Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

Lactulose oorzaak diarree

Na gesprek met apotheker stapt patiënt over op macrogol/elektrolyten

Voorafgaand aan de diabetesjaarcontrole bij de huisarts komt meneer S bij de apotheker voor een medicatiegesprek, onder meer omdat hij last heeft van diarree. Niet de metformine, maar de lactulose uit de handverkoop blijkt het probleem te zijn.

PW15 - 12-04-2019 | door Ricky Valentijn en Valérie Meijvis

IJzergebrek: met lactoferrine heeft zwangere minder last

Ruim 50% zwangeren ervaart klachten bij gebruik orale ijzerpreparaten

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen ervaart maag- en/of darmklachten bij gebruik van orale ijzerpreparaten zoals ferrofumaraat of ferrosulfaat. Eenmaal daags doseren is voldoende, maar ook dan blijven bijwerkingen vaak een probleem. Lactoferrine is een oraal toe te passen bron van ijzer die zelden gastro-intestinale bijwerkingen geeft en de anemie even snel corrigeert als ferrosulfaat.

PW15 - 12-04-2019 | door Koos Brouwers en Hans Duvekot

Stop sartanen uit Verre Oosten

Johan te Biesebeek pleit voor ban vanwege de grote risico’s

Het risico bestaat nog steeds dat sartanen worden verstrekt die potentieel kankerverwekkend zijn, wat het vertrouwen in geneesmiddelen en de apotheker verder schaadt. Johan te Biesebeek pleit daarom voor een ban van alle sartanen uit het Verre Oosten.

PW15 - 12-04-2019 | door Johan te Biesebeek 1 reactie

Primeur voor Máxima Medisch Centrum: fax bij het grofvuil

Openbare apotheken ontvangen digitaal recept al voordat patiënt aanwezig is

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven is het eerste ziekenhuis dat alle recepten digitaal kan versturen naar openbare apotheken. Volgens initiatiefnemer en ziekenhuisapotheker Matthijs van de Poll is elk gefaxt recept gevoelig voor fouten én een datalek. “Digitale recepten zijn veiliger en ze verkorten de wachttijden in de openbare apotheek.”

PW15 - 12-04-2019 | door Edwin Bos

Beetje grip op toch al zo kwetsbaar leven

Anticonceptiespreekuur in Bijlmer voor vrouwen zonder verblijfsstatus

Aanvankelijk klopten een of twee – soms nul – patiënten aan bij het anticonceptiespreekuur in de Amsterdamse Bijlmer. Nu weten steeds meer vrouwen zonder verblijfsstatus, voor wie het spreekuur is bedoeld, de artsen van Dokters van de Wereld te vinden. Zij helpen deze kwetsbare groep een beetje regie over hun lichaam terug te winnen.

PW14 - 05-04-2019 | door Annemiek Veelenturf

Anticonceptiecounseling bij bariatrische ingreep is zinvol

Ruim 60% van bevraagde patiënten herinnert zich adviesgesprek

De veiligheid van het gebruik van de anticonceptiepil na bariatrie is onduidelijk. Reden te meer voor goede counseling, vooral ook na de operatie, aldus ziekenhuisapotheker en promovendus Michiel Damhof. “We weten gewoon niet in hoeverre de pil nog betrouwbaar is na bariatrie.”

PW14 - 05-04-2019 | door Maarke Roelofs

‘Komende 20 jaar geen nieuwe anticonceptie voor mannen’

Seksuoloog Rik van Lunsen constateert dat potentiële markt erg klein is

Al vijftig jaar wordt gesproken over hormonale en niet-hormonale anticonceptie voor mannen, maar een doorbraak is nog altijd niet in zicht. Mannen willen er niet op grote schaal aan, vrouwen vertrouwen het niet en de industrie wil er niet in investeren. De genderongelijkheid op het gebied van anticonceptie duurt nog zeker twintig jaar voort, constateert seksuoloog Rik van Lunsen.

PW14 - 05-04-2019 | door Frans van den Houdt

Vrouw kiest bewust: pil, lokale of hormoonvrije anticonceptie

Aantal verstrekkingen van zowel hormoon- als koperspiraal neemt toe

Het gebruik van de hormonale anticonceptiepil loopt terug. Sommige vrouwen kiezen liever voor lokale afgifte zoals het hormoonspiraal, andere voor hormoonvrije methoden – condoom, app of koperspiraal – omdat hormonen als ‘onnatuurlijk’ worden bestempeld. “Angst voor depressie of kanker is over het algemeen niet nodig”, benadrukt gynaecoloog Carla van der Wijden.

PW14 - 05-04-2019 | door Cindy Reinders

Tekort anticonceptiepil voorbij, maar markt verre van stabiel

Over oorzaken van tekort blijven de meningen verdeeld

Het tekort aan de anticonceptiepil is voorbij nu volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen de meeste fabrikanten aangeven weer aan de vraag te kunnen voldoen. Maar van een stabiele markt is nog geen sprake en over de oorzaken van het tekort blijven de meningen verdeeld. “Morgen kan er opnieuw een leveringsprobleem ontstaan.”

PW14 - 05-04-2019 | door Edwin Bos 1 reactie

Beter HbA1C door automatisch aanpassen insulinedosering

Een handheld device dat de dosering insuline bepaalt na meting van de bloedglucosespiegel, in combinatie met ondersteuning door een zorgverlener, geeft superieure glykemische controle bij diabetes mellitus type 2 in vergelijking met alleen ondersteuning door een zorgverlener.

PW14 - 05-04-2019 | door Linda de Graaf

Stop schoffering assistenten

Einde nodig aan afwentelen klachten preferentiebeleid op het apotheekteam

Als cliënten het preferentiebeleid niet willen, moeten ze contact opnemen met hun zorgverzekeraar, in plaats van apothekersassistenten te belagen, betoogt Carlo Schneider. Met een premieverhoging van zo’n 65 cent per maand kan volgens hem veel ellende worden bespaard.

PW13 - 29-03-2019 | door Carlo Schneider 1 reactie

Real world data nuttig bij beoordeling medicijnen

Zeven aanbevelingen om gebruik RWD te stimuleren

Om een goed beeld te krijgen van de werking van medicijnen zouden beleidsmakers meer gebruik kunnen maken van real world data (RWD). Makkelijk is dat niet, omdat deze data vaak als ‘van lage kwaliteit’ worden beschouwd, betoogt Amr Makady. Hij stelde zeven aanbevelingen op voor beleidsmakers en onderzoekers: “Doel is betere gezondheidssystemen voor iedereen te realiseren.”

PW13 - 29-03-2019 | door Amr Makady

Voorkom bezoek coffeeshop

Gebruik van vrij verkrijgbare cannabis brengt risico’s met zich mee

Goede voorlichting aan (mogelijke) gebruikers van cannabis is van belang. Huisartsen en apothekers kunnen met de FTO-module Medicinale cannabis hun kennis opfrissen. Over de verschillende variëteiten bijvoorbeeld, en de kans op bijwerkingen.

PW13 - 29-03-2019 | door Cindy Reinders

Preventief acetylsalicylzuur effectief, maar ook risicovol

Het gebruik van acetylsalicylzuur bij mensen zonder cardiovasculaire aandoening is geassocieerd met een lager risico op cardiovasculaire gebeurtenissen, maar ook met een toegenomen risico op een grote bloeding.

PW13 - 29-03-2019 | door Linda de Graaf

Farmakundigen inzetbaar van apotheek tot overheid

Hogeschool Utrecht bekeek carrière 550 afgestudeerden

De huidige farmakundigen zijn professionals die breed inzetbaar zijn in het hele farmaceutische werkveld. Om na te gaan wat hun huidige functies op de arbeidsmarkt zijn, verrichtte de Hogeschool Utrecht een onderzoek onder haar alumni. Van de 550 afgestudeerden blijkt vrijwel iedereen een baan te hebben, in een (ziekenhuis)apotheek, bij het bedrijfsleven of de overheid.

PW13 - 29-03-2019 | door Tuğba Çoban, Carolien Muijs en Rob Heerdink

‘Magistraal bereiden is in gevaar: kom in actie’

Marleen Kemper van het Amsterdam UMC over het productieproces van CDCA

Met de bereiding van chenodeoxycholzuur (CDCA) kwam ziekenhuis­apotheker Marleen Kemper in actie tegen een fabrikant die “zonder enig innovatief idee” geld wilde verdienen aan patiënten. Maar ze maakt zich grote zorgen over bereiden: grondstoffen inkopen is een probleem en het aantal bereiders daalt. “We moeten meer lef tonen, samenwerken en kennis delen.”

PW13 - 29-03-2019 | door Edwin Bos

IT niet altijd bevorderlijk voor medicatieveiligheid

Mens en machine begrijpen elkaar soms niet, en dat kan leiden tot fouten

Interventies gebaseerd op informatietechnologie, die zijn bedoeld om de patiëntveiligheid te verbeteren, kunnen juist ook oorzaak zijn van medicatiefouten. Dat concludeert Willem van der Veen op basis van zijn promotieonderzoek. Door vroegtijdig risicoanalyses uit te voeren – met aandacht voor vermindering van workarounds – kunnen deze interventies veiliger worden geïntroduceerd.

PW12 - 22-03-2019 | door Willem van der Veen

Omzetten naar insuline-biosimilar: apotheker kan fouten voorkomen

Meerdere patiëntgroepen lopen risico bij overstap van Lantus naar Abasaglar

Patiënten die zijn ingesteld op de langwerkende insuline glargine Lantus moeten van zorgverzekeraars VGZ en CZ switchen naar het preferente biosimilar Abasaglar. Uit een aantal casussen blijkt dat deze omzetting nadelige gevolgen heeft voor patiënten. Door een intensieve en professionele begeleiding kunnen apothekers ongemak en gezondheidsschade voorkomen.

PW12 - 22-03-2019 | door Margreet van Herwaarden en Harm Geers

‘Je wordt zorgverlener, daar hoort goed patiëntcontact bij’

Universitair docent Majanne Wolters onderstreept belang communicatieonderwijs

In de communicatie tussen apothekers, patiënten en artsen gaat nogal eens wat mis, blijkt uit recent onderzoek. In de farmacieopleiding in Utrecht wordt vanaf het eerste studiejaar veel energie gestoken in communicatieonderwijs, verzekert docent Majanne Wolters. “Professioneel communiceren hoort gewoon bij een zorgverlener.”

PW12 - 22-03-2019 | door Frans van den Houdt

Orale insuline effectief bij diabetes mellitus type 2

Orale insuline (I338) kan de glykemische controle bij insuline-naïeve patiënten met diabetes mellitus type 2 evenveel verbeteren als subcutaan toegediende insuline glargine. Het benodigde aantal eenheden om hetzelfde effect te bereiken is bij orale toediening wel veel hoger.

PW12 - 22-03-2019 | door Linda de Graaf

Document acties

Back to top