Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Jubileum voor apothekersmuseum

Apotheker Marianne Kisters zoekt steun om meer bezoekers te trekken

PW 10 - 11-03-2016 | door Frits Baltesen
Bijna in haar eentje runt apotheker Marianne Kisters het Apothekersmuseum Kisters in Doorwerth.
Jubileum voor apothekersmuseum

Dit jaar viert ze het tienjarig jubileum. Ze grijpt dat aan om extra bezoekers naar haar museum te lokken. “Ik geloof dat we hier alles wel hebben.”

Al tijdens zijn studententijd, ruim een halve eeuw geleden, was haar latere man Huub Kisters pillendoosjes aan het verzamelen. Pas nadat Huub en Marianne met pensioen gingen, vonden ze tijd om een apothekers-museum op te richten in het Gelderse Doorwerth.

Nu staat het tienjarig bestaan voor de deur, en Marianne (78) – haar man is inmiddels overleden – piekert hoe ze dat jubileum kan aangrijpen om extra bezoekers te trekken. Want de bezoekersaantallen van het Apothekersmuseum Kisters lopen de laatste tijd terug. Marianne Kisters, die bijna altijd zelf de weinige belangstellenden rondleidt, maakt soms mee dat er een week lang niemand komt. Daardoor is er niet zoveel geld om het museum perfect te onderhouden en schoon te maken en zijn er vooral te weinig financiën voor een goed promotieplan.

Haar museum, dat zevenhonderd vierkante meter telt, is zeker een bezoek waard. Behalve honderden antieke pillendoosjes, balansen, pillenvergulders, poedermachines en simpliciakasten, staan er bijna honderd vijzels, tientallen gapers en apotheekkasten. Bezoekers kunnen handgeschreven etiketten bekijken en foutieve charges van bereidingen van de industrie, die moesten worden teruggeroepen. “En mijn eigen apotheekje staat er ook. Als u me zou vragen wat ik te wensen heb voor mijn collectie, geloof ik dat we hier eigenlijk alles wel hebben”, vertelt ze.

Dit jubileumjaar hoopt ze aan te grijpen voor een professionelere organisatie. “Want er ligt nog veel in het depot. Als mijn man of ik iets zagen op een rommelmarkt of een veiling kochten we het vaak”, zegt ze. Nu zou assistentie bij het inventariseren van al die spullen door een kenner welkom zijn.

Gelders Erfgoed

Ze overweegt daarom de hulp in te roepen van de Stichting Gelders Erfgoed, die moeite doet erfgoed zichtbaar te maken voor publiek en steun verleent aan de bedrijfsvoering van erfgoedbeheerders. Kisters: “Onze organisatie kan wel een stukje beter. In dit feestelijke jaar gaan we daarvan werk maken.” Ze denkt er bijvoorbeeld over met hulp van Gelders Erfgoed een mooie folder te maken.

Kisters: “Niet dat mijn museum in financiële problemen zit! De hele erfenis van mijn man zit erin en we hebben geen kinderen. Maar het is voor veel mensen fijn hier rond te lopen. Het is puur nostalgisch, maar wel heerlijk om te zien.”

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top