Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Voeding belangrijk voor respiratoire risico patiënt’

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 04-03-2011 | door pw
Annemie Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten aan de Universiteit Maastricht, belicht tijdens de wetenschapsdag vooral het belang van voeding en beweging.

AnnemieSchols.jpgBelangrijke boodschap: westerse voeding is van grote invloed op het respiratoire risico van patiënten. “Daar zijn inmiddels heel veel aanwijzingen voor.” COPD-patiënten kunnen bij een multidisciplinaire aanpak veel baat hebben bij aanpassing van hun leefstijl, stelt Schols, die al zo’n twintig jaar onderzoek doet naar de invloed van voeding en beweging op patiënten met COPD.

“Mensen die COPD in een vergevorderd stadium hebben, kunnen over het algemeen met longmedicijnen niet zo heel veel meer bereiken voor hun fysieke conditie”, onderstreept Schols. “Als je extra aandacht geeft aan voeding en beweging, kan de kwaliteit van leven wel omhoog.”

Er zijn bovendien steeds meer inzichten dat dieet en het fysieke activiteitenniveau van patiënten ook in vroegere fasen van COPD een belangrijke rol spelen. Schols: “De boodschap is niet alleen: stop met roken. Maar ook: blijf fysiek actief en let op de voeding. Er zijn nu aanwijzingen dat de westerse voeding een ongunstig effect heeft op de longfunctie. Vooral vezelarme voeding en verzadigde vetzuren bevorderen verdere progressie van COPD. Andersom hebben meervoudige vetzuren en anti-oxidanten weer een gunstig effect.”

Volgens Schols is het van belang om in de diagnostiek verder te kijken dan de longen. “Pas dan kun je naar op maat gesneden interventies in de leefstijl van deze patiënten. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de lichaamssamenstelling. De karakteristieken daarvan zijn belangrijk om er achter te komen in hoeverre de ziekte het lichaam heeft aangetast.”

Volgens Schols zijn patiënten zich onvoldoende bewust van de effecten van voeding op COPD. “In de eerste lijn is het belang van voeding bij longaandoeningen nog onderbelicht. Apothekers kunnen daarin een rol spelen. Zij kunnen leefstijladviezen geven bij de uitgifte van medicijnen of bij uitvoering van het programma Stoppen met Roken.”

Document acties

Back to top