Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijgespijkerd in tehuisfarmacie

Masterclass farmaceutische zorg aan instellingen werpt vruchten af

PW36 - 08-09-2017 | door Annemiek Veelenturf
Met een aanbesteding voor de deur, had apotheker Christel Duerinck veel aan de kennis die ze opdeed tijdens een Masterclass Instellingsfarmacie.
Bijgespijkerd in tehuisfarmacie

“Je bent helemaal bijgepraat over wet- en regelgeving en weet waar de Inspectie op let.”

Het was een spannende tijd voor Christel Duerinck, beherend apotheker en eigenaar van Apotheek Reynaert in het Zeeuws-Vlaamse Hulst. Het contract voor de levering van geneesmiddelen aan Tragel Zorg, een groot tehuis voor verstandelijk gehandicapten, was toe aan herziening. En er was Apotheek Reynaert, gespecialiseerd in farmaceutische zorgverlening aan instellingen, veel aan gelegen het aanbestedingsproces met succes af te ronden.

De Masterclass Instellingsfarmacie van Medicatie+Zorg en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik die ze onlangs volgde, kwam daarbij goed van pas. “Je bent helemaal bijgepraat over wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van opiaten. Je kent de meest actuele eisen voor toediening en bewaren van medicatie en weet waar de Inspectie op let.”

Ook niet onbelangrijk: de masterclass voorziet in kennis over wat de instellingsdirectie van een apotheek wil horen. “Onderdeel van het aanbestedingsproces is een presentatie, waarin je onder meer de verwachtingen schetst van de kosten en opbrengsten van – soms dure – geneesmiddelen. En ook die van apotheek en apotheekpersoneel.”

Digitaal aftekensysteem

Het team van Apotheek Reynaert, genoemd naar de vos uit het Middeleeuwse episch dierdicht van Willem van Hulst, is op ICT-vlak geheel bijgespijkerd. De assistenten hebben geleerd te werken met een digitaal toedienregistratiesysteem. En ook in Tragel Zorg heeft Christel Duerinck flink geïnvesteerd. “We hebben voor de instellingsmedewerkers het digitaal aftekensysteem NCare opgezet, compleet met scholingen.”

Haar werk brengt met zich mee dat Duerinck vooral contact heeft met verzorgenden en managers, en niet zozeer met patiënten. “Maar ik doe het graag”, vertelt ze. “Je hebt op grote schaal te maken met anti-epileptica en antipsychotica. Je houdt rekening met sondevoeding, met vermalen van pillen … Eigenlijk neem je een positie in tussen de openbare farmacie en de ziekenhuisapotheek: die van gespecialiseerd instellingsapotheker.”

Het contract met Tragel Zorg is inmiddels binnen. Maar Christel Duerinck wil nog wel even doorgaan met kennis opdoen over instellingsfarmacie. “Ik hoop dat de masterclass een jaarlijks vervolg krijgt. Om bij te blijven, maar ook om onderling ervaringen uit te wisselen. Want je steekt ook veel op van elkaar.”

Document acties

gearchiveerd onder: ,
Back to top