Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
In de communicatie tussen apothekers, patiënten en artsen gaat nogal eens wat mis, blijkt uit recent onderzoek. In de farmacieopleiding in Utrecht wordt vanaf het eerste studiejaar veel energie gestoken in communicatieonderwijs, verzekert docent Majanne Wolters. “Professioneel communiceren hoort gewoon bij een zorgverlener.”
Patiënten die zijn ingesteld op de langwerkende insuline glargine Lantus moeten van zorgverzekeraars VGZ en CZ switchen naar het preferente biosimilar Abasaglar. Uit een aantal casussen blijkt dat deze omzetting nadelige gevolgen heeft voor patiënten. Door een intensieve en professionele begeleiding kunnen apothekers ongemak en gezondheidsschade voorkomen.
Interventies gebaseerd op informatietechnologie, die zijn bedoeld om de patiëntveiligheid te verbeteren, kunnen juist ook oorzaak zijn van medicatiefouten. Dat concludeert Willem van der Veen op basis van zijn promotieonderzoek. Door vroegtijdig risicoanalyses uit te voeren – met aandacht voor vermindering van workarounds – kunnen deze interventies veiliger worden geïntroduceerd.
Herken je dat gevoel, dat je vol enthousiasme uit een vergadering of van een bijeenkomst komt? Geïnspireerd, vol energie om aan de slag te gaan. Ik had de afgelopen week het geluk veel van dit soort momenten te hebben. En de gemeenschappelijke deler was elke keer: samenwerken.
De uitreiking van de KNMP Zorginnovatieprijs, een nieuwe WSO-bestuurder, de herbenoeming van de LOA-voorzitter, speerpunten van de KNMP Onderzoeks-agenda 2025 en gastsprekers over oncologie. Allemaal onderwerpen die aan bod kwamen op het KNMP Voorjaarscongres 2019.
22,4% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder gaf in 2018 aan te roken, van wie 71,6% dagelijks. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap