Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Papieren’ patiënt gaat leven

Veel voordelen van multidisciplinaire medicatiebeoordeling in de GGZ

PW47 - 24-11-2017 | door Maarke Roelofs
Multidisciplinair werken, met onder meer medicatiebeoordelingen in een GGZ-instelling, kan apotheker Marieke Beex-Oosterhuis iedereen aanraden.
‘Papieren’ patiënt gaat leven

“Het is een cliché, maar het werkt synergistisch.”

“Psychofarmaca zijn interessant voor apothekers door de vele potentiële interacties, farmacogenetica en -kinetiek en bloedspiegel-bepalingen. Daar komen onze geneesmiddelenkennis en helikopterview uitstekend tot hun recht”, aldus ziekenhuisapotheker Marieke Beex-Oosterhuis, die naast haar werk in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht verantwoordelijk is voor de farmaceutische zorg aan de klinische patiënten in GGZ-instelling Yulius.

Haar “eigen kleine ziekenhuis”, noemt ze Yulius. De medicatiebeoordelingen voert ze op locatie uit samen met de behandelaars. “Zichtbaarheid is cruciaal voor de relatie die je opbouwt, of dat nu met een patiënt is of met een instelling. Door aanwezig te zijn kun je makkelijk worden aangeschoten of even een vraag stellen.”

Multidisciplinair werken, zoals met het team bij Yulius, kan Beex-Oosterhuis iedere apotheker aanraden. “Het is een cliché, maar het werkt synergistisch. Met informatie van verschillende behandelaren en zorgverleners, gaat een ‘papieren patiënt’ pas echt leven.”
In Yulius zit de patiënt niet bij de medicatiebeoordeling; een verpleegkundige bespreekt vooraf met de patiënt de medicatie. “Voor veel patiënten die langdurig in een psychiatrische instelling verblijven werkt aanwezigheid bij de medicatiebeoordeling alleen maar verwarrend, het voegt voor hen niets toe.”

Clozapine

Naast haar werk in het ziekenhuis en bij Yulius, werkt Marieke Beex-Oosterhuis aan een proefschrift over clozapine. “Kruis-bestuiving tussen de werkzaamheden is er absoluut. Een vraag van de werkvloer omzetten naar onderzoek maakt het extra boeiend. Als we beter weten hoe clozapine zich in het lichaam gedraagt, kun je beter anticiperen op bijwerkingen.”

Ze vindt het waardevol patiënten te volgen en te zien dat bepaalde kwesties na verloop van tijd zijn opgelost. Als voorbeeld haalt ze een patiënt aan die aanvankelijk heel psychotisch en argwanend was. “We spraken er toen al over om hem op den duur op clozapine over te zetten en dat kost tijd. Clozapine draagt namelijk een behoorlijk stigma, maar in het tweede jaar was meneer er toch mee begonnen en in jaar drie nam hij het vrijwillig.”
Inmiddels is de patiënt ontslagen en woont begeleid. “Het is prachtig dat een medicatiebeoordeling hieraan bijdraagt.”

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top