Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Herexamen 2021 PW46

Welke uitspraak over hypogonadisme bij mannen is onwaar?

PW46 - 17-11-2021 | door Scott Wishaw, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Partijen willen geld vrijmaken voor Kickstart Medicatieoverdracht

VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen geld vrijmaken voor het programma Kickstart Medicatieoverdracht. Tijdens de VWS-begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer dienden deze partijen een amendement in om hieraan budget toe te kennen.

PW45 - 12-11-2021 | door KNMP

Friese apothekers starten in november met vaccinatiepilot

Een aantal Friese apothekers start deze maand met een pilot waarbij apotheken worden ingericht als vaccinatielocatie. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) in een stand van zakenbrief over COVID-19 aan de Tweede Kamer.

PW45 - 12-11-2021 | door KNMP

Afstoffen

Wat velen al zagen aankomen, gebeurde op 2 november toen het kabinet in een persconferentie weer een aantal maatregelen moest aankondigen om de coronapandemie te beteugelen. Maatregelen die ook impact hebben op het dagelijks werk van de apotheker. Daarom zijn we op het verenigingsbureau direct samen met het bestuur in actie gekomen om te bezien hoe te handelen om de leden ook nu weer effectief te ondersteunen.

PW45 - 12-11-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Meer overzicht bij cytostatica

Patiëntveiligheid verbetert met Cytostatica Management Systeem.

Eén systeem voor het voorschrijven, beoordelen, bereiden en toedienen van cytostatica. De ziekenhuisapothekers en poliklinisch apothekers in het Meander Medisch Centrum zijn positief over het Cytostatica Management Systeem.

PW45 - 12-11-2021 | door Linda de Jonge

Positief CHMP-oordeel voor oncolyticacombinatie

Het monoklonaal antilichaam pembrolizumab (Keytruda) en de tyrosinekinaseremmer lenvatinib (Kisplyx) ontvingen een positief advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor verruiming van hun toepassing. Ze zijn in combinatie geïndiceerd als eerstelijnsbehandeling van gevorderd niercelcarcinoom. Pembrolizumab is bij deze indicatie al geregistreerd, maar dan in combinatie met axitinib, dat eveneens een tyrosinekinaseremmer is. Ook lenvatinib is bij niercelcarcinoom geregistreerd, maar dan in combinatie met het immunosuppressivum everolimus na een eerdere behandeling met een middel dat aangrijpt op de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF).

PW45 - 12-11-2021 | door PW

Meeste oncolytica poliklinisch verstrekt

Wijkapotheken verstrekten vooral cutane oncolytica

Openbare apotheken verstrekten in de eerste helft van 2021 215.000 maal een oncolyticum. Het soort oncolyticum verschilde per type apotheek. Wijkapotheken verstrekten andere oncolytica dan poliklinische apotheken. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW45 - 12-11-2021 | door SFK

Menstruatiecup

Het is goed dat we het heel goed uitzoeken.

De afgelopen maanden stroomden zo’n 14.000 meldingen over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties bij ons binnen. Variërend van doorbraakbloedingen, hevige menstruatie, uitblijven of vaker menstrueren tot postmenopauzale bloedingen.

PW45 - 12-11-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Geldvraag

Dankzij de coronapandemie is er volop aandacht voor de mRNA-vaccins, maar kunnen deze ook een rol spelen in de strijd tegen kanker? Deze vraag wierp het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie onlangs op, om hem vervolgens bevestigend te beantwoorden.

PW45 - 12-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2021 PW45

Wat is waar over het nieuwe insuline Lyumjev?

PW45 - 10-11-2021 | door Marloes Dankers, manager projecten en overheid Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Rijden met morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis

In Nederland geldt per geneesmiddel een door de KNMP ontwikkeld advies met betrekking tot de rijvaardigheid van de patiënt. Daarnaast zijn er in 2017 wettelijke grenswaarden opgesteld voor drugs in het verkeer. Deze grenswaarden gelden voor dexamfetamine, morfine en medicinale cannabis, ook wanneer deze middelen op recept zijn voorgeschreven.

