Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Het aandeel zelfzorg in de omzet van de apotheek zal de komende jaren toenemen, verwacht meer dan de helft van de openbaar apothekers. Dat blijkt uit een enquête van het Pharmaceutisch Weekblad onder vijfhonderd openbaar apothekers.
Producten die nu onder ‘zelfzorg’ vallen werden door apothekers lange tijd met enig dedain “handverkoop” genoemd. Immers: de apotheker diende zich vooral bezig te houden met (de bereiding van) receptgeneesmiddelen, bedoeld voor serieuze gezondheidsproblemen.
Mensen kopen zelfzorgmedicatie in de apotheek omdat ze daar goede uitleg krijgen en omdat daar gekeken wordt naar mogelijke contra-indicaties en interacties. De kennis van apothekersassistenten over zelfzorg wordt gewaardeerd met een rapportcijfer 8, blijkt uit een peiling.
Patiënten vinden de apotheek deskundig, maar komen alleen als ze ziek zijn. Producten voor hun gezondheid of huid kopen ze liever bij de drogist. Daar willen sommige zelfstandige apothekers verandering in brengen: “Als klanten zich niet prettig voelen in de apotheek moeten we daar wat aan doen.”
Apothekers kunnen met zelfzorgproducten hun omzet aanzienlijk vergroten, zegt retailexpert Joop Rutte van IMS. “De marges zijn niet spectaculair maar het is een stabiele markt, niet onderhevig aan de grillen van de overheid.”
Consumenten waarderen een deskundig advies vooral bij de aankoop van babyartikelen, maagmiddelen en homeopathie, blijkt uit recent onderzoek. Apothekers doen er goed aan daarmee rekening te houden bij hun keuze voor een zelfzorgassortiment.
Consumenten overschatten hun deskundigheid op het gebied van zelfzorg. Dit kan leiden tot onjuiste beslissingen en gezondheidsschade. Mensen vinden persoonlijk contact met een deskundige belangrijk, blijkt uit onderzoek, en willen daarom graag ongevraagd worden geattendeerd op de risico’s van gebruik van zelfzorgmiddelen.
Op basis van de zelfzorgstandaard hebben apothekers en huisartsen in Bodegraven gezamenlijk adviezen opgesteld voor zelfzorg. Huisarts Martijn Daniels en apotheker Kamjar Elmi vinden dat meer aandacht voor kleine kwalen veel gezondheidswinst kan opleveren. “We hebben afgesproken 70-plussers te bewaken die een NSAID kopen in de handverkoop.”
Apothekersassistenten zijn matig tot onvoldoende voorbereid om klanten te adviseren over zelfzorgmiddelen, vindt een meerderheid van de apothekers die de PW-enquête invulden. Anderen stellen dat assistenten juist wél beschikken over goede basiskennis. En dat zij het vak sowieso pas in de praktijk echt leren.
Apothekers zijn momenteel weinig betrokken bij de samenwerking rond valpreventie, mogelijk door gebrek aan kennis over valrisicofactoren anders dan medicatiegebruik. Nu vitamine D per 1 januari uit het basispakket gaat, dient het aanbeveling dat apothekers proactief een valrisicotest afnemen bij ouderen die vitamine D gebruik(t)en. Dit versterkt hun rol bij valpreventie.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap