Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2023

Artikel Pascal source code Nieuwe indeling NSAID’s sluit beter aan bij praktijk en wetenschap
Overgevoeligheidsreacties van Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAID’s) worden per 1 oktober landelijk op dezelfde manier ingedeeld. Momenteel zijn er twee verschillende standaarden om overgevoeligheidsreacties vast te leggen. Uit een pilot van de KNMP en Health Base blijkt dat één standaard, die aansluit bij wetenschappelijke en praktische inzichten, haalbaar is voor overgevoeligheidsgroepen.
Artikel ECMAScript program Burgers zien grotere rol apotheker in voorschrijfproces
Burgers die door onderzoekers worden meegenomen in de uitdagingen en ontwikkelingen in de eerstelijns farmaceutische zorg, staan open voor een grotere rol van de apotheker in het voorschrijfproces. Dat blijkt uit het toekomstscenario dat burgers schetsen in een burgerplatform, een initiatief van SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy en onderzoeksbureau Nivel.
Artikel Groen licht transitieplan en duizend huisbezoeken van apothekers
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken, zoals apothekers in Midden-Holland die groen licht hebben gekregen voor een regiobreed transitieplan, een apotheker in de Hoeksche Waard die op verzoek van de wethouder op zaterdagen opengaat voor spoedrecepten en apotheken in Noord-Holland die duizend huisbezoeken gaan afleggen.
Artikel Prominente rol voor ATMP-therapie: heel gericht tumor opruimen
Cel- en gentherapie bij verschillende typen kanker is nu nog een laatste behandeloptie, maar dit gaat veranderen, verwacht Delphi Coppens. In de ideale situatie is geen intensieve chemotherapie meer nodig, voor geen enkele kankerpatiënt. “Met cel- en gentherapie kun je dan gericht de tumor opruimen.”
Artikel Advies op maat bij morbide obesitas en na bariatrie
Door de contra-indicatie ‘morbide obesitas’ of ‘bariatrische chirurgie’ vast te leggen in het apotheekinformatiesysteem kunnen apothekers persoonlijk advies geven aan mensen met morbide obesitas of die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Dit helpt bij de keuze voor het juiste geneesmiddel in een veilige en effectieve dosering.
Artikel Troff document Nieuwe medicatie geeft jongeren grip op gewicht
Obesitas bij jongeren is een groeiend probleem dat aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De hoeksteen van de behandeling is bevordering van een gezonde leefstijl middels gecombineerde leefstijlinterventie. Daarnaast zijn in de afgelopen jaren geneesmiddelen beschikbaar gekomen. Hiermee opent een nieuw tijdperk in de behandeling van obesitas bij kinderen en adolescenten.
Artikel Maag en darmen vaak van slag bij afvallen met medicatie
De vernieuwde richtlijn Overgewicht en obesitas bij volwassenen adviseert als medicamenteuze behandeling orlistat, naltrexon/bupropion, liraglutide of semaglutide. Deze geven allemaal voornamelijk maag- en darmklachten, maar daarnaast zijn er ook verschillen in
Artikel Enkele gift piroxicam verhoogt effectiviteit morning after-pil
Gelijktijdige toediening van piroxicam met levonorgestrel als noodanticonceptie verhoogt de effectiviteit. Een enkele dosis piroxicam moet dan ook worden overwogen als levonorgestrel de beste keuze is als noodanticonceptie.
Artikel chemical/x-pdb Nieuwe strategie verbetert dosering aminoglycosiden bij obese patiënt
De huidige doseerpraktijk voor aminoglycosiden bij obesitas is gebaseerd op verouderde studies. Recent onderzoek door apothekers uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen brengt de veranderingen in farmacokinetiek van deze geneesmiddelen bij obesitas in beeld, waarbij ook variatie in nierfunctie is meegenomen. De hieruit voortkomende nieuwe doseerstrategie zorgt voor een vergelijkbare geneesmiddelblootstelling bij obese en niet-obese patiënten.
Artikel KNMP Najaarscongres 2023
Artikel Veiliger medicatiegebruik na bariatrische chirurgie
De Heerlense poliklinische apotheek heeft de contra-indicatie bariatrische chirurgie voor zo’n tweeduizend mensen vastgelegd. Dit was mogelijk door samenwerking met de Nederlandse Obesitas Kliniek Zuid. Apothekers Hans Cremers en Vera Hoebregts willen hiermee een bijdrage leveren aan de medicatieveiligheid voor de patiënt én ze hopen zo apothekers in de eerste lijn werk uit handen te nemen.
Artikel Flink gewichtsverlies met nieuwe afslankmedicatie
Geen wondermiddel, maar wel een steun in de rug. Zo ervaren patiënten de medicatie tegen obesitas, merkt internist Victor Gerdes. Hij heeft hoge verwachtingen van de nieuwe middelen die in de pijplijn zitten. “Ze beïnvloeden tegelijkertijd darm- én stofwisselingshormonen en hebben daardoor een groter effect.”
Artikel ‘Mensen met obesitas in negatief hokje plaatsen is hartstikke achterhaald’
Overgewicht en obesitas zadelen mensen met zowel fysieke als psychische problemen op. Voor de een is medicatie een uitkomst, voor de ander bariatrische chirurgie. Voor allemaal geldt echter dat ze verlost moeten worden van het stigma waaronder ze te lijden hebben, vindt Ömrüm Aydin. “Hoog tijd dat dit stigma wordt doorbroken.”
Artikel ‘Productzorg blijft belangrijk onderdeel van stof die apothekers moeten beheersen’
Studenten vinden productzorgvakken vaak erg moeilijk, constateerde Robbert Jan Kok in zijn oratie. Dat neemt niet weg dat productzorg voor alle apothekers van wezenlijk belang is, en daarom ook een prominente plek blijft innemen in de farmacieopleiding. “Alleen ligt de nadruk nu meer op kennis en inzicht dan op zelf bereiden.”
Artikel Amoxicilline even effectief als combinatie bij sinusitis
Bij kinderen met acute sinusitis faalt behandeling met amoxicilline even vaak als behandeling met amoxicilline + clavulaanzuur. De combinatie is echter wel geassocieerd met een hogere kans op gastro-intestinale bijwerkingen en schimmelinfecties.
Artikel Troff document Stap dichterbij persoonlijkere farmacotherapie met methotrexaat
De Methotrexaat Monitoring (MEMO)-studie toont aan dat methotrexaat (MTX) nu ook betrouwbaar meetbaar is in witte bloedcellen van mensen met reumatoïde artritis. Ook is nu een adviesspiegel voor MTX in rode bloedcellen bekend. Dat brengt personalized medicine met MTX een stap dichterbij: meer effect, minder gewrichtsschade en minder bijwerkingen zijn in de toekomst mogelijk.
Artikel NHG focust op veilig opioïdgebruik bij pijn
Veel aandacht gaat in de herziene NHG-Standaard Pijn uit naar het veilig gebruik van opioïden. Zo adviseert de huisartsenorganisatie wederom om tramadol zo kort mogelijk te gebruiken en worden aanbevelingen gedaan voor opioïdrotatie bij onvoldoende effectiviteit. Zorgverleners moeten hun patiënten attenderen op het risico op een overdosering bij toediening van fentanyl als neusspray. Daarnaast is de plaats van cannabis verder ingeperkt.
Artikel ‘Stoppen met faxen in de apotheek is een kwestie van omdenken’
Het landelijke programma Faexit heeft als doel dat alle faxapparaten eind volgend jaar zijn verdwenen uit de zorg. Volgens poliklinisch apotheker en regionaal Faexit-projectleider Annemieke van der Kaaij is faxen voor veel apothekers nog lastig af te leren. “Apothekers moeten nu snel aanhaken, want de begeleiding door de projectleiders stopt na het afronden van het Faexit-programma.”
Artikel ECMAScript program Ruimte voor aanscherping lijst contra-indicaties
Zorgverleners zijn over het algemeen tevreden over de Nationale lijst Contra-Indicaties, maar vinden dat het vastleggen, overdragen en signaleren van contra-indicaties beter kan, blijkt uit onderzoek. Zo zouden artsen actiever en consequenter contra-indicaties moeten (kunnen) toevoegen in hun systeem. Nu worden nierfunctiestoornissen vaak gemist omdat ze niet goed worden vastgelegd.
Artikel Lorundrostat brengt ongecontroleerde hypertensie omlaag
Bij personen met ongecontroleerde hypertensie is het gebruik van lorundrostat, in vergelijking met placebo, effectief in het verlagen van de bloeddruk.
Artikel Inmiddels is 56% van de apothekers in Nederland vrouw
De Farmaceutisch Historische Dag staat dit jaar in het teken van vrouwen in de farmacie. Wegbereider was Charlotte Jacobs, die in 1881 als eerste vrouw het apothekersdiploma behaalde. Sindsdien zijn vrouwen gestaag opgerukt in de sector, en op dit moment is 56% van de apothekers in Nederland vrouw.
Artikel chemical/x-genbank Caribische ziekenhuisapotheek kent vele logistieke uitdagingen
De ziekenhuisapotheek van het Curaçao Medical Center (CMC) kent vele logistieke uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving en doorgeleverde bereidingen. Deze kunnen mogelijk worden opgelost door samenwerking op het gebied van inkoop en logistiek tussen de verschillende eilanden. “Zo kan de beschikbaarheid van geneesmiddelen worden verbeterd.”
Artikel Risico switch VKA/DOAC bij kwetsbare ouderen
Regelmatig worden ouderen met atriumfibrilleren omgezet van een vitamine K-antagonist (VKA) naar een direct werkend oraal anticoagulans (DOAC). Uit studies bij volwassenen en ouderen blijkt dat DOAC’s minstens zo effectief zijn en tot minder bloedingen zouden leiden. Dat dit niet geldt voor kwetsbare ouderen blijkt uit het onderzoek van Geert-Jan Geersing en collega’s. “We zagen bij deze groep, die was overgezet naar een DOAC, 69% meer bloedingen.”
Artikel D source code Meneer, mevrouw, dier of onbekend
We kregen weer een declaratie afgekeurd, want het burgerservicenummer (BSN) klopte niet met het geslacht. Onze eigen schuld, want we weten dat de betreffende persoon volgens het BSN een meneer is.
Artikel Meer inzicht nodig in bijwerkingen geslachtshormonen bij transgenders
Bijwerkingencentrum Lareb ontving de afgelopen twintig jaar 78 meldingen van bijwerkingen bij transgender personen. De meldingen gaan met name over hormoonbehandelingen voor vermannelijking of vervrouwelijking. Slechts een deel van de bijwerkingen is bekend en staat in de bijsluiter. “Om de medicatieveiligheid van deze middelen in deze populatie te vergroten, zijn meldingen bij Lareb extra van belang.”
Artikel Tool helpt om hoogrisicopatiënten te identificeren
Utrechtse onderzoekers ontwikkelden een tool om te voorspellen hoe hoog het risico op een geneesmiddelgerelateerde heropname is. Door inzet van deze tool hopen ze het aantal medicatiegerelateerde heropnames te kunnen verminderen bij hoogrisicopatiënten. “Openbaar apothekers kunnen een veel actievere rol spelen bij het voorkomen van deze heropnames.”
Artikel Betere cardiovasculaire uitkomst met GLP-1-agonist en SGLT-2-remmer
SGLT-2-remmers en GLP-1-agonisten zijn geassocieerd met een afgenomen risico op een grote cardiovasculaire gebeurtenis in vergelijking met sulfonylureumderivaten en DPP-4-remmers. Ten opzichte van sulfonylureumderivaten zijn ook DDP-4-remmers geassocieerd met een afgenomen risico.
Artikel Farmacokinetische kennis kan helpen medicijngebruik kind te onderbouwen
Zo’n twee miljoen kinderen krijgen jaarlijks in Nederland medicijnen voorgeschreven, terwijl effectiviteit en veiligheid niet altijd goed zijn onderzocht. Innovatieve methoden zijn daarom nodig voor een goede onderbouwing van het voorschrijven aan kinderen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Nori Smeets van het Radboudumc.
Artikel Gerechtshof: generieke apixaban is inbreuk op octrooi Eliquis
Geneesmiddelfabrikant Bristol-Myers Squibb kon de rechtbank in eerste instantie er niet van overtuigen dat generieke apixaban-producten een inbreuk zijn op het octrooi van zijn geneesmiddel Eliquis. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelt in hoger beroep anders en verplicht fabrikanten en distributeurs generiek apixaban terug te halen uit de handel.
Artikel ‘Leidende rol apotheker bij implementatie van farmacogenetica’
Openbaar apothekers zijn zich tegenwoordig meer en meer bewust van de mogelijkheden van farmacogenetica. De apotheker is de medicatiespecialist bij uitstek en dient dan ook een leidende rol te nemen bij de verdere implementatie van farmacogenetica om geneesmiddelengebruik te optimaliseren. De apotheker kan zijn expertise prima inzetten tijdens een farmacogenetisch consult.
Artikel Met genotypering van CYP2C19 de klinische praktijk in
Het genotyperen van CYP2C19 is van toegevoegde waarde bij patiënten die behandeld worden met clopidogrel. Het verdient aanbeveling te streven naar een goede afstemming tussen laboratorium en kliniek door CYP2C19-genotypering vast te leggen in het zorgpad en hierin adequate voorlichting aan de arts en patiënt op te nemen.
Artikel ‘Draag met elkaar dezelfde boodschap uit om nierschade te voorkomen’
Om acute nierschade te voorkomen tijdens sick days bij een verminderde nierfunctie ontwikkelen apothekers en huisartsen in de regio Zwolle een nieuwe werkwijze voor veilig medicijngebruik. Patiënten overtuigen dat ze de apotheek moeten bellen bij koorts, diarree of hitte blijkt een grote uitdaging, vertellen kaderapothekers Yvette van Brouwershaven en Annet Bruggeman.
Artikel ECMAScript program Vaker pancreatitis bij gebruik GLP-1-agonist voor gewichtsverlies
Het gebruik van GLP-1-agonisten voor gewichtsverlies kent in vergelijking met bupropion+naltrexon een hogere kans op pancreatitis, gastroparese en darmobstructie, maar niet op aandoeningen van de galwegen.
Artikel D source code DOAC’s verstevigen hun plek in behandelbeleid
Directwerkende orale anticoagulantia (DOAC’s) krijgen steeds vaker de voorkeur boven vitamine K-antagonisten (VKA’s). Ook in de nieuwe NHG-Standaarden Diepveneuze trombose en longembolie en Atriumfibrilleren is de plek van DOAC’s vergroot. De begeleiding rondom deze middelen biedt apothekers de kans hun toegevoegde waarde te laten zien.
Artikel image/x-jg Hartslag meten in de apotheek en twee nieuwe coöperaties van start
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Amstelland die samen met huisartsen en cardiologen de hartzorg verbeteren en apothekers in Oost-Achterhoek en Rijnmond die nieuwe coöperaties zijn gestart.
Artikel C source code Antibioticaresistentie vraagt om een moderne Jeanne d’Arc
Apothekers in het ziekenhuis moeten de lead nemen om antibioticaresistentie te voorkomen. Als de antibioticaresistentie doorzet, wordt de aanpak van infectieziekten heel moeilijk. Naast acties rond het voorkomen van medicatieresten in het water en het zo kort mogelijk inzetten van antibiotica is proactieve participatie in het maatschappelijk debat gewenst.
Artikel ULAW (Sun) audio Antibioticagebruik grotendeels terug op pre-COVID-niveau
Jaarlijks analyseert de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) het gebruik van antimicrobiële middelen – intramuraal en extramuraal – en publiceert dit in NethMap. De analyse biedt inzicht in het gebruikte spectrum van antimicrobiële middelen en dient als basis voor projecten en beleidsvorming om effectief om te gaan met de uitdagingen van antimicrobiële resistentie.
Artikel Zorgnetwerk antibiotica in regio: profiteren van elkaars kracht en kunde
Zorgverleners hebben veel aan de regionale antibioticaresistentie zorgnetwerken, waarin verschillende disciplines samenkomen. Instellingsapotheker Linda Wijma, die actief is in het netwerk in Noord-Nederland, ontwikkelt momenteel een softwaretool om antibioticavoorschrijfgegevens van instellingen te kunnen analyseren. Ze roept collega’s op ook deel te nemen: “We missen apothekers.”
Artikel ‘We zitten onmiskenbaar in een opwaartse trend wat betreft antibioticaresistentie’
De wereldwijde toename van antibioticaresistentie staat centraal tijdens de World Antimicrobial Awareness Week, die volgende week plaatsvindt. Van groot belang, benadrukt de Leidse hoogleraar infectieziekten Mark de Boer, omdat resistentie een natuurlijk fenomeen is dat niet zal verdwijnen. Ondanks succesvolle initiatieven om antibioticagebruik te verminderen.
Artikel Leefstijladviezen: kansen voor verbreding imago apotheek
Patiënten met diabetes type 2 beschouwen hulp bij het omgaan met gewichtstoename en het afbouwen van medicatie als een taak van de openbare apotheek, blijkt uit een kleinschalig praktijkonderzoek van Doortje Böhm. Zelf ziet zij het geven van leefstijladviezen als een waardevolle aanvulling van het takenpakket van apothekers. “Zo kunnen ze hun imago verbreden.”
Artikel Troff document Orale GLP-1-agonist orforglipron verlaagt HbA1C en lichaamsgewicht
De oraal toe te dienen non-peptide GLP-1-agonist orforglipron leidt in doseringen van 12 mg en meer tot een significante afname van het HbA1c en het lichaamsgewicht in vergelijking met placebo en dulaglutide.
Artikel TNO: leefstijlgerelateerde ziekten halveren voor 2030
Welvaartsziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zijn sterk in opkomst. Bij TNO willen ze het tij keren. Onder meer door gepersonaliseerd gezondheidsadvies met behulp van technologie, zodat het aantal personen met een leefstijlgerelateerde ziekte in 2030 kan zijn gehalveerd. “Het is hoog tijd voor meer innovatie in de farmacie.”
Artikel Hoornse apotheek lanceert service om vitamine D-tekort op te sporen
Een gezondheidsplek, dat is volgens apotheker Roos Philipse van de Hoornse Apotheek Kersenboogerd de toekomstige positie van de apotheek. Het aanbieden van de vitamine D-check is een eerste aanzet hiertoe. “Niet om een potje vitaminepillen te verkopen, maar om ons te profileren als kenniscentrum voor gezondheid.”
Artikel ‘Het is belangrijk dat de wethouder kansen ziet voor apothekers en preventie’
Preventie en leefstijl staan in de gemeente Oosterhout op de agenda, maar apothekers waren daar nog niet bij betrokken. Leefstijlapotheker Marion Swart, die de gezondheidscheck van Service Apotheek aanbiedt, nodigde de wethouder uit om te vertellen wat apothekers kunnen betekenen voor preventie en leefstijl. “Uiteindelijk krijgen we een vergoeding, dat is mijn overtuiging.”
Artikel image/x-icon Medicatiebeoordeling bij vermoeden van valrisico
Met het project ‘Stevig staan’ besteden Noord-Limburgse apothekers extra aandacht aan valpreventie. Zo nodigt apotheker Waan Yasen oudere patiënten pro-actief uit voor een medicatiebeoordeling bij het vermoeden van een verhoogd valrisico. “Mensen wisten niet dat apothekers zoveel meer doen dan alleen het verstrekken van medicijnen.”
Artikel ‘Patiënt voelt zich veilig op poli om over aanvullende behandeling te praten’
Om kankerpatiënten betrouwbare informatie te geven over leefstijl, kruiden en supplementen, is apotheker Marleen ten Berge regelmatig te vinden op de poli integratieve zorg in het Isala. Voor haar staat vast dat de rol van de apotheker als zorgprofessional inhoudt dat hij de gezondheid van de patiënt centraal stelt, met of zonder medicatie.
Artikel Kwaliteit van capsules uit tabletten stemt tevreden
Tabletten worden soms verwerkt tot lager gedoseerde capsules, bij gebrek aan de juiste sterkte. De kwaliteit van zulke capsules valt niet tegen, blijkt uit onderzoek van 84 capsulebereidingen op basis van een worst case-model. Meestal wordt voldaan aan de gangbare eisen voor gemiddeld gehalte en gehaltespreiding. Grote afwijkingen komen niet voor.
Artikel IEF image Off-label-doseringen ADHD-medicatie zijn weinig effectief
Het voorschrijven van hoge, niet-geregistreerde doseringen methylfenidaat bij volwassenen met ADHD leidt tot kleine additionele verbetering van de ADHD-symptomen, maar ook tot een verhoogde kans op stoppen met de behandeling wegens bijwerkingen.
Artikel ’Bizarre en geniepige lobby voor geneesmiddel dat én niet werkt én erg duur is’
In totaal negen bijdragen postte Peter Hendriks op LinkedIn tussen maart 2021 en september 2022 over ivermectine, voor fanatieke fans hét alternatief voor vaccinatie tegen COVID-19. Zijn nieuwsgierigheid werd vooral gewekt toen er op hoge toon werd beweerd dat het middel voor Big Farma niet interessant was omdat het uit patent was en daardoor goedkoop. “Nog nooit in mijn 35-jarige carrière heb ik zo’n bizarre lobby gezien.”
Artikel ECMAScript program Achtergrond en geslacht van invloed op het sollicitatieproces
Diversiteit in de samenleving is een gegeven, maar diversiteit en inclusiviteit binnen de ziekenhuisfarmacie zijn dat nog niet. Leden van JongNVZA bevestigen het beeld dat geslacht, achtergrond en werkervaring invloed hebben op het sollicitatieproces. Daarnaast is een veilig klimaat, om dit thema te bespreken, nog niet vanzelfsprekend.
Artikel ‘Patiënt voelt zich veel prettiger in de thuissituatie en herstelt sneller’
Apothekers in academische ziekenhuizen verlenen steeds vaker specialistische patiëntenzorg bij mensen thuis. Het ontlast het ziekenhuis en is prettiger voor de patiënt. Ziekenhuisapothekers van het Maastricht UMC hebben hiermee goede ervaringen opgedaan. “De mantelzorgacademie leert patiënt en mantelzorger de geneesmiddelen zelf toe te dienen.”
Artikel ‘Medicatie-tool in praktijk brengen vergt voorbereiding én draagvlak’
Een speciale tool om patiënten eraan te herinneren dat ze hun medicatie moeten nemen, gekoppeld aan het patiëntendossier, is veelbelovend, maar implementatie blijkt lastig. Ziekenhuisapothekers uit het Amsterdam UMC zetten hun ervaringen en adviezen op een rijtje. “Het creëren van draagvlak onder zorgverleners is van belang, zodat zij patiënten stimuleren bij het in gebruik nemen van de nieuwe tool.”
Artikel Langdurig gebruik medicinale cannabis verbetert kwaliteit van leven
Mensen die langer dan zes maanden medicinale cannabis gebruiken zien de kwaliteit van hun leven verbeteren, blijkt uit onderzoek van Lareb en Bureau Medicinale Cannabis. Wel kunnen ze last krijgen van bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid, droge mond, hoofdpijn en toegenomen eetlust. Veel gebruikers vinden de kosten een bezwaar, daar medicinale cannabis niet voor vergoeding in aanmerking komt.
Artikel Rechter matigt boetes voor doorleveren omdat patiëntveiligheid niet in gevaar was
Een apotheker leverde bereidingen door aan collega-apothekers, maar beschikte niet over de vereiste vergunningen. Na een verzoek tot handhaving van een fabrikant stelde de inspectie een onderzoek in. Toen bleek dat de bereidingen niet voldeden aan de circulaire, legde de minister boetes op aan de apotheker. De apotheker ging in beroep bij de rechtbank, die de boetes matigde omdat de patiëntveiligheid niet in gevaar was gekomen.
Artikel Minder medicatiefouten na centralisatie van VTGM en distributie
Het aantal medicatiefouten in een academisch ziekenhuis is significant minder na centralisatie van het voor toediening gereedmaken (VTGM) van parenterale medicatie en na implementatie van een medicatie-uitgifterobot, gecombineerd met barcode-geassisteerde toediening. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Janique Jessurun.
Artikel ‘Toon meer bestuurlijke moed bij nieuwe samenwerkingen in de eerste lijn’
Apothekers zijn elkaars concurrenten, maar ze moeten in de regio meer gaan samenwerken, wat vragen oproept over de Mededingingswet. Volgens Bart Broers, directeur Zorg van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), staan mededingingsregels nieuwe samenwerkingen niet in de weg. “Apothekers die kunnen aantonen dat ze samen passende zorg leveren voor de patiënt, hebben weinig te vrezen van de ACM.”
Artikel IBS: laaggedoseerd amitriptyline geeft symptoomverlichting
Behandeling met laaggedoseerd, naar een optimale dosis getitreerd, amitriptyline is superieur aan placebo als tweedelijnsbehandeling voor prikkelbare darmsyndroom (IBS) in de eerste lijn. Het middel is veilig en wordt goed verdragen.
Artikel Patiënt vindt filmpje prettig bij gesprek over medicijngebruik
Diverse patiëntenverenigingen bieden op verschillende wijze ondersteuning bij medicatiezelfmanagement. Informatie over en hulp bij het gebruiken van medicatie wordt het meest aangeboden. Patiënten wensen meer informatie over het gesprek met een zorgprofessional en vinden ook audiovisuele ondersteuning belangrijk.
Artikel Vraagtekens bij claim permanente LDL-verlaging
“With Leqvio you have what it takes to lower your bad cholesterol (LDL-C) and keep it low.” Dat vermeldde een website over inclisiran. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) checkte deze bewering en concludeert: onduidelijk. Het is niet duidelijk of de fabrikant hiermee een levenslange daling bedoelt.
Artikel Alarmbellen aan: vitamine B12-tekorten actief opsporen
Een vitamine B12-tekort is een groeiend probleem bij ouderen met atrofische gastritis, zwangeren, veganisten, chronische gebruikers van PPI’s en metformine, maar ook bij excessief gebruik van lachgas. Bloedspiegels vitamine B12 en/of methylmalonzuur- respectievelijk homocysteïnespiegels zijn niet altijd voorspellend voor een vitamine B12-tekort. Orale toediening heeft een beperkte plaats, vaak is intramusculaire toediening, die meer zekerheid geeft voor therapietrouw, nodig.
Artikel Toevoeging van natriumcitraat verbetert stabiliteit antibioticuminfuus
De stabiliteit van piperacilline is een beperkende factor voor thuisbehandeling van patiënten met intraveneus piperacilline-tazobactam. Onderzoek naar het effect van het toevoegen van een natriumcitraatoplossing op de stabiliteit van piperacilline en tazobactam wijst uit dat de houdbaarheid van de piperacilline-tazobactamoplossing kan worden verlengd naar vijftien dagen in de koelkast, waarvan maximaal de laatste 48 uur bij kamertemperatuur. Dit maakt thuisbehandeling eenvoudiger.
Artikel ‘Het is onjuist om mensen in te delen in rassen’
De indeling van mensen in rassen is niet alleen verouderd, maar ook wetenschappelijk ongegrond, zegt Maria van den Muijsenbergh. Wel kan kennis over etnische afkomst van belang zijn in passende zorg, al schuilt daar het risico in op generaliseren. “Meestal komt een afwijkend genetisch profiel bij het merendeel van de etnische groep juist niet voor.”
Artikel ‘Het apothekersvak in Duitsland is anders: hier ben je vooral verkoper’
Via de muziek en de liefde belandde apotheker Linda Schormair in München, waar ze bijna twintig jaar werkt in een openbare apotheek. Met haar Duitse collega-apothekers en artsen probeert ze – naar Nederlands voorbeeld – een farmacotherapeutisch overleg (FTO) op te zetten. “Ik maak veel reclame voor de Nederlandse openbare farmacie.”
Artikel Brexpiprazol vermindert agitatie bij Alzheimer
Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer leidt brexpiprazol 2 of 3 mg tot een significante verbetering van agitatie ten opzichte van placebo. Het middel werd goed verdragen.
Artikel ‘Farmacologie van geneesmiddelen is overal hetzelfde, ook in de VS’
Een paradijselijk plekje noemt Dahlia Zuidema-Hougardy haar woonplaats in de Amerikaanse staat Californië. Na zestien jaar in de VS te hebben gewerkt als apotheker voelt ze weinig aandrang terug te gaan naar haar geboorteland. Hoewel: “Ik zou alle ervaringen die ik hier heb opgedaan best willen delen met collega’s in Nederland.”
Artikel Rob Verhage vloog de wereld over om toegang tot medicijnen te bevorderen
Meer mensen toegang laten krijgen tot essentiële medicijnen. Met deze missie vloog de inmiddels gepensioneerde apotheker Rob Verhage de wereld over. Hierbij was en is Suriname zijn thuishaven. “Ik voel me vereerd dat ik dit werk heb kunnen doen.”
Artikel ‘Nederlanders zijn zo lekker nuchter, niet zo dramatisch als Amerikanen’
Marjolein Legge-Beekman heeft het na achttien jaar nog steeds uitstekend naar haar zin in Amerika, waar ze als apotheker werkt in een bereidingsapotheek in San Diego. Maar dit “land van extremen” staat haar bij tijd en wijle ook tegen. “Mensen die veel zorg nodig hebben moeten zich soms dusdanig in de schulden steken dat ze bankroet gaan.”
Artikel Make a difference
Een paar maanden geleden redigeerde ik voor de nieuwsbrief van Farmacie Mondiaal (FM) het In Memoriam dat onze voorzitter schreef voor Linda de Groot. Zij heeft zich als apotheker jarenlang ingezet voor projecten in Senegal, die door FM werden gesponsord. Hierin was te lezen welke impact ze met haar werk in Senegal heeft gehad, door het geven en organiseren van nascholingen aan apothekersassistenten en verpleegkundigen in opleiding.
Artikel Waardering in Engeland voor oncologie-apotheker
Het besluit van ziekenhuisapotheker Man-Chie Chow om te emigreren naar Engeland heeft voor haar goed uitgepakt. Zo werkte ze in het grootste oncologische ziekenhuis in Europa. “Ik heb het hier naar mijn zin. Er is altijd wel een mooie uitdaging op mijn pad gekomen.”
Artikel ‘Voor de lange en strenge winters ben ik naar Noorwegen verhuisd’
Wonen in Noorwegen, tussen de besneeuwde bergtoppen, was jarenlang een droom van laboratoriumonderzoeker Jaap Kerkvliet. Omdat Noorwegen een tekort heeft aan apothekers, besloot hij farmacie te gaan studeren. Na veertien jaar werken in een Noorse apotheek mist hij nog weleens de gezelligheid van een Nederlands café. “Kom hiernaartoe, hier is veel werk voor apothekers.”
Artikel ‘Ik heb niet zo’n last van heimwee, kan me snel settelen’
Engeland is haar thuis geworden; plannen om terug te gaan naar Nederland zijn er niet, zegt ziekenhuisapotheker Katherine Bongaerts. Ze woont in het dorpje Waterbeach en werkt in het gerenommeerde Addenbrooke’s Hospital in Cambridge. “Je zit hier in een bubble, maar wel een heel leuke bubble.”
Artikel object code Alle hens aan dek op Curaçao
Julia Roks vertrok na haar apothekersopleiding naar de Caraïben waar ze als projectapotheker in het Curaçao Medical Center meteen veel verantwoordelijkheid kreeg. “Het blijft hier als vakantie voelen.”
Artikel ‘Mijn man is arts, ik ben apotheker: we kunnen overal op de wereld terecht’
Na haar studie vertrok Judith Schimmel naar Ierland om daar als apotheker haar Engels bij te spijkeren. Via een tussenstop in Oeganda belandde ze uiteindelijk in België. Of dit het land is waar ze voor de rest van haar leven zal blijven wonen, weet ze nog niet. “Wie weet waar we ooit nog terechtkomen.”
Artikel ‘Groep van bispecifieke antilichamen zal in toekomst verder uitbreiden’
Vanwege het interessante werkingsmechanisme verdient het bispecifieke antilichaam epcoritamab een plek in de top 3 van 2023 van meest aansprekende nieuwe middelen, vindt LUMC-hoogleraar Teun van Gelder. Hetzelfde geldt voor twee nieuwe RS-virus-vaccins en ritlecitinib, dat is geregistreerd voor alopecia areata. “We moeten de impact van deze aandoening niet onderschatten.”
Back to top