PW44 - 05-11-2021 | door Els Dik

Twee apotheekbereidingen per 2022 niet langer vergoed

Bij de wegwerpspuiten met heparine is geen sprake van rationele farmacotherapie

De aanspraakstatus van een aantal apotheekbereidingen verandert per 1 januari 2022 van ‘vergoed’ in ‘vergoeding onder voorwaarde’ en ‘niet vergoed’. Dat blijkt uit het overzicht van (doorgeleverde) apotheekbereidingen die de zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt.

PW44 - 05-11-2021 | door Annemieke Horikx en Shiwai Ng

KNMP-bestuurders op internationale podia

KNMP-bestuurders spraken recent op internationale podia over onder meer geneesmiddelentekorten, bekostigingssystematiek en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners.

PW44 - 05-11-2021 | door KNMP

Vitamine D: vóór december geen aanvullend pakketadvies

Het Zorginstituut Nederland brengt vóór december 2021 geen aanvullend pakketadvies uit over vitamine D aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Adviescommissie Pakket (ACP) binnen het zorginstituut wil zich nader beraden over het advies.

PW44 - 05-11-2021 | door KNMP

Zorg zonder logistiek

Tessa de Vos richt zich met MinderPillen op zorgverlening op maat.

Drie apothekers die concludeerden dat zorg en logistiek onmogelijk goed te combineren zijn, besloten zich helemaal op zorg te gaan toeleggen en richtten daarvoor MinderPillen op. “Intensieve patiëntzorg op maat.”

PW44 - 05-11-2021 | door Frans van den Houdt

CHMP positief over nieuw middel bij triple-negatief mammacarcinoom

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is positief over het verlenen van een handelsvergunning voor het gebruik van sacituzumab govitecan (Trodelvy) voor de behandeling van inoperabel lokaal gevorderd of gemetastaseerd triple-negatief mammacarcinoom (TNBC). Het middel is als monotherapie geïndiceerd voor patiënten bij wie twee of meer eerdere systemische therapieën, waaronder ten minste één voor gevorderde ziekte, onvoldoende uitkomst boden.

PW44 - 05-11-2021 | door PW

Tijdelijke toestemming: medicatiekosten verdubbeld

Geneesmiddelentekorten vaker opgevangen met medicatie uit het buitenland

Apothekers verstrekten in de eerste helft van 2021 116.000 maal een geneesmiddel uit de productgroep Tijdelijke toestemming, al meer dan in heel 2020. Deze productgroep bestaat sinds 2018 en is bedoeld om geneesmiddeltekorten mee op te vangen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW44 - 05-11-2021 | door SFK

Beetje groener

Hoe groen is mijn vak eigenlijk, en kan ik hier iets aan doen?

Weer of geen weer, ik houd van buiten zijn. En velen met mij, sinds COVID. Wel jammer dat je tegenwoordig overal zoveel achteloos verloren mondkapjes en tissues vindt (dubbel jammer dat mijn hond die probeert op te eten. Ik heb die zooi heel wat keren uit d’r bek moeten peuteren).

PW44 - 05-11-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Genetica

Dieren komen de zieke mens weer eens te hulp: slangen en varkens. Het Leidse biotechbedrijf VarmX wist € 17,5 miljoen binnen te hengelen van de European Innovation Council (EIC) voor de versnelde ontwikkeling van VMX-C001, een geneesmiddel dat is geïnspireerd op het gif van de Australische bruine slang. Het middel moet ernstige bloedingen voorkomen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken, met name bij spoedoperaties.

PW44 - 05-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

IT-evolutie

De IT-systemen in de apotheek zijn onze dagelijkse instrumenten. Een stroomstoring laat je direct merken dat je zonder werkende IT eigenlijk beter de deur kunt sluiten.

PW44 - 05-11-2021 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Document acties

Back to top