daarom zoiets van ‘ik laat me niet wegjagen’.”

Amer initieert graag nieuwe initiatieven. Afgelopen weekend stond haar apotheek met een kraampje op het Escampfestival. Menig bezoeker vroeg zich af waarom? “We zijn er inderdaad voor pillen, en voor praten, maar ook voor preventie”, zegt Amer stellig. “Ik wil graag projecten opzetten voor preventie en gezondheidsbevordering, zoals de aanwezigheid van een diëtist in de praktijk die tips kan geven voor een gezondere leefstijl naast de medicatie.”

Een apotheker kan niet meer passief zitten wachten tot een patiënt binnenwandelt met een recept, vindt Amer. “Je moet naar patiënten toe en kijken wat ze nodig hebben. Ik zou willen dat je als apotheker een abonnements-tarief krijgt waarmee je allerlei activiteiten kunt opzetten voor klanten, zonder afhankelijk te zijn van een zorgverzekeraar.”

Document acties

gearchiveerd onder: ,
Vacatures
Implementatie Apotheker Zorginstellingen

UPLUS | Oosterwolde of Alkmaar

Geregistreerde apotheker

BENU Apotheek Exler Noordplein B.V. | Rotterdam

Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Meer…
Back to top