Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Erkenning uit Finland

Minna Hakkinen vergeleek voor masterstudie Finse en Nederlandse farmacie

PW27/28 - 07-07-2017 | door Frans van den Houdt
Apothekers in Finland zijn zeer positief over hun vakgenoten in Nederland, zegt Minna Hakkinen, vanwege hun opleiding, good practices als de gedegen receptcontroles en het elektronisch voorschrijfsysteem.
Erkenning uit Finland

Nederlandse apothekers hebben een uitstekende reputatie in Finland, zegt de Finse apotheker Minna Hakkinen (25). “Vanwege hun gedegen academische opleiding; in Finland kun je al na een driejarige bacheloropleiding aan de slag als openbaar apotheker.”

Het liberale zorgstelsel in Nederland staat zelfs op het lesprogramma van de Finse farmacieopleiding, al is dat niet omdat ze het zo bewonderen, maar meer omdat ze het willen bestuderen, zegt Hakkinen, die haar master haalde in Groningen en sindsdien bij de FIP in Den Haag werkt.

Hakkinen vergeleek voor haar masterscriptie de farmacie in haar vaderland met die in Nederland en concludeert dat Finse apothekers intensievere patiëntzorg verlenen aan chronisch zieken, maar collega’s in Nederland dagelijks recepten weer veel grondiger controleren. “Dit is echt een good practice”, vindt Hakkinen, die het daarom zal aankaarten in Genève, waar ze zich later dit jaar voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat bezighouden met patiënt- en medicatieveiligheid. “In Finland is er maar één controle per dag en alleen door de apotheker.”

Ook is er in Nederland intensiever contact tussen apotheker en huisarts, bijvoorbeeld middels FTO’s – “In Finland bellen we met elkaar; ik heb nooit fysiek overleg gevoerd met een huisarts” – en beschikt de apotheek over veel meer medicatiegegevens van patiënten door het elektronisch voorschrijfsysteem, dat in Finland nog in de kinderschoenen staat. “Het is pas sinds januari wettelijk verplicht elektronisch voor te schrijven”, zegt Hakkinen. “Daarvoor kregen patiënten een papieren recept mee, waarmee ze bij iedere willekeurige apotheek konden binnenlopen.”

Voorkomen misbruik

Ander groot verschil is dat in Finland alle AV-geneesmiddelen, zoals paracetamol en hoestdrankjes, alleen door de apotheek verkocht mogen worden en niet door drogist of supermarkt. Een goede zaak, vindt Hakkinen, omdat zo misbruik, overdosering en vergiftiging beter voorkomen kunnen worden. “Finse apotheken hebben een groot assortiment aan zelfzorgmiddelen.”

Ook spelen particuliere zorgverzekeraars een marginale rol in Finland; het land kent een nationaal zorgstelsel en de overheid stelt een lijst op met geneesmiddelen die vergoed worden. “Heeft de patiënt liever een ander, duurder middel, dan moet hij dat zelf betalen.”

Document acties

gearchiveerd onder: , ,
Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top