Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Een vitale 80-plusser met redelijk gangbare medicatie blijkt toch baat te hebben bij een medicatiebeoordeling door zijn huisarts en apotheker. Twee antihypertensiva kunnen bij hem gestopt worden, waardoor zijn duizeligheid verdwijnt.
Nieuw Nederlands onderzoek naar het aantal potentieel vermijdbare ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik valt mee en tegen. Er zijn minder opnames dan in het Harm-rapport uit 2005, maar het aantal vermijdbare fouten kan nog steeds substantieel omlaag.
Bij dit PW
De aandacht van rechters voor de rol die medicatie speelt bij het plegen van een misdrijf neemt de laatste jaren toe. Dat bleek deze maand weer eens in de zaak-Baflo. Deskundigen vinden dat nog meer aandacht nodig is, want rechters gaan verschillend om met de invloed van medicatie op verdachten.
Ik heb met belangstelling het artikel “Medicijnen in de rechtszaal” gelezen (PW, 29 maart 2013, jaargang 148, nr 13). Helaas miste ik een kritische noot [...]
In het artikel vraagt Loonen aandacht voor de scholing van rechters op biomedisch gebied. Veel belangrijker is het als de deskundigen zich op juridisch gebied [...]
SSRI-gebruik tijdens de zwangerschap is relatief veilig. De zeer lage absolute risico’s die deze middelen kunnen geven op aangeboren afwijkingen, wegen bij lange na niet op tegen de risico’s die moeder en kind lopen wanneer een ernstige depressie onbehandeld blijft. Een goed gesprek hierover met de zwangere is essentieel.
De bij Lareb gemelde bijwerkingen van het antidepressivum agomelatine komen grotendeels overeen met de bijwerkingen zoals beschreven in de productinformatie. Bijzondere aandacht verdienen de ernstige bijwerkingen die dit middel kan hebben op de lever.
Het aandeel medische hulpmiddelen op de zelfzorgmarkt groeit. Geen wonder, want de toelatingsprocedure is makkelijker en sterke medische claims zijn toegestaan. Niet alle fabrikanten gaan echter even goed om met de regelgeving die voor deze middelen geldt. “De wildgroei op dit gebied moet worden aangepakt.”
Steeds meer apothekers beoordelen op basis van nieuwe richtlijnen het geneesmiddelengebruik van polyfarmaciepatiënten. Maar wat is een indicator voor een kwalitatief goede medicatiebeoordeling en bij welke patiënt is deze prestatie het effectiefst? De Inspectie houdt vanaf volgend jaar toezicht op medicatiebeoordelingen voor kwetsbare ouderen.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap