Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Heparines effectief bij niet-kritieke, opgenomen COVID-19-patiënten

06-08-2021
Behandeling van niet-kritieke, opgenomen COVID-19-patiënten met laag-molecuulgewicht heparines (LMWH's) of ongefractioneerde heparine (UFH) is effectief. Deze therapie kan voorkomen dat patiënten ernstiger ziek worden. Bovendien verbetert de kans op herstel, luidt de conclusie van een groot internationaal onderzoek waarbij ook het UMC Utrecht is betrokken.
Heparines effectief bij niet-kritieke, opgenomen COVID-19-patiënten

Bij patiënten die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis belanden, komen trombose en ontstekingen relatief vaak voor. Hierdoor wordt de kans op complicaties vergroot en daarmee neemt ook het risico op overlijden toe.

Vanwege de antitrombotische, ontstekingsremmende en mogelijk antivirale eigenschappen van heparines is onderzocht of behandeling met deze geneesmiddelgroep leidt tot een beter beloop. Het internationale onderzoek, met 2244 patiënten uit negen landen, vergeleek de heparinetherapie (n=1190) met een reguliere tromboprofylaxe (n=1054).

De conclusie is dat behandeling van niet-kritieke, opgenomen patiënten met heparines de overlevingskans vergroot en dat er minder cardiovasculaire of respiratoire ondersteuning nodig is in vergelijking met patiënten die de reguliere tromboprofylaxe krijgen.

               

 

Document acties

Back to top