Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Intensief contact met de patiënt vormt de basis van een goede medicatiebeoordeling. De richtlijn Medicatiebeoordeling, waarvan het concept gereed is, biedt apothekers ondersteuning bij de uitvoering van medicatiebeoordelingen.
Voormalig minister Ab Klink stuurde vlak voor zijn vertrek nog een brief naar de Tweede Kamer over de bekostiging van dure geneesmiddelen bij ziekenhuisverplaatste zorg. De TNF-alfa-remmers moesten worden overgeheveld van de farmaceutische zorg naar de geneeskundige zorg, om zo de ongecontroleerde groei van de kosten te beteugelen. Ziekenhuisverplaatste zorg zal met de vergrijzing nog toenemen.
Dankzij de hulp van haar vijf kinderen kan de dementerende mevrouw Steinmann-Muniaerts nog in haar huis in Utrecht wonen. Haar kinderen dragen onder meer zorg voor toediening van haar medicatie. Dat valt niet altijd mee. “Medicijnen zijn een obsessie voor mijn moeder”, zegt dochter Tonneke van den Dolewaard.
Apothekers worden op hun best halve dokters als ze hun farmacotherapeutische kennis halen uit betogen van medisch specialisten. Samen met de terughoudendheid van artsen om medicatiegerelateerde gegevens te verstrekken, zorgt dit ervoor dat de positie van de ‘geneesmiddelendeskundige bij uitstek’ nog altijd niet goed tot zijn recht komt.
Van den Brink (Pharm Weekbl 2011;146(13):9) betoogt dat de farmacotherapiekennis van apothekers altijd geringer zal zijn dan die van medische specialisten. Wat mij betreft kan [...]
Pas nu zie ik de reactie van Kuks op mijn column uit 2011. Het grootste deel van zijn opmerkingen onderschrijf ik. Een kleine kanttekening wil [...]
Onderzoek naar de effecten van geneesmiddelen bij ouderen is ondanks de vergrijzing nog steeds zeldzaam. Sommigen vinden dat voor evidence-based farmacotherapie meer trials nodig zijn. Anderen stellen dat eerst medisch aannemelijk moet zijn dat ouderen anders reageren op bepaalde geneesmiddelen.
Medicijnen gedragen zich bij ouderen anders dan bij jongere patiënten. Ook bijwerkingen kunnen verschillen of worden anders ervaren. Daarnaast lijden ouderen vaker aan meerdere aandoeningen. Hiervoor gebruiken zij een aantal geneesmiddelen met alle mogelijke complicaties van dien. Zorgverleners moeten echter ook oog hebben voor de verschillen tussen de oudere patiënten.
De zit- en stabalies in de nieuwe poliklinische apotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn met stof bekleed. Zo wordt het stemgeluid gedempt en hebben patiënten meer privacy.
De Duinrand Apotheek heeft in haar nieuwe onderkomen in het Haagse Gezondheidscentrum Hubertusduin de farmaceutische zorg flink uitgebreid. Ook de samenwerking met de tweede lijn is verbeterd. “Een mooi uitgangspunt om goede zorg te verlenen”, zegt apotheker Marc Fischer.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap