Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

Studenten behandelen echte patiënten: ‘nuttig en leerzaam’

Echte farmacotherapieproblemen oplossen in de studentenpoli

Een innovatieve methode om farmacotherapieonderwijs voor geneeskundestudenten te verbeteren is de studentenpoli. Hier zorgen studententeams voor echte patiënten, waardoor zij zich verantwoordelijk en betrokken voelen én waardevolle ervaring opdoen. “De studentenpoli is haalbaar, leerzaam en nuttig”, concludeert Tim Schutte op basis van zijn promotieonderzoek.

PW37 - 14-09-2018 | door Tim Schutte

Vertaling verduidelijkt nieuwe norm medische gassen

Engelse norm uit 2007 op veel details aangepast en verbeterd

De norm ‘Pijpleidingsystemen voor medische gassen NEN/ISO 7396-1’ is op 4 september gepresenteerd. Dit is de Nederlandse vertaling van de nieuwe Engelse norm uit 2016, die de norm uit 2007 vervangt. De nieuwe regels betekenen veel aanpassingen en verbeteringen op details.

PW37 - 14-09-2018 | door Jos Kraus

Point of care-test zorgt voor snelle interventie

Casussen onderstrepen belang van nierfunctiemeting in apotheek

De apotheker kan met een point of care-test een verdere verslechtering van de nierfunctie helpen voorkomen en de medicatieveiligheid verbeteren. Aan de hand van twee casussen die zich binnen één week voordeden in Apotheek Bennekom belichten Lieke van der Werf en Harm Geers het nut van het gebruik van deze test in de apotheek.

PW37 - 14-09-2018 | door Lieke van der Werf en Harm Geers

Semaglutide: grotere reductie HbA1c en lichaamsgewicht

Semaglutide, een GLP-1-agonist, is bij diabetes type 2 superieur aan sitagliptine, insuline glargine, exena-tide en dulaglutide wat betreft de daling van het HbA1c. Bij gebruik van semaglutide daalt het HbA1c met 1,1% tot 2,2%. Ook de gewichtsreductie is groter.

PW37 - 14-09-2018 | door Linda de Graaf

Schizofrenie: meer mogelijk

Adjuvante farmacotherapieën verdienen de aandacht van wetenschappers

Adjuvante therapieën bij schizofrenie verdienen meer aandacht van wetenschappers en clinici, betoogt Jan Beugelink. Hij pleit voor meer onderzoek naar deze therapieën, die voor de patiënt kunnen zorgen voor een betere kwaliteit van leven.

PW37 - 14-09-2018 | door Jan Beugelink

Gloednieuwe bereidingsunit dichtbij ziekenhuis én patiënt

Grootste uitdaging: farmaceutisch probleem patiënt snel in apotheek krijgen

De nieuwe bereidingsunit van Apotheek Haagse Ziekenhuizen opende in juni dit jaar. Stap voor stap worden nu de nieuwe ruimtes in gebruik genomen. Plant manager Willem Meulenhoff geeft een inkijk in de nieuwe faciliteit, uiteraard met haarnetje, overschoenen en stofjas aan. “We houden de verpakkingsruimte graag vrij van hondenpoep en mussenkak”.

PW37 - 14-09-2018 | door Maarke Roelofs

Staken behandeling eerste stap bij optreden methemoglobinemie

Bijwerking 23 keer gemeld bij Lareb

Bijwerkingencentrum Lareb ontving de afgelopen jaren 23 meldingen van methemoglobinemie, een zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door hoge spiegels methemoglobine in het bloed. Verschillende geneesmiddelen werden als verdacht opgegeven, waaronder dapson, lidocaïne/prilocaïne-crème en prilocaïne. Onmiddellijk stoppen met de behandeling was noodzakelijk.

PW36 - 07-09-2018 | door Corine Ekhart, Florence van Hunsel

Calamiteitenvoorraad antidota uitkomst bij acute vergiftiging

Niet-geregistreerde geneesmiddelen Nationaal Serum Depot opgeslagen bij RIVM

Voor ziekenhuizen is het niet toegestaan om niet-geregistreerde genees-middelen op voorraad te houden als er geen patiënt is voor wie deze geneesmiddelen bestemd zijn. Bij acute vergiftigingen is dit een zeer onwenselijke situatie. De calamiteitenvoorraad van het RIVM, met ook de antisera en stralingsantidota, biedt uitkomst en wordt uitgebreid.

PW36 - 07-09-2018 | door Marieke A. Dijkman en Irma de Vries

Vaker overdoseringen met opioïde pijnstillers

Vergiftigingen in 2017: de meest opvallende trends

Een opmerkelijke trend uit 2017 is de sterke toename in overdoseringen met opioïde pijnstillers, blijkt uit de jaarrapportage van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Geneesmiddelen waren verantwoordelijk voor de helft van de blootstellingen aan potentieel toxische stoffen, vooral bij mensen ouder dan 18 jaar.

PW36 - 07-09-2018 | door Anne Kan, Annette Nugteren-van Lonkhuyzen en Irma de Vries

Glucokinase: oud enzym, nieuw aangrijpingspunt bij diabetes

Dorzagliatine, een activator van glucokinase, verbetert de HbA1c-waarden bij patiënten met diabetes mellitus type 2. Het middel lijkt veilig en wordt goed verdragen. Er werden geen ernstige hypoglykemiën gerapporteerd.

PW36 - 07-09-2018 | door Linda de Graaf

Intoxicatie: weten wat te doen

Behandelinformatie voor apothekers op toxicologie.org

In bijna zeventig monografieën op toxicologie.org staat informatie over de behandeling van intoxicaties die apothekers in de praktijk kunnen tegenkomen. Vanuit het Informatorium wordt hiernaar gelinkt. In acute situaties kan deze informatie levensreddend zijn.

PW36 - 07-09-2018 | door Atty Hielema, Kees Kramers en Frank Jansman

Schot in behandelperspectief intoxicatie groene knolamaniet

Ex vivo-onderzoek met humane nier- en lever-slices

Intoxicaties met de groene knolamaniet kunnen ernstig verlopen. De medicamenteuze behandeling is op dit moment voornamelijk gebaseerd op proefdieronderzoek en casuïstiek. Ex vivo-onderzoek met humane nier- en lever-slices biedt perspectief om de behandeling te optimaliseren.

PW36 - 07-09-2018 | door B.G.J. Dekkers, A.M. Broek, M. Ahmed, S. Notenboom, I.A.M. de Graaf, D.J. Touw

‘Niets zo mediageniek als een nieuwe, dodelijke drug’

Drugs Informatie en Monitoring Systeem monitort markt illegale drugs

De Nederlandse markt van illegale drugs wordt nauwlettend in de gaten gehouden met het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Niet om veilige drugs te garanderen voor gebruikers, maar om de volksgezondheid te bevorderen. Projectleider Raymond Niesink: “Lachgas en psychoactieve stoffen die nog niet onder de Opiumwet vallen, zijn nu sterk in opkomst.”

PW36 - 07-09-2018 | door Maarke Roelofs

Intoxicaties dagelijkse kost in OLVG-ziekenhuisapotheek

Inzet bij post-mortumonderzoek, drugsscreening en medicatieverificatie

Van onvoorspelbare effecten van recreatieve middelen tot monsters van crime scenes; ziekenhuisapotheker Eric Franssen ziet het allemaal langskomen in het toxicologisch laboratorium van het OLVG. “Iedereen wil in de binnenstad van Amsterdam uit zijn dak gaan. Neem Koningsdag, dan is er voor ons altijd wat te doen.”

PW36 - 07-09-2018 | door Maarke Roelofs

Giftig gevolg van kauwen op blaadjes laurierkers

Mogelijke cyanide-intoxicatie na consumptie alledaagse tuinplant

Een tiener van 16 jaar meldt zich met zijn ouders in het ziekenhuis. Hij heeft op laurierkersbladeren uit de tuin gekauwd en zijn ouders vragen zich af of dat kwaad kan. De kinderarts herinnert zich dat laurierkers mogelijk cyanide kan bevatten en raadpleegt de ziekenhuisapotheker, die een onderzoek naar de toxiciteit van laurierkers in gang zet.

PW36 - 05-09-2018 | door Daan J. Touw, Suayip Koç, Sharon Stoffers, Pauline Koopmans, Jan Willem Meints, Herman J. Woerdenbag

Onvolledig ontslagrecept: zienswijzen lopen uiteen

Ethisch dilemma: beweegredenen bij handelingsopties onder de loep

Een deugdelijk, volledig recept verkrijgen moet uitgangspunt zijn van handelen, vinden sommige apothekers. Anderen zijn vooral geïnteresseerd in het perspectief van de patiënt. Ziedaar de uiteenlopende reacties op het ethisch dilemma (PW 23) over een ontslagrecept voor fentanylpleisters waarvan enkele bladzijden ontbraken.

PW35 - 31-08-2018 | door Monique ten Brinke-van Hoof en Anno Verwey

Farmaceutische technologie zit onder de motorkap

Dertigste Anselmus Colloquium richt zich op e-farmacotherapie

Effectieve farmaceutische technologie is een onzichtbare voorwaarde voor succesvolle farmacotherapie. De toepassingen zijn verbreed van fysische chemie naar therapietrouw, doseringsgemak en drug targeting. De nieuwste technologie is de e-farmacotherapie, die centraal staat op de dertigste verjaardag van het Anselmus Colloquium.

PW35 - 31-08-2018 | door Ewoud-Jan van Hoogdalem en Raween Kalicharan

‘Praktijkonderzoek goed voor jezelf, je vak en de patiënt’

Martina Teichert roept collega’s op zich aan te sluiten bij onderzoeksnetwerken

Nu de farmaceutische praktijk snel verandert en de apotheker meer en meer gaat optreden als zorgverlener, worden richtlijnen steeds belangrijker. Praktijkonderzoek is daarbij essentieel, verzekert apotheker en onderzoeker Martina Teichert. “Zo kunnen we ons farmaceutisch handelen steeds beter onderbouwen.”

PW35 - 31-08-2018 | door Frans van den Houdt

Vernieuwd online platform voor wetenschapsartikelen NPFO

Eigen website NPFO-artikelen met verbeterde zoekfunctie en vormgeving

Bijna achthonderd artikelen staan inmiddels op de nieuwe website van het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek: NPFO.nl. Geschreven door een gemêleerd gezelschap van student tot professor. Het nieuwe online platform, losgekoppeld van KNMP.nl, geeft de lezer een nog betere toegang tot de wetenschappelijke artikelen.

PW35 - 31-08-2018 | door Maarke Roelofs

Kwart oudere patiënten met diabetes overbehandeld

Gepersonaliseerde zorg voor ouderen met diabetes mellitus type 2 wordt niet goed in de praktijk gebracht. Eén op de vier ouderen wordt te intensief behandeld met bloedglucoseverlagende middelen. Zelfs als zij zijn gevallen of een hypoglykemie hebben gehad.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Linda de Graaf

Document acties

Vacatures
Beherend apotheker

Schelde Apotheek | Amsterdam

Nieuwe vennoot gezocht

Apotheek Middelburg

Openbaar apotheker (32-38 uur)

Apotheek Stevenshof | Leiden

Meer…
Back to top