Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Tandartsen gebruiken steeds meer pijnstillende middelen bij hun behandelingen, omdat patiënten dat willen. Het aantal angsttandartsen en narcosecentra stijgt. De meningen verschillen over de risico’s van midazolam, prilocaïne en articaïne.
Is chirurgie niet mogelijk bij bijnierziekten met een overproductie van bijnierhormonen, dan biedt medicatie uitkomst. Endocrinoloog Richard Feelders vertelt over de verschillende opties en de laatste ontwikkelingen. Voor patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie ziet hij een taak voor de apotheek: “Ga na of ze weten wat te doen in stresssituaties.”
Levothyroxine blijft voorlopig de standaardtherapie bij hypothyreoïdie. Bij een te snel werkende schildklier gaat in Nederland de voorkeur uit naar de zogeheten block/replace-therapie. Nieuwe medicatie verkeert in een pril stadium.
Schildklierpatiënt Gabriëla Rotgans is al jaren goed ingesteld op schildklierhormonen. Volgens haar zijn er echter veel patiënten die zich ondanks goede schildklierwaarden vaak beroerd voelen. “Huisartsen zeggen dat er binnen deze waarden niks aan de hand is. Dat kan teleurstellend zijn voor patiënten.”
Bij de interactie tussen hormonale anticonceptiva en enzyminductoren is het advies gewijzigd. Nieuwe alternatieven zijn het spiraaltje met levonorgestrel en de prikpil. Dosisverhoging van de pil wordt niet meer geadviseerd.
De richtlijn epilepsie 15.11.13 (http://epilepsie.neurologie.nl/cmssite/index.php?pageid=85) beveelt nog gewoon een dubbele laaggedoseerde pil aan. De NHG-standaard anticonceptie uit 2011 spreekt voorkeur uit voor spiraal of prikpil. [...]
Het klopt dat de Richtlijn Epilepsie dosisverhoging nog noemt, maar andere richtlijnen niet (meer). Bij de herziening van het advies is gebruik gemaakt van meerdere [...]
De rationaliteit van dierlijk schildklierpoeder is onvoldoende onderbouwd. Toch kan het in individuele gevallen nodig zijn dit ter hand te stellen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist in zo’n geval dat de apotheker dat goed motiveert en zijn beweegredenen vastlegt.
Sofosbuvir en simeprevir zijn direct acting antivirals die naar verwachting zullen zorgen voor een kortere, effectievere en veel beter verdraagbare behandeling van hepatitis C-infectie.
De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland verrichtte onderzoek onder haar leden naar de bijwerkingen van geneesmiddelen en de invloed ervan op het dagelijks leven. Er worden zeker bijwerkingen gemeld, maar veel patiënten accepteren die. “Bijwerkingen horen nu eenmaal bij het gebruik van medicijnen.”
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap