- Info
2024
-
Kwaliteitsimpuls door GMP-concept 40 jaar in Nederland
-
Het is dit najaar veertig jaar geleden dat de nieuwe good manufacturing practices (GMP)-richtlijnen werden geïntroduceerd in Nederland. Na de industrie werd het GMP-concept jaren later ook van toepassing op de niet-industriële geneesmiddelbereidingen. Tegenwoordig zijn ook kleinschaligere apotheekbereidingen ingebed in een GMP-structuur.
-
De-escalatie naar ticagrelor: kleiner risico op grote bloeding
-
De-escalatie naar ticagrelor verhoogt in vergelijking met duale plaatjesremming gedurende twaalf maanden het risico op een ischemisch event niet. Het vermindert wel het risico op een grote bloeding, vooral bij patiënten met acuut coronair syndroom.
-
‘Pas je taalgebruik zo aan dat het voor iedereen goed te begrijpen is’
-
Naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd en hebben moeite informatie van zorgverleners te begrijpen en toe te passen. Openbaar apotheker Martine Uiterwijk Winkel, die zich verdiepte in het onderwerp, pleit voor meer bewustwording en duidelijke communicatie naar alle patiënten. “We moeten ons taalgebruik aanpassen.”
-
Efficiëntieslag wenselijk in voorraadbeheer instellingen
-
Artsen werkzaam in instellingen beschikken over een werkvoorraad aan geneesmiddelen voor acute situaties. Praktijkonderzoek toont praktijkvariatie in het beheer en gebruik van de werkvoorraad. Hoewel patiënt- en geneesmiddelveiligheid voldoende geborgd lijken, zou digitale ondersteuning van de processen de administratieve lasten van zorgverleners kunnen verminderen.
-
Al ruime eeuw vinger aan de pols bij opioïdgebruik
-
Nederland heeft de dramatische opioïdencrisis in de Verenigde Staten grotendeels ontweken, maar ook hier is het gebruik van opioïden de afgelopen decennia sterk toegenomen. Gezien de nog steeds stijgende trend in opioïdengebruik en het hoge percentage patiënten dat deze middelen voorgeschreven krijgt, is het van belang dat artsen en apothekers een verantwoord opioïdenbeleid handhaven.
-
PCSK9-remmer lerodalcibep verlaagt LDL-C significant
-
De nieuwe PCSK9-remmer lerodalcibep reduceert het LDL-C significant bij patiënten met een cardiovasculaire aandoening of met een hoog risico op een atherosclerotische aandoening. Het veiligheidsprofiel is vergelijkbaar met placebo.
-
Proactieve aanpak maakt het verschil voor hartpatiënt
-
De Amsterdamse Therapietrouw Proeftuin pakt therapieontrouw bij hart- en vaatziekten aan op basis van een multidisciplinair programma. Hierbinnen worden therapieontrouwe patiënten geïdentificeerd en vervolgacties ingezet. Apotheekmedewerkers en patiënten waren enthousiast, maar ICT-beperkingen vormden een obstakel. De resultaten van de proeftuin zijn verwerkt in een draaiboek dat beschikbaar is voor alle apothekers.
-
'Behandeling van belangrijkste schimmels, aspergillus en candida, is enorme uitdaging'
-
Schimmelinfecties staan veel minder in de aandacht dan bacteriële infecties, maar vormen een even, zo niet groter, gevaar voor de volksgezondheid. Resistente schimmels zijn in opmars. Maar er gloort hoop. Voor het eerst in jaren zitten er nieuwe middelen in de pijplijn, meldt hoogleraar Roger Brüggemann. “Ze zijn specifiek ontwikkeld tegen resistente pathogenen.”
-
Veelal bekende bijwerkingen gemeld bij Mpox-vaccin
-
Tijdens de wereldwijde uitbraak van mpox in 2022 zijn in Nederland bijna 1300 gevallen gemeld. Van de nieuwe variant, die momenteel in Midden-Afrika heerst, zijn hier tot medio september geen gevallen gemeld. Aan de vaccinatiecampagnes die in 2022/2023 zijn opgezet door de GGD hebben zo’n twintigduizend mensen deelgenomen. Lareb kreeg tot augustus van dit jaar 174 meldingen waarin 698 vermoede bijwerkingen na mpox-vaccinatie zijn beschreven.
-
Wegwijzers bij afbouwen van medicatie bij ouderen
-
Over het minderen en stoppen met medicatie bij ouderen zijn sinds mei 2024 vijf nieuwe kennisdocumenten beschikbaar. Naast informatie over hoe de behandelaar medicatie kan aanpassen of staken is hierin ook beschreven bij welke situaties deze acties te overwegen zijn.
-
‘Samenwerking eerste en tweede lijn moet hartpatiënt binnenboord houden’
-
Mensen met hartfalen belanden vaak in het ziekenhuis. Om de kans op een opname te verkleinen en de levenskwaliteit van patiënten te vergroten, wordt een multidisciplinair team opgezet om gepersonaliseerde zorginterventies te ontwikkelen. “We willen een patiënt zoveel mogelijk in de eerste lijn houden.”