Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De toekomst veiligstellen

Mirna Hessels denkt en praat mee over ontwikkelingen in de farmacie

PW36 - 09-09-2016 | door Frans van den Houdt
Ambitieus is een typering die niets te veel zegt over Mirna Hessels. Naast haar fulltime baan als apotheker zet ze zich in voor werkgroepen en bestuursfuncties, met als doel goede farmaceutische zorg in de toekomst te waarborgen.
De toekomst veiligstellen

“Wij zijn de patiënten van de toekomst”, zegt Mirna Hessels (26), sinds november 2014 tweede apotheker in Apotheek ’t Goy in Utrecht, over haar inzet voor werkgroepen die zich bezighouden met ontwikkelingen in de farmaceutische zorg. “Als mijn vrienden en ik over vijftig jaar met een rollator de apotheek inlopen, wil ik dat alles goed is geregeld.”

Hessels zit in de KNMP-werkgroep Indicatoren Geïndividualiseerde Distributievormen (GDV), de Werkgroep Openbare Farmacie (WOF) en de PAO Farmacie Adviesraad, was betrokken bij de totstandkoming van het raamplan voor de opleidingen farmacie en is bestuurslid algemene zaken van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA), in welke hoedanigheid zij meewerkt aan de toekomstvisie van de VJA.

“Het is erg leuk en leerzaam en goed voor m’n persoonlijke ontwikkeling.” Activiteiten die ze combineert met haar fulltime baan in de apotheek. “Soms is het wel ’n beetje veel en heb ik iedere avond wat. Maar door schema’s en lijstjes te maken blijft het behapbaar.”

Medicatieveiligheid

In naburige verpleeghuizen voert Hessels regelmatig farmacotherapeutisch overleg (FTO). Een dag eerder nog was ze bij drie patiënten voor een medicatiebeoordeling. “Heel waardevol, omdat ze in hun vertrouwde omgeving makkelijker vragen stellen.” Over incontinentie, zorgen over de bloeddruk en het moeilijk kunnen lezen van etiketten op baxterzakjes of deze niet open kunnen krijgen. “Om de tekst leesbaarder te maken hebben we de lay-out aangepast.”

De aanwezigheid van analfabeten in de wijk heeft geleid tot een gezamenlijk project van apothekers en huisartsen om de medicatieveiligheid onder hen te verbeteren. Eén probleem: “Uit schaamte wil niemand ervoor uitkomen dat hij niet of moeilijk kan lezen en schrijven. Maar we geven niet op. Om te zien of het project waardevol is wil je de doelgroep er vanaf het begin bij betrekken.”

Hessels refereert aan een man die zijn bloeddrukverlagers niet slikte omdat hij niet begreep waarvoor ze waren, vervolgens weer nieuwe kreeg van de huisarts omdat de bloeddruk niet daalde en uiteindelijk in het ziekenhuis terechtkwam omdat hij na nadere uitleg alles tegelijk innam. “Dat wil je natuurlijk voorkomen. Het is daarom zo belangrijk dat de zorg helemaal op de individuele patiënt wordt afgestemd.”

Document acties

gearchiveerd onder: ,
Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top