Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Empathie voor de patiënt

Rawa Ismail wint NK Consultvoering

PW44 - 03-11-2017 | door Frans van den Houdt
Jarenlange ervaring met patiëntenzorg kwam masterstudent Rawa Ismail prima van pas bij het NK Consultvoering 2017, dat ze won.
Empathie voor de patiënt

Volgend jaar vertegenwoordigt ze Nederland op het congres van de International Pharmaceutical Students Federation in Argentinië.

Net iets empathischer was Rawa Ismail (23) tegenover de ‘diabetespatiënt’ dan haar medefinalist, waardoor ze onlangs winnaar werd van het NK Consultvoering, waaraan tien masterstudenten farmacie uit Groningen, Utrecht en Leiden deelnamen. “Het was een spannende eindstrijd, we lagen heel dicht bij elkaar. Ik won omdat ik volgens de jury empathischer was dan de andere finalist, die zich zakelijker opstelde.”

Ismail is zesdejaars farmaciestudent en al sinds haar eerste studiejaar werkzaam bij Apotheek Orion in Amersfoort. Ze wil de kennis die ze op de universiteit opdoet graag zo snel mogelijk in praktijk brengen. Contact met patiënten is daarvan een belangrijk
onderdeel, zowel aan de balie als middels medicatiebeoordelingen.

“Patiëntencontact ligt me goed, ik blijf rustig en kan goed luisteren”, zegt Ismail. “Als je als apotheker vooral zorgverlener wilt zijn moet je in gesprek gaan met de patiënt, hem betrekken bij de behandeling en vragen naar verwachtingen en ervaringen.” Hoewel veel werk aan de balie door assistenten wordt verricht, staat Ismail er minimaal één keer per dag ook zelf. “De hele dag in een kantoortje zitten is niet voor mij weggelegd.”

Motiveren

Ook medicatiebeoordelingen doet Ismail vaak en graag. Veelal gaat het om ouderen, van wie het medicijngebruik altijd wel enigszins kan worden aangepast, is haar ervaring. Haar overtuigingskracht komt soms goed van pas, bijvoorbeeld als de therapietrouw in het geding is. “Patiënten motiveren gaat mij goed af”, stelt Ismail. “Ouderen vergeten dingen snel of vinden bepaalde medicijnen lastig. Ik benadruk dan graag het belang van een statine, of waarom een middel niet tijdens maar vóór de maaltijd ingenomen moet worden.”

Een halfjaar lang begeleidde ze twintig palliatieve patiënten die minder dan een jaar te leven hadden en besprak met hen welke geneesmiddelen mogelijk gestopt konden worden. In 20% van de gevallen werd medicatie geschrapt.

Waar ze volgend jaar na haar afstuderen het liefst gaat werken weet ze “nog niet zo goed”. De openbare farmacie is heel leuk, maar ook het meer inhoudelijke werk in een ziekenhuisapotheek lijkt haar erg boeiend. En mogelijk bevalt haar korte stage bij GSK in Dubai straks zo goed dat ze liever in de industrie gaat werken. Ismail: “Alles ligt nog open.”

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top