Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Haren in de wind. Zieke kinderen met tourrit in Porsche

PW Magazine 04, jaar 2011 - 27-01-2011 | door nettekoven
Chronisch zieke kinderen en hun familie een dag lang hun zorgen laten vergeten. Dat gebeurt dankzij een jaarlijks terugkerende dag georganiseerd door een groepje apothekers en farmaciestudenten. Apotheker Aris Prins is er een van.

Bij een borrel in 2003 kwamen de leden van een farmaciedispuut op het idee om een soort liefdadigheidsproject te organiseren. Ze kwamen snel tot de conclusie dat het iets met kinderen en iets met snelle auto’s moest worden. Het voelen van de wind door de haren moest hun een beetje het gevoel van vrijheid teruggeven die door de ziekte was verdwenen. Dit jaar wordt, inmiddels voor de negende keer, de Vet Cool Man Dag georganiseerd.

aris prins

Die kinderen zullen wel blij zijn?

“De kinderen vinden het schitterend. Niet alleen de zieke kinderen maar ook de broertjes en zusjes die mee mogen. De dag is namelijk bedoeld voor het hele gezin, want als je een kind met een chronische of ongeneeslijke ziekte hebt, lijdt het hele gezin daaronder. Daarom hebben we onze stichting Geluk en Vrijheid genoemd. In het begin vond ik die naam erg zweverig maar na zo’n dag krijg je echt dat gevoel. Het einde van de dag is voor mij het mooiste moment: als iedereen met een voldane glimlach rondloopt.”

Welke kinderen komen in aanmerking?

“Kinderen die chronisch of ongeneeslijk ziek zijn en die veel pillen per dag moeten slikken kunnen mee. Er is plaats voor zo’n tweehonderd kinderen, dat is inclusief broertjes en zusjes. We nodigen wel elk jaar nieuwe kinderen uit.”

Hoe komt u aan de sportwagens?

“In het begin benaderden wij Porsche-eigenaren door een visitekaartje onder hun ruitenwisser te plaatsen. De Porsche-rijder is voor ons gevoel gemakkelijk benaderbaar. Ferrari is toch wat exclusiever. Ons bestand telt nu vierhonderd Porsches. De eerste twee jaar vond de tourrit op de snelweg plaats. We hebben toen provisorisch met de auto’s van onze moeders de opritten van de snelweg geblokkeerd zodat alle Porsches ongehinderd achter elkaar door konden rijden. Nu maken we gebruik van het RDW Test Centrum Lelystad.

Welke auto rijdt u zelf?

“Na jaren in een Toyota Starlet gereden te hebben, heb ik sinds kort een tweedehands Volvo 850. Van de tweehonderd Porsches die op zo’n dag meedoen zijn overigens slechts een of twee van een apotheker.”

Hoe financiert u zo’n dag?

“We krijgen veel sponsoring in de vorm van natura. Zo hoeven we voor het circuit niet te betalen en werken de Porsche-rijders ook belangeloos mee. Toch hebben we zo’n € 15.000 nodig om een dag te organiseren. Dat bedrag besteden we onder meer aan petjes en shirtjes voor de kinderen en aan eten en drinken voor iedereen. Vroeger kregen we veel donaties van de industrie maar de laatste jaren loopt dat terug. We hebben nu de ‘Vrienden van de stichting’ opgericht. Voor zo’n € 50 per jaar kunnen apothekers hieraan bijdragen en krijgen ze hun naam op onze website www.gelukenvrijheid.nl.”

Document acties

Back to top