Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vast overleg huisarts loont

€ 0,10 extra per receptregel voor het ‘consult-uur’

PW48 - 01-12-2017 | door Cindy Reinders
Ina Geurtsen-Fokkema brengt farmaceutische expertise beter voor het voetlicht door structureel overleg met huisartsen.
Vast overleg huisarts loont

De zorgverzekeraar ziet meerwaarde en beloont apothekers met een hoger tarief.

“De switch van acetylsalicylzuur + dipyridamol naar clopidogrel bij patiënten die een CVA hebben doorgemaakt, was een groot succes”, vertelt apotheker Ina Geurtsen-Fokkema. “De patiënten vonden het prettig dat ze hierdoor niet meer drie pillen per dag hoeven te slikken, maar slechts één. Bovendien hebben ze minder last van vervelende bijwerkingen van dipyridamol.”

Geurtsen-Fokkema is eigenaar van de Flora Apotheek en Apotheek De Vijfhoek in Deventer en vertelt over de introductie van het ‘consult-uur’. Een structureel overleg tussen huisarts en apotheker, dat ze vorig jaar met haar collega’s Wilma Bouma en Judith Borst in de beide apotheken heeft opgestart. Zo verbeteren ze op een snelle en effectieve manier de farmacotherapie bij een specifieke groep, zoals bij de patiënten met een CVA. Verder is onder meer ook gekeken naar overgebruik van triptanen en bisfosfonaten die langer dan vijf jaar werden gebruikt. “Een persoon gebruikte het al dertien jaar zonder dat het gebruik was geëvalueerd.”

Komend jaar sluiten ook andere apotheken in Deventer aan, vertelt Geurtsen-Fokkema verheugd. “Want onze expertise wordt beloond. De grootste zorgverzekeraar, bij wie minimaal 40% van onze klanten is aangesloten, betaalt € 0,10 extra per receptregel per ingeschreven cliënt. En ook de huisartsen ontvangen een financiële vergoeding.”

Benutten

Geurtsen-Fokkema vertelt dat ze lange tijd hamert op de meerwaarde van periodiek overleg met huisartsen, “omdat is aangetoond dat dat een positief effect heeft op de medicatieveiligheid.” Ze kwam echter pas in actie, toen een van haar apothekers solliciteerde op een plek als apotheker-farmacotherapeut bij een huisarts. “Ik dacht: ook wij kunnen iets organiseren om onze expertise beter te benutten, naast de medicatiebeoordelingen en FTO’s. Gelukkig bleef mijn collega.”

Het zou mooi zijn als andere zorgverzekeraars ook aansluiten, vindt ze, maar geeft prioriteit aan het “blijvend implementeren van het consult-uur in heel Deventer.” Althans, als de verhuizing van de Flora Apotheek achter de rug is. Want daar is Geurtsen-Fokkema nu druk mee. “We moesten op zoek naar een nieuwe locatie, omdat het winkelcentrum waar we zitten wordt gerenoveerd. Een pand van 500 m2 dichterbij de huisartsen, was aantrekkelijk.”

Document acties

Back to top