Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW40en41

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Enzym AN-PEP knipt gluten efficiënt na aminozuur proline

Het AN-PEP-enzym breekt gluten, onder experimentele condities, zeer goed af, maar hoeveel een patiënt moet nemen om alle gluten uit een maaltijd af te breken, is onduidelijk. Hoogleraar immunologie in het LUMC Frits Koning: “Vertrouwt een patiënt het niet, dan kan hij een enzympil innemen voor het eten.”

05-10-2018 | door Maarke Roelofs

KNMP Najaarscongres 2018: Maag, darm & lever

KNMP Najaarscongres 2018 vindt plaats op dinsdag 9 oktober in het Beatrix Theater te Utrecht.

05-10-2018 | door KNMP

Veiligheid van thiopurines baart IBD-patiënten zorgen

Zorgen bij patiënten over azathioprine en mercaptopurine kunnen leiden tot voortijdig staken van de behandeling. Extra voorlichting helpt deze zorgen weg te nemen, concludeert Mark Broekman. Hij onderzocht de bijwerkingen bij het gebruik van beide middelen, die de hoeksteen vormen van de behandeling van chronische inflammatoire darmziekten.

05-10-2018 | door Mark Broekman

Morbide obese patiënt beter op maat bediend

De eerste doseringsadviezen voor patiënten met morbide obesitas en patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan zijn gereed. Het betreft de DOAC’s dabigatran en edoxaban. Per 1 september 2018 zijn ze beschikbaar gekomen via de G-Standaard. Deze adviezen voorzien in een behoefte van apothekers.

05-10-2018 | door Marc de Leeuw

Nieuwe Barrett-aanpak helpt slokdarmkanker voorkomen

Onderzoekers in het Amsterdam UMC hebben een antistof ontwikkeld die in staat is bij muizen de ontwikkeling van het cilindrisch Barrett-epitheel te remmen. Uiteindelijk moet het mogelijk zijn dit epitheel ook bij mensen te genezen, wat kan leiden tot betere chemopreventie van het zeer agressieve slokdarmadenocarcinoom.

05-10-2018 | door K.K. Krishnadath

IBD-patiënten ervaren vaak infecties en huidreacties

Biologische geneesmiddelen hebben de behandeling van inflammatoire darmziekten fundamenteel veranderd. Patiënten hebben een hogere kans op klinische respons, behoud van remissie en behoeven minder corticosteroïden. Bekend is welke bijwerkingen kunnen optreden, maar we weten nog niet hoe patiënten deze ervaren.

05-10-2018 | door Naomi T. Jessurun, Michiel E. de Jong en Frank Hoentjen

Met H2O de Chinese markt op

Zijn hang naar avontuur bracht apotheker Bart Jansen naar China, waar hij momenteel Nurture Water – speciaal ontwikkeld voor alle stadia van het jonge moederschap – aan de vrouw wil brengen.

05-10-2018 | door Annemiek Veelenturf

Minister Bruins: apothekers mogen samenwerking meer opzoeken

Als apothekers de samenwerking in de eerste lijn meer opzoeken, draagt dat bij aan goede kwaliteit van zorg. Dit zei minister Bruins van Medische Zorg en Sport tijdens de laatste StiPCO-dag op donderdag 27 september in Rotterdam.

05-10-2018 | door KNMP

Valsartan

De vervuilde valsartan heeft de apothekers de afgelopen maanden behoorlijk beziggehouden, en aan de Alexanderstraat in Den Haag was het niet anders. De impact van het advies van het KNMP-bestuur richting de leden is stevig geweest. Voor de binnen- en de buitenwereld. Veel apothekers begrepen waarom het bestuur zo handelde, sommigen vonden het advies aan de late kant en anderen oordeelden dat een recall een IGJ-aangelegenheid is.

05-10-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Jaap Claessens nieuw bestuurslid AGM

Apotheker Jaap Claessens is verkozen tot het nieuwe bestuurslid van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). Ook zijn AGM-bestuursleden Maayke Fluitman en Linda Härmark herbenoemd voor een tweede bestuurstermijn. Dit gebeurde tijdens de sectieledenvergadering op dinsdag 25 september in Utrecht.

05-10-2018 | door KNMP

Kwartaal in beeld

Door een beperkte beschikbaarheid van anticonceptiepillen komen de geneesmiddelentekorten in Nederland weer in de media. Veel aandacht in het derde kwartaal van 2018 gaat uit naar de terugroepactie van valsartan, mede geïnitieerd door de KNMP.

05-10-2018 | door KNMP

Van berg literatuur naar bruikbare informatie

Of er nou een KNMP Najaarscongres over maag, darm en lever (MDL) is of niet, de medicatiebewaking en -begeleiding van de KNMP over dit onderwerp is altijd actueel. De apothekers van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) maken van een berg literatuur bruikbare contra-indicaties (CI’s) en patiënteninformatie.

05-10-2018 | door Ilse Boekweg
Back to top