Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Niet de schuld zoeken bij je schildklier, erfelijke eigenschappen of medicijnen. Overgewicht komt gewoon omdat we te veel eten, zegt dr. Frank van Berkum, internist bij de Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo. Hij schrijft steeds minder pillen voor.
De productieafdeling van de ziekenhuisapotheek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam verhuist naar een industrieterrein in Gorinchem. “Geneesmiddelbereidingen blijven nodig voor zorg op maat”, zegt ziekenhuisapotheker András Vermes. “De nieuwe locatie biedt mogelijkheden tot groei.”
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft veel poliklinische apotheken en dienstapotheken in het afgelopen half jaar gecontroleerd. Tot ontsteltenis van de apothekers confronteren de inspecteurs hen met eisen voor receptcontrole en een actueel medicatieoverzicht die afwijken van de beroepsnormen. Apothekers weten niet meer waar ze aan toe zijn. “Het kan niet zo zijn dat de partij die toetst, ook zelf de regels maakt.”
Artsen zijn vanaf 1 augustus verplicht de reden van voorschrijven op het recept te vermelden bij 23 geneesmiddelen. Ook moeten zij de apotheker informeren over afwijkende nierfuncties. Deze wettelijke regeling is een belangrijke stap in de samenwerking tussen arts en apotheker. Maar de artsen zijn terughoudend en de automatisering in de tweede lijn vormt nog een groot obstakel.
Meer persoonlijk contact en een grotere invloed op de farmacotherapie. Zo zien de deelnemers aan vijf toekomsttafels over de farmaceutische zorg de rol van de apotheker over tien jaar. Dat zijn taken die ook de zorgconsument de apotheker graag ziet vervullen.
Zorgverzekeraar Achmea wil apothekers belonen die zich inzetten voor een betere farmaceutische zorg. Beoordeling van de kwaliteit gebeurt met indicatoren over uitkomsten van zorg, met mystery guests en met onderzoek naar klantervaring. Daartoe zijn de klantervaringen in 381 apotheken geanalyseerd.
Alleen mannen met de primaire vorm van vroegtijdige zaadlozing, die met een lichamelijke oorzaak, hebben baat bij medicatie. Van belang is daarom dat behandelaren eerst goed uitmaken om welke type vroegtijdige zaadlozing het gaat.
Een huisarts tikt een verkeerde memocode aan bij het voorschrijven. Het gevolg is dat een 12-jarig meisje in plaats van een ferrofumaraatsuspensie Ferriprox krijgt voorgeschreven. De apotheek merkt de vergissing op en corrigeert die.
Dr. Anne Leendertse verwacht dat een nieuwe rol van de apotheker – apotheker-farmacotherapeut in een huisartsenpraktijk – leidt tot minder geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen en verbeteringen in de farmacotherapie. Of dat daadwerkelijk zo is, onderzoekt ze momenteel.
Over de opzet van dit onderzoek is niet zo goed nagedacht; 10 praktijken, vooropgestelde harde eindpunten waarvan 1, aantal doorverwijzingen, beïnvloed kan worden door de [...]
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap