Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Buddy’s bieden intensieve zorg

Apotheker Ellen van Loon ziet assistenten zelfverzekerder worden

PW7 - 17-02-2017 | door Frans van den Houdt
In Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde en Appelscha werken ze sinds vijf maanden met buddy’s: vaste assistenten die aanspreekpunt zijn voor mantelzorgers van ernstig zieke patiënten.
Buddy’s bieden intensieve zorg

“Onze expertise wordt zeer gewaardeerd.”

“Assistenten ervaren verdieping in hun vak door buddy te zijn. En mantelzorgers van palliatieve en terminale patiënten vinden het fijn een vast contact te hebben in de apotheek, bij wie ze altijd terechtkunnen voor hulp en vragen over de vaak complexe palliatieve zorg”, zegt apotheker Ellen van Loon van Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde en Appelscha.

Toen zij hoorde dat Apotheek Stevenshof en SIR in Leiden, waar het buddyconcept ooit bedacht is, apotheken zocht om mee te doen met een landelijke pilot meldde zij zich onmiddellijk. “We hadden ons al voorgenomen assistenten intensievere zorg te laten verlenen en dit project past daar prima bij”, aldus Van Loon, die de buddy’s ook inzet voor andere patiënten die complexe zorg vereisen.

In de twee apotheken zijn in totaal drie koppels gevormd van assistenten die een hechte band opbouwen met mantelzorgers en op de hoogte zijn van alle ins en outs van de zorg, medicatie en hulpmiddelen die een terminale patiënt nodig heeft. In dringende gevallen worden ze met voorrang behandeld. Zo had de echtgenote van een patiënt heel snel incontinentieluiers nodig voor haar man. “Op zo’n moment stap je over alle regeltjes heen; de administratie doe je later wel.”

De mantelzorger van een man met slokdarmkanker die zijn pillen niet kon doorslikken, kreeg het advies deze via de PEG-sonde toe te dienen. Een andere keer ging het om een ziek kindje dat speciale bereidingen nodig had. “Als je een patiënt goed kent, kun je sneller anticiperen. Op die momenten wordt onze expertise zeer gewaardeerd.”

Emotioneel werk

Van Loon zit regelmatig samen met de buddy’s om tafel om over hun ervaringen te praten, want vergeet niet, benadrukt ze, “dit is emotioneel werk, de assistenten komen met heel heftige zaken in aanraking.” Met psychologen in het naburige gezondheidscentrum is afgesproken dat de buddy’s daar altijd terechtkunnen voor hulp, mocht de apotheker tekortschieten.

Door het verlenen van intensieve zorg zijn de betrokken assistenten ook veel zelfverzekerder geworden; ze durven sneller vragen te stellen en de gesprekken met patiënten gaan dieper. Dat komt ook van pas bij het herkennen en omgaan met laaggeletterden, meent Van Loon. “Buddyzorg wordt daarom een vast onderdeel van onze dienstverlening.”

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top