Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2010

Gebruiksgemak maakt denosumab veelbelovend

Slechts een keer per half jaar injectie nodig

De osteoporosepatiënt die denosumab gebruikt, kan volstaan met één injectie per half jaar die thuis wordt toegediend. Daardoor is de kans op therapietrouw groot. En dat is goed nieuws, omdat de huidige osteoporosemedicatie veelal therapieontrouw uitlokt.

PW Magazine 48, jaar 2010 - 02-12-2010 | door Rianne van den Ham en Ed Wiltink

Kleine dingen

Mediq Apotheek Drumpt beste van het jaar

Mediq benoemde recent Mediq Apotheek Drumpt uit Tiel als beste van het jaar. De jury roemde de goede bejegening van patiënten en de gedegen adviezen die de apotheek verstrekt bij zelfzorgmedicatie. Beherend apotheker Lia Hakvoort: “Eigenlijk gaat het om kleine dingen, zoals het consequent stellen van de WHAM-vragen.”

PW Magazine 48, jaar 2010 - 02-12-2010 | door marcdl

Thuisconsult

Friese apotheker ontvangt € 45 vergoeding

Zorgverzekeraar De Friesland betaalt apotheker Aarnout Vroegh € 45 per farmaceutisch thuisconsult. Vroegh roemt de plezierige samenwerking met deze zorgverzekeraar. Volgens hem doen apothekers er goed aan een constructieve relatie aan te gaan met zorgverzekeraars.

PW Magazine 46 / 47, jaar 2010 - 19-11-2010 | door edbos

Douane worstelt met toename importmedicijnen

Handen vol aan stroom verdachte pakketten

Bij het distributiecentrum van TNT Post in Amsterdam Sloterdijk rijden vrachtauto’s af en aan. Muziek schalt uit luidsprekers. Alle inkomende luchtvrachtpakketten van Nederland komen in dit gebouw aan. Ook de douane is er gevestigd. De dienst heeft zijn handen vol aan de groeiende stroom van illegale geneesmiddelen.

PW Magazine 46 / 47, jaar 2010 - 19-11-2010 | door René Groeneveld

Onderweg naar maatwerk in farmacotherapie

Interacties en genetica beïnvloeden geneesmiddeleffect

Metaboliserende enzymen en geneesmiddelpompen hebben invloed op (bij)werkingen van geneesmiddelen. Erfelijkheid en interacties tussen geneesmiddelen zijn daarbij van belang. De auteurs onderzochten hoe deze factoren een rol spelen bij onder meer simvastatine en metformine.

PW Magazine 46 / 47, jaar 2010 - 19-11-2010 | door M.L. Becker, L.E. Visser, A.G. Vulto en B.H.C. Stricker

Doe waar je goed in bent

Patiënt gebaat bij specialisatie

Apothekers moeten zich specialiseren op gebieden waarmee ze affiniteit hebben. Andere gebieden kunnen ze overlaten aan collega’s. Zo ontstaat goede samenwerking tussen apothekers en goede service aan de patiënt.

PW Magazine 46 / 47, jaar 2010 - 18-11-2010 | door Paul Lebbink

Insuline niet altijd logisch

Bij behandeling van diabetes mellitus type 2

Na starten van insuline bij diabetes mellitus type 2 moeten sulfonylureumderivaten worden gestopt. Sowieso behoeft de effectiviteit van de diverse behandelregimes meer onderzoek omdat insulinetherapie een grote impact heeft op de kwaliteit van leven. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Mariëlle van Avendonk.

PW Magazine 46 / 47, jaar 2010 - 18-11-2010 | door Linda de Graaf

VTGM door ziekenhuisapotheek nuttig

Aantal incidenten daalt drastisch

De ziekenhuisapotheek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum nam alle VTGM-bereidingen van verpleegkundigen over. Hierdoor is het aantal medicatie-incidenten en microbiologische besmettingen enorm afgenomen.

PW Magazine 46 / 47, jaar 2010 - 18-11-2010 | door marcdl

Ze doen wat ze moeten doen

Kritiek op bloedglucosemeters onterecht

Onderzoeker Rob Jansen stelde in een artikel over het KNMP-congres dat bloedglucosemeters ondeugdelijk zijn omdat de uitslag 20% mag afwijken van de internationale referentiemethode. Volgens diabetesdeskundige Henk Jan Aanstoot leidt die uitspraak tot onnodige onrust en onzekerheid bij gebruikers.

PW Magazine 45, jaar 2010 - 12-11-2010 | door Henk Jan Aanstoot 1 reactie

Zuurstofexpert

Acacia Apotheek heeft zich gespecialiseerd

Samen met haar collega-apothekers uit Ede verdeelde apotheker Miranda Vos van de Acacia Service Apotheek specifieke taken. Daardoor konden de apothekers zich specialiseren. Zo raakte Vos enkele jaren geleden betrokken bij de levering van medicinale zuurstof aan verloskundigen.

PW Magazine 45, jaar 2010 - 12-11-2010 | door marcdl

Soms hobbels bij uitvoeren euthanasie

De uitvoering van euthanasie verloopt niet altijd soepel. Artsen hebben moeite om thiopentalspuiten te bereiden en patiënten ervaren soms pijn bij de injectie ervan, zo blijkt uit onderzoek.

PW Magazine 45, jaar 2010 - 12-11-2010 | door nettekoven

Zorgen om zorgpraktijk

De medicatieveiligheid in de langdurige zorg en in de zorg thuis is onvoldoende. Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Wanneer zorginstellingen samenwerken met artsen en apothekers kan dit verbeteren.

PW Magazine 45, jaar 2010 - 12-11-2010 | door Ellen Zijp

Rol voor dronedaron

Nieuwe Europese richtlijn atriumfibrilleren verschenen

In de nieuwe Europese richtlijn krijgt het middel dronedaron een rol toebedeeld bij de behandeling van atriumfibrilleren. Daarnaast worden nieuwe scores geïntroduceerd waarmee artsen het juiste antitrombotische middel kunnen kiezen.

PW Magazine 45, jaar 2010 - 12-11-2010 | door V.H.M. Deneer

Beter af in eerste lijn

Gerichte interventie kan opname kwetsbare oudere voorkomen

Met een gerichte interventie kunnen artsen en apothekers in de eerste lijn ervoor zorgen dat een patiënt niet doorgestuurd hoeft te worden naar het ziekenhuis.

PW Magazine 45, jaar 2010 - 12-11-2010 | door nettekoven

Nu ook scherpere controle op bulkgassen

CBG wijzigt registratiebeleid

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft het registratiebeleid voor medicinale gassen gewijzigd. Bulkgassen die aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen worden geleverd, dienen nu ook bij het CBG geregistreerd te zijn.

PW Magazine 45, jaar 2010 - 12-11-2010 | door Leon Bongers en Birte van Elk

Succesvol innoveren, zo financier je dat ...

Drie handvatten voor welslagen

Wie wil overleven, moet innoveren. Vernieuwingen die op de werkvloer van één apotheek goed uitpakken, kunnen op macroniveau essentieel blijken voor de ontwikkeling van de farmacie. Maar hoe begin je? In dit artikel drie handvatten die de kans op welslagen van zorginnovaties vergroten.

PW Magazine 45, jaar 2010 - 12-11-2010 | door Linda van de Burgwal, Patrick de Boer en Jeanine van de Grootevheen

Zorg voor zuurstof zaak van apothekers

Diverse opties voor invulling 'nieuwe' verantwoordelijkheid

Apothekers krijgen vanaf 2011 de eindverantwoordelijkheid voor de aflevering van zuurstof. Toezicht op de kwaliteit en op eventuele interacties en contra-indicaties zijn kernpunten. Ze mogen kiezen of ze zelf de aflevering verzorgen of dit laten doen door een facilitair bedrijf.

PW Magazine 45, jaar 2010 - 11-11-2010 | door marcdl

Palliatieve zorg vergt creativiteit

Farmacie biedt hulp in laatste stadium

Apothekers kunnen met hun kennis over geneesmiddelen de patiënt en andere zorgverleners die betrokken zijn bij palliatieve zorg uitstekende diensten bewijzen. Een korte beschrijving van de belangrijkste knowhow.

PW Magazine 44, jaar 2010 - 10-11-2010 | door Marc de leeuw

‘Onze ambitie is normapotheek worden’

Strijdlustig apothekerspaar wil 3500 nieuwe patiënten

Marcel Siemerink en Saskia Duk namen half juni hun intrek in gezondheidscentrum Parkzoom in Bergschenhoek aan de rand van de gelijknamige Vinex-locatie en aan een drukke, doorgaande weg. Na zeven magere jaren hopen ze op 3500 nieuwe patiënten.

PW Magazine 44, jaar 2010 - 05-11-2010 | door Hanneke van Bladel

Naar optimaal gebruik van opioïde pijnstillers

Studie: kennisverdieping verstevigt rol apothekers

Apothekers hebben voldoende basale kennis van het beleid bij pijnbestrijding. Verdere kennisverdieping kan de rol van de apotheker bij pijnbestrijding verstevigen, zo blijkt uit onderzoek onder 182 apothekers over gebruik van opioïden.

PW Magazine 44, jaar 2010 - 05-11-2010 | door S.D. Borgsteede, C.A. Rhodius, P.A.G.M. De Smet, H.R.M. Pasman, B.D. Onwuteaka-Philipsen en M.L. Rurup

Document acties

Back to top