Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

YouTuber helpt filmpjes maken

Minder boosheid en meer begrip bij patiënten door apotheekfilmpjes

PW05 - 02-02-2018 | door Edwin Bos
Met filmpjes kunnen apothekers hun patiënten kort en krachtig informeren over zaken die onrust geven aan de balie, zoals leveringsproblemen en bijbetalingen.
YouTuber helpt filmpjes maken

Apotheker Janke Schuur maakt samen met een YouTuber professionele filmpjes die “veel meer zeggen dan een folder”.

Patiënten snappen niet waarom een geneesmiddel dat ze al jaren krijgen ineens niet meer leverbaar is. Daarbij komt dat veel patiënten geen idee hebben hoe een apotheek werkt, vertelt Janke Schuur van Apotheek van Aken, onderdeel van de maatschap Apothekers Combinatie Veendam. “Ook in mijn eigen vriendenkring krijg ik vragen over wat we eigenlijk doen in de apotheek.”

Samen met een collega-apotheker besloot Schuur de vragen die zorgen voor onbegrip bij patiënten te gaan ophelderen. “Beelden worden veel beter opgenomen dan tekst en met onze korte filmpjes kun je ingewikkelde zaken erg duidelijk uitleggen.”

Omdat Schuur geen ervaring heeft met het maken van video’s vroeg ze een YouTuber uit Veendam haar te assisteren. Hij is de regisseur, producer en voice-over en verzorgt de ondertiteling. “Samen bedenken we een script, plannen we een filmdag, wordt er gemonteerd en is er na een week een filmpje klaar. In ongeveer tweeënhalve minuut behandelen we een onderwerp en alles wordt gefilmd met onze eigen medewerkers.”

YouTube-kanaal

Op het YouTube-kanaal van Apothekers Combinatie Veendam staan inmiddels vier filmpjes, met titels als ‘wat uw apotheek doet tijdens de eerste uitgifte’ en ‘waarom de apotheek steeds minder eigen bereidingen doet’. Het best bekeken is de titel ‘waarom uw apotheek soms geen medicijnen kan leveren’, met ruim vijfduizend weergaven.

Nog in productie zijn: ‘de receptgang in de apotheek’ en ‘bijbetalingen in de apotheek’, vertelt Schuur. “De onderwerpen van onze filmpjes gaan met de tijd mee, we willen actuele onderwerpen behandelen waarnaar onze klanten vragen in de apotheek.”

Verspreiding

Patiënten ontvangen automatisch een link naar YouTube via het afhaalbericht uit het track & trace-systeem. In de apotheek worden de filmpjes binnenkort afgespeeld op beeldschermen en sommige huisartsen laten ze zien aan hun patiënten.

Gezien de vele weergaven voldoen de filmpjes duidelijk aan een behoefte. Schuur hoopt dat meer apothekers YouTube inzetten om patiënten te laten zien wat er allemaal gebeurt in de apotheek. “Tegen een kleine vergoeding kunnen apothekers onze filmpjes overnemen, inclusief aangepast apotheeklogo.”

Document acties

gearchiveerd onder: , , , ,
Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top