Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De balans tussen baten en risico’s van metformine

PW Magazine 39 / 40, jaar 2010 - 01-10-2010 | door pw
Prof. dr. Adriaan Kooy deed samen met prof. dr. Coen Stehouwer, hoogleraar interne geneeskunde van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, onderzoek naar het gebruik van metformine en het ontstaan van tekort aan vitamine B12.

2010pw39p31kooyZe ontdekten dat langdurig gebruik van metformine leidt tot een tekort aan deze belangrijke vitamine. Daardoor kunnen bloedarmoede, vermoeidheid en klachten aan het zenuwstelsel ontstaan.

Kooy, werkzaam als internist-vasculair geneeskundige in diabetescentrum Bethesda in Hoogeveen, vindt de rol van apothekers bij de behandeling van diabetespatiënten erg belangrijk. “Apothekers moeten daarom maximaal inzicht krijgen in bijvoorbeeld laboratoriumwaarden die van belang zijn bij de behandeling van diabetes.”

Op het KNMP Congres wil hij apothekers laten nadenken over twee prikkelende vragen met betrekking tot de balans tussen baten en risico’s van metformine. “Wat is het number needed to treat om met metformine gedurende een behandelperiode van vier jaar één cardiovasculaire gebeurtenis te voorkomen? Wat is het number needed tot harm om met metformine één vitamine-B12-tekort te veroorzaken?”

Document acties

Back to top