Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uit de schulp

PW Magazine 14, jaar 2011 - 08-04-2011 | door Rob Sebes
column

In de wandelgangen van de Tweede Kamer stuit ik op een fractiemedewerker. “Zo, kruipen de pillendraaiers uit hun schulp?”, meesmuilt hij. Gelukkig ken ik hem langer dan vandaag: een geboren cynicus. Een huisarts is voor hem een prutwachter, een medisch specialist noemt hij M&M (Monsterlijke Messentrekker). Op dat uit de schulp kruipen kom ik zo terug.

Eerst even iets over deze nieuwe column. De redactie van het PW heeft mij gevraagd deze rubriek te beginnen. Een geweldige eer voor mij. Graag houd ik u en uw team op de hoogte van de ontwik­kelingen aan het Binnenhof die van belang zijn. Ontwik­kelingen die lang niet altijd de media halen.

De medewerker die ik zojuist citeerde, doelde op het onlangs door de KNMP gepresenteerde Witboek Farmacie. We zijn inderdaad een nieuwe fase ingegaan, en als iemand dat “uit de schulp kruipen” noemt, het zij zo. Aan het aloude adagium ‘Be good and tell it’ hebben we toegevoegd: ‘…and show it’. Laat zien wat je doet. In ons geval: dat apothekers en hun teams fan­tastisch werk verrichten wanneer het gaat om veilig medicijngebruik van patiënten.

Deze aanpak, samen met de inzet van een groot aantal uitstekende collega’s, resulteerde vorige week in twee belangrijke besluiten van de Tweede Kamer. De reden van voorschrijven wordt verplicht bij een grote groep medicijnen. Bovendien kunnen apothekers gemakkelijker inzicht krijgen in labwaarden. Voor het bereiken van deze resultaten hebben we heel wat uurtjes aan het Binnenhof doorgebracht. Gesprekken onder vier ogen van KNMP-voorzitter Jan Smits met Kamerleden en daarnaast vanuit het KNMP-bureau veel informele contacten met medewerkers van fracties.

Dat smaakt naar meer. Voor de KNMP, apothekers en hun teams geldt: ‘Keep up the good work!’

Document acties

Back to top