Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Marije Bloembergen uit Leeuwarden kampt al sinds haar studietijd met overgewicht. Een gastric bypass is het laatste wapen dat zij inzet om kilo’s kwijt te raken. “Ik ga ervan uit dat ik weer gewicht ga verliezen.”
De nieuwe orale antistollingsmiddelen lijken aan de vooravond te staan van een grote doorbraak. Vergeleken met de vitamine K-antagonisten zijn ze veel patiëntvriendelijker in gebruik terwijl hun effectiviteit niet minder is. Maar er zijn nog wat kanttekeningen bij te plaatsen.
Patiënten kunnen sinds 2003 bijdragen aan geneesmiddelenbewaking door bijwerkingen te melden bij Lareb. Die patiëntmeldingen vormen een waardevolle aanvulling op de meldingen van zorgverleners. Patiënten worden gedreven door altruïstische en persoonlijke motieven en hun meldingen helpen bij de detectie van onbekende bijwerkingen.
Na implantatie van een aortakunstklep moet Cees de Graaff levenslang antistollingsmedicatie gebruiken.Hij bepaalt zelf zijn stollingstijd. Bij de trombosedienst komt hij maar twee keer per jaar: om het meetapparaat te ijken en om strips te halen. “Maar dit kan ook prima via de apotheek lopen.”
KNMP-voorzitter Jan Smits heeft hoge verwachtingen van de Wetenschapsdag Bloedstollend.
Nieuwe orale antistollingsmiddelen, zoals dabigatran en rivaroxaban, hebben een meer specifiek aangrijpingspunt en meer voorspelbare en stabielere farmacokinetische eigenschappen.
overzicht programma
Prof. dr. Freek Verheugt, cardioloog in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, bespreekt de toepassing van antithrombotica na het acuut coronair syndroom.
Prof. dr. Hugo ten Cate, internist-vasculair geneeskundige en hoogleraar aan het Maastricht Uiversitair Medisch Centrum, bespreekt de kwaliteit van de INR-instellingen.
Bij dit PW
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap