26537

Voorzetkamer nooit zomaar inwisselen voor een andere

Voorzetkamers zijn niet één op één uitwisselbaar, gezien de potentiële verschillen in de hoeveelheid en de kenmerken (met name de fine particle mass) van het inhalatiemedica­ment dat ter beschikking komt aan de patiënt. Bij de keuze van een voorzetkamer moet rekening worden gehouden met factoren die van belang kunnen zijn voor de therapietrouw en daarmee de effectiviteit van de behandeling. Een update van de meest recente bevindingen.

Bevindt zich in Achtergrond - 13 november 2020 | door P.N.R. Dekhuijzen en P. Hagedoorn

Aantal diabetespatiënten naar 1,4 miljoen in 2040

Over twintig jaar hebben naar verwachting ruim 1,4 miljoen patiënten diabetes: 130.000 met type 1 en 1,3 miljoen met type 2. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het RIVM, in opdracht van het Diabetes Fonds.

Bevindt zich in Nieuws - 11 november 2020

Coronabehandeling met bloedplasma kan starten

De vierduizend doses met antistoffen tegen het coronavirus die Sanquin Bloedbank en Sanquin Plasma Products hebben geproduceerd uit gedoneerd bloed kunnen worden ingezet. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

Bevindt zich in Nieuws