Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
“Daar heb je hém weer!” Iedereen die in de apotheek werkt kent wel die ene patiënt die altijd ongeduldig, narrig of kortaf is. Tijdens een coschap in de openbare apotheek moest ik een medicatiebeoordeling gaan doen. Ik ging op zoek naar patiënten die veel medicatie gebruiken en vond uiteindelijk deze patiënt. Terwijl ik van iedereen hoorde of ik het wel zeker wist dat ik met deze ‘lastige’ man de medicatiebeoordeling wilde doen, zag ik het als een kans om in gesprek te gaan om te weten te komen of hij echt zo ‘naar’ is als iedereen zegt; een echt gesprek.
Farmacogenetica speelt een belangrijke rol in gepersonaliseerde farmacotherapie en zal in de toekomst verder bijdragen aan verbeterde medicijnbehandelingen. Innovaties in fenotyperingsonderzoek, waaraan in Nederland veel wordt gewerkt, bieden veelbelovende mogelijkheden om voorspellingen van medicatieveiligheid en -effectiviteit te verbeteren.
Een patiënt verzocht met een uitgeprint recept een apotheek om uitgifte van het geneesmiddel Ozempic. De apotheker weigerde dit en had het vermoeden dat het off-labelgebruik van Ozempic betrof. Ten onrechte, meende de patiënt, die vervolgens een klacht indiende. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de apotheker niets verweten kan worden.
Oxycodon is in het UMC Groningen binnenkort vrijwel helemaal vervangen door morfine voor de behandeling van pijn. Het middel geeft veel minder interacties en is veel minder verslavend, benadrukken ziekenhuisapothekers Thijs Oude Munnink en Wouter Bult, die de opioïdenswitch als pioniers hebben vormgegeven. “Als wij dit kunnen kan ieder ziekenhuis in Nederland dit.”
Het gebruik van direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) kan bij personen met een chronische nieraandoening een veilig alternatief zijn voor vitamine K-antagonisten, vooral in termen van een verminderd bloedingsrisico en mogelijk betere overleving.
Acute nierinsufficiëntie is de meest voorkomende bijwerking op de nieren bij NSAID-gebruik. De grootste kans hierop hebben patiënten met risicofactoren, zoals hartfalen en levercirrose. Bijwerkingen op de nieren bij NSAID’s worden regelmatig gemeld aan Lareb. Kortdurend gebruik van de laagst mogelijke effectieve dosis verkleint de kans op bijwerkingen.
Om te onderzoeken hoe point of care-testen toe te passen bij leefstijladvies in de apotheek heeft openbaar apotheker Peter Barla een nierfunctietest geïmplementeerd. Bij een onbekende of verouderde nierfunctie bepaalt hij met één vingerprik binnen enkele minuten een nieuwe waarde. “Met leefstijladvies kunnen we zorgen dat patiënten hun goede nierfunctiewaarden behouden.”
PRIME-CKD onderzoekt hoe uEGF en clusterin kunnen bijdragen aan een gepersonaliseerde behandeling van chronische nierschade. Deze biomarkers blijken veelbelovende indicatoren van therapierespons. Door betere voorspellingen en gerichte therapieën kunnen patiënten effectiever worden behandeld, wat leidt tot betere uitkomsten en minder onnodig medicijngebruik.
Om de farmaceutische zorg voor dialysepatiënten te optimaliseren, onderhoudt Ciske van den Oever, die zichzelf ‘nierapotheker’ noemt, nauw contact met nefrologen. “We doen aanbevelingen om doseringen aan te passen of bepaalde medicijnen te staken.”
Door de vingerprikmethode hoeven patiënten na een niertransplantatie minder vaak naar het ziekenhuis voor bloedafnames, zegt aios ziekenhuisfarmacie Anneke Schrik van het Erasmus MC. “Het is minder pijnlijk, relatief makkelijk om te doen en kan in de vertrouwde omgeving gebeuren.”
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap