Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
In korte tijd kregen we drie meldingen over fraude, met als rode draad het belang van de signaleringsfunctie van apothekers. In PW 42 schreef onze columnist Nancy Valentin-Ong over een recept voor methylfenidaat afkomstig van een arts in Milaan. Vanwege een eerder recept van diezelfde arts kreeg ze al snel het gevoel dat er iets niet in de haak was.
Ik lig heerlijk te slapen als midden in de nacht mijn telefoon gaat. ‘Anoniem’; ik heb vandaag dienst. Nog niet echt wakker zeg ik mijn riedeltje, naam en functie en probeer tegelijk mijn bril op te zetten voor als ik straks iets wil noteren.
Ouderen met dementie in een verpleeghuis ondervinden meer nadelen dan voordelen van het afbouwen van bloeddrukverlagende middelen. Routinematig afbouwen geeft een hoger risico op vallen of overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Moet je de dosis fluoxetine aanpassen bij een intermediate of poor metaboliser?
De GLP1-agonist semaglutide zorgt voor minder eiwitten in de urine bij mensen met chronische nierschade en overgewicht. Dat concluderen onderzoekers op basis van een internationale studie.
In veel ziekenhuizen worden opgenomen patiënten met een acute astma-aanval verneveld met kortwerkende bronchusverwijders. In de literatuur is echter geen meerwaarde gezien voor verneveling boven toediening via dosisaerosol met voorzetkamer. Dit staat in de herziene richtlijn Astma bij kinderen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Overweeg een behandeling met cholinesteraseremmers te stoppen bij patiënten met vergevorderde alzheimer-dementie. Dit adviseert de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) in de herziene richtlijn Dementie.
Na een positief oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is het indicatiegebied van sarilumab (Kevzara) uitgebreid. Artsen konden het middel al voorschrijven bij de behandeling van matig tot ernstig actieve reumatoïde artritis, al dan niet in combinatie met methotrexaat. Door het advies is het nu ook toe te passen bij volwassenen met polymyalgia rheumatica (PMR) die onvoldoende reageren op corticosteroïden of een terugval kregen tijdens het afbouwen ervan.
Na stopzetting van de GGD-pilot per 1 augustus 2024 verloopt de verstrekking van PrEP ter voorkoming van een hiv-infectie volledig via openbare apotheken. Het aantal mensen dat hier PrEP kreeg, steeg als gevolg daarvan van 1600 in juni naar 2700 in augustus 2024. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Zorgverleners hebben tegenwoordig meer aandacht voor de specifieke behandeling van mensen met een huid van kleur, constateert dermatoloog Shiarra Stewart, maar er is nog altijd ruimte voor verbetering. Voldoende kennis is essentieel om patiënten goed te kunnen informeren. “Goede voorlichting voorkomt dat mensen bang worden en stoppen met de behandeling.”
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in West-Brabant die de zorg efficiënter organiseren door digitale triage en Zeeuwse apothekers die subsidie krijgen voor elektronische toedienlijsten.
Bijwerkingencentrum Lareb volgt gevaccineerde personen jaarlijks met een longitudinaal vragenlijstonderzoek. Vanaf 2020 worden ook de leeftijdsgroepen die in aanmerking komen voor de pneumokokkenvaccinatie meegenomen in dit onderzoek. Dankzij de verzamelde informatie wordt kennis vergaard over bijwerkingen, de aard van de klachten, het beloop, mogelijke risicofactoren, behandeling en de invloed op het dagelijks leven.
Waarom noemen veel openbaar apothekers zich steeds medebehandelaar, terwijl ze toch echt een behandelaar zijn, vraagt Carrie Brodie-Meijer zich af. Ze doet een oproep hier scherp op te letten. “Er is hard voor gestreden.”
Voorlichting over bijwerkingen bij de behandeling van kanker verschilt per ziekenhuis. Stichting Health Base, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het Radboudumc zijn daarom een project gestart om ervoor te zorgen dat iedere patiënt tijdens de gehele oncologische behandeling uniforme, begrijpelijke informatie krijgt over de mogelijke bijwerkingen.
Behandeling met de selectieve tyrosinekinase 2 (TYK2)-remmer zasocitinib resulteert bij patiënten met matige tot ernstige psoriasis in een betere respons dan placebo.
Wat is de invloed van generatieverschillen op het apothekersvak? En op welke manier kan er binnen een apotheekteam rekening worden gehouden met diversiteit? Eva Siedenburg en Shanice Jankie, beiden werkzaam bij de Bohemenwijk Apotheek in Den Haag, delen hun inzichten over de veranderingen in hun vakgebied en het belang van samenwerken tussen generaties.
Veelgestelde vragen en antwoorden omtrent de cao-acties, posters, brieven en beelden voor wachtkamerschermen zijn te vinden in een dossier op de KNMP-website. Blijf up-to-date en houd het dossier in de gaten.
Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) op 7 november in de Jaarbeurs blikten we vooruit naar de toekomst van de AGM. Er staan spannende ontwikkelingen voor de deur!
Minister Fleur Agema van VWS gaat samen met de KNMP en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onderzoeken hoe via de bekostiging meer zorg mogelijk kan worden gemaakt in de openbare apotheek. Dat blijkt uit de brief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Met de onderwijspodcast FarmacoLOGISCH maakt Magali Heijkoop geneeskundestudenten wegwijs in de farmacologie. Haar missie is de rol van de apotheker te laten zien aan deze artsen van de toekomst. “Soms zit er een geheime boodschap in de podcast.”
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad