Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

Glaucoom: starten met laser net zo goed als oogdruppels

Nieuw first-in-class oogdruppel goedgekeurd door Europese Commissie

Nieuwe glaucoompatiënten starten in het UMC Groningen niet meer met oogdruppels, maar krijgen eerst een laserbehandeling. Is de oogdruk daarna nog te hoog, dan krijgen ze alsnog medicatie. 80% heeft dat de eerste drie jaar niet nodig, zo blijkt uit een grote Britse studie. Voor patiënten die al oogdruppels gebruiken is laseren minder effectief. Zij zijn afhankelijk van medicatie – mits leverbaar – en/of chirurgie.

PW07 - 14-02-2020 | door Cindy Reinders

‘Goede druppelinstructies is belangrijke taak apothekers’

Goed druppelen blijkt moeilijk, maar kan de maatschappij veel geld besparen

Doordat veel oogpatiënten slecht druppelen ondervinden ze veel last van hun therapie. Ze krijgen te maken met ernstige bijwerkingen en belanden soms in het ziekenhuis. Goede druppelinstructies zijn daarom cruciaal, benadrukken zorgverleners van Het Oogziekenhuis Rotterdam. “Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor apothekers.”

PW07 - 14-02-2020 | door Frans van den Houdt

Freud, brillen en Ogentroost

Farmaceutische historie

Van cocaïne tot antibiotica en corticosteroïden en van chlooramfenicol tot ogentroost; farmaceutische behandelingen binnen de oogheelkunde hebben door de eeuwen heen veel interessante ontwikkelingen doorgemaakt.

PW07 - 14-02-2020 | door Kees Baggerman

Gentherapie heeft weg naar patiënt gevonden

Erfelijke oogaandoeningen zijn niet langer onbehandelbaar

Erfelijke retinale dystrofieën waren tot voor kort onbehandelbaar, maar inmiddels is de eerste gentherapie geregistreerd voor retinitis pigmentosa door RPE65-mutaties. Om ook andere mutaties in meer dan 250 genen te kunnen behandelen, zijn nieuwe therapieën nodig. Momenteel zijn diverse gentherapieën in klinisch onderzoek.

PW07 - 14-02-2020 | door Linda de Graaf

‘Dankzij de kanker zijn mijn ogen geopend’

Oogtumor veroorzaakte omslag in Renata Habets’ leven

Verbijsterd was Renata Habets toen ze hoorde dat de ‘onschuldige’ bult in haar oog een plaveiselceltumor was. Maar ze nam het heft in eigen hand, switchte van behandelaar en mat zichzelf een nieuw zelfbeeld aan. “Ik had kennelijk een levens-bedreigende ziekte nodig om alles uit het leven te halen.”

PW07 - 14-02-2020 | door Annemiek Veelenturf

Slechter zien farmacologisch soms heel goed verklaarbaar

Brilafwijking als bijwerking

Veel geneesmiddelen kunnen als bijwerking visusstoornissen geven, zoals wazig zien. Bij een aantal middelen is deze klacht te verklaren als refractie­afwijking of accommodatiestoornis. Denk hierbij aan anti­cholinergwerkende middelen en middelen die aangrijpen op α- en β-receptoren. Deze veroorzaken onscherp zien als gevolg van pupilverwijding of vernauwing, en verstoring van het vervlakken of bollen van de ooglens.

PW07 - 14-02-2020 | door Rike van Eekeren, Ellen Ederveen en Marlieke Sonnenberg

‘Menselijke toets cruciaal bij kunstmatige intelligentie’

Pim Haselager waarschuwt voor ongecontroleerde introductie nieuwe technologie

Als kunstmatige intelligentie prematuur wordt geïmplementeerd en de balans tussen nieuwe technologie en mensen niet goed wordt bewaakt, ontstaan er geheid brokken, waarschuwt Pim Haselager. Juist in de zorg, waar het allemaal om kwetsbare mensen draait, moeten risico’s zoveel mogelijk worden uitgesloten. “Het contact met mensen is het domein van apothekers en huisartsen, daar moeten robots wegblijven.”

PW06 - 07-02-2020 | door Frans van den Houdt

Nieuw decennium farmacologie vol spannende ontwikkelingen

Geneesmiddelenontwikkeling: tien jaar terug- en vooruitkijken

Binnen de farmacologie hebben zich de afgelopen tien jaar belangrijke veranderingen voorgedaan, en ook voor de toekomst staan volop interessante ontwikkelingen op stapel. Nieuwe therapieën die patiënten steeds individueler benaderen – advanced therapy medicinal products – kennen andere risicoschattingen en vragen om heel andere regelgeving dan de klassieke farmacotherapie. In dit artikel een terug- en een vooruitblik.

PW06 - 07-02-2020 | door Metvin Lafeber, Rafke Schoffeten, Rebecca J. Verheggen, Noortje van Herwaarden, Jaap ten Oever en Kees Kramers

Medicatiegesprek komt op gang met vragenset

TRIAGE: signaleren en bespreken van problemen in het medicatiegebruik

Het apotheekteam kan een belangrijke rol spelen bij het signaleren en bespreken van problemen met medicatiegebruik. Toch komen die gesprekken niet altijd goed van de grond. Om het team hiervoor handvatten te geven, ontwikkelde onderzoeksinstituut Nivel samen met (veld)partijen het TRIAGE-gespreksinstrument. Uit een praktijktest blijkt dat assistenten hiermee goed uit de voeten kunnen.

PW06 - 07-02-2020 | door Marcia Vervloet, Hanneke Zwikker, Annemiek Linn en Liset van Dijk

‘Onvoorspelbaar wanneer en waaraan tekorten ontstaan’

Brexit en de gevolgen voor de geneesmiddelenvoorziening

Het ministerie van VWS en zorgpartijen hebben zich in de aanloop naar de Brexit ingezet om de gevolgen voor de geneesmiddelenvoorziening binnen de perken te houden. Extra voorraden zijn aangelegd en voor kritieke middelen zijn alternatieven gezocht. “Het is nog te vroeg om te zeggen hoe de handelsrelatie met de Britten er in de toekomst gaat uitzien.”

PW05 - 31-01-2020 | door Frans van den Houdt

Edonerpic is veilig maar niet effectief bij de ziekte van Alzheimer

Edonerpic lijkt veilig en wordt goed verdragen, met de verwachte gastro-intestinale bijwerkingen vroeg in de behandeling. Voor een klinisch effect bij milde tot matige ziekte van Alzheimer werd geen bewijs gevonden.

PW05 - 31-01-2020 | door PW

Lage dosering colchicine beschermt na hartinfarct

Bij patiënten met een recent myocardinfarct leidt een dagelijkse dosering van 0,5 mg colchicine tot een significant lager risico op een ischemische cardiovasculaire gebeurtenis in vergelijking met placebo.

PW05 - 31-01-2020 | door Linda de Graaf

Doorgebruik medicatierollen in ziekenhuis vermindert spillage

Studie Reinier de Graaf ziekenhuis toont voordelen voor verpleging en patiënt

Medicatierollen kunnen in veel gevallen worden doorgebruikt in het ziekenhuis, naar tevredenheid van verpleging en patiënt. Met deze werkwijze wordt tijd bespaard in het logistieke proces in het ziekenhuis en spillage van medicijnen tegengegaan. Dit blijkt uit onderzoek in het Reinier de Graaf ziekenhuis. “Het is wenselijk dat zelfregie wordt gestimuleerd bij patiënten.”

PW05 - 31-01-2020 | door Mandy Kok, Remy Kleijn, Erik Meijer en Jeroen Diepstraten

Tuchtcollege schrapt apotheker voor frauduleuze declaraties

Apotheker heeft maatschappelijke verantwoordelijkheid met voeten getreden

Voor het omzeilen van het preferentiebeleid met speciaal ontwikkelde software werd een apotheker van Verenigde Apotheken Limburg (VAL), bestuurder van deze apotheekketen, door de strafrechter veroordeeld voor valsheid in geschrift. Het Regionaal Tuchtcollege nam deze zaak zwaar op en schrapt de apotheker uit het BIG-register.

PW05 - 31-01-2020 | door Catelijne Bach en Wouter van Loon 1 reactie

Bij weinig RA-ziekteactiviteit kan dosis biological vaak omlaag

Patiënten met reumatoïde artritis positief over minderen dosering

Een groot aantal patiënten met reumatoïde artritis (RA) kan de dosering van hun biological verlagen als zij weinig of geen ziekteactiviteit hebben. Dit blijkt uit het proefschrift van Lise Verhoef, onderzoeker van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Veel RA-patiënten hebben baat bij het gebruik van biologicals, maar ondervinden ook nadelen als dosisafhankelijke bijwerkingen. De meesten staan positief ten opzichte van afbouwen.

PW05 - 31-01-2020 | door Lise Verhoef

Imaging veelbelovend voor personalized medicine

Amsterdams centrum maakt beter onderzoek met radiofarmaca mogelijk

Alle beeldvormende technieken onder één dak – in het nieuwe Amsterdamse Imaging Center – maakt beter onderzoek met radiofarmaca mogelijk, zegt hoogleraar klinische radiofarmacie Harry Hendrikse. “Radioactieve atomen gebruiken we steeds vaker om het target van nieuwe én bestaande geneesmiddelen goed in beeld te brengen. Om te zien of een geneesmiddel op de gewenste plek komt.” Hij verwacht dan ook veel van imaging voor personalized medicine.

PW04 - 24-01-2020 | door Cindy Reinders

Risicoafname door lager LDL staat los van uitgangswaarde

De afname van het risico op een vasculaire aandoening per mmol/L-verlaging van het LDL-cholesterol is onafhankelijk van de uitgangswaarde. Bij patiënten met een lager tienjaarsrisico op een cardiovasculaire aandoening en jongere personen lijken cholesterolverlagers het relatieve risico evenveel te verlagen.

PW04 - 24-01-2020 | door Linda de Graaf

Alleen gewicht onvoldoende voor optimale dosis tacrolimus

Modelgestuurd doseren na niertransplantatie

Dat diverse factoren de kinetiek van tacrolimus beïnvloeden, is bekend. Toch wordt de startdosering van het geneesmiddel alleen maar gebaseerd op lichaamsgewicht. Bij kinderen dient de startdosering te worden aan­gepast aan lichaamsgewicht en CYP3A5-genotype. Bij volwassenen aan lichaamsoppervlakte, leeftijd, CYP3A4- en CYP3A5-genotype.

PW04 - 24-01-2020 | door Louise Andrews

Apotheker ‘uit beeld’ als oudere bijwerking ervaart

Farmaciestudenten interviewen acht 70-plussers over bijwerkingen

Ouderen die bijwerkingen ervaren beseffen vaak niet dat de apotheker de aangewezen persoon is voor advies en begeleiding. Ze zijn eerder geneigd daarvoor naar de huisarts te gaan. Dat komt naar voren uit een kwalitatief onderzoek onder acht thuiswonende ouderen door masterstudenten Farmacie van de Universiteit Utrecht. “Voor de apotheker is hier nog een wereld te winnen.”

PW04 - 24-01-2020 | door Sahra Ebrahimkheil, Jeanetta van de Mheen en Willemijn van Sterkenburg

‘Alleen substitueren als het algemeen belang is gediend’

Apothekers mogen niet wisselen louter uit eigen financiële overwegingen

Apothekers mogen alleen substitueren als hiermee een algemeen erkend maatschappelijk belang wordt gediend. Zij mogen dit uit­drukkelijk niet doen enkel en alleen op basis van eigen financiële belangen, betogen Ton van der Heijden en Leyla Sherafati. “Het is de hoogste tijd dat de KNMP een duidelijke positie inneemt betreffende de substitutie van geneesmiddelen.”

PW04 - 24-01-2020 | door A.J. van der Heijden en L. Sherafati 2 reacties

Document acties

Back to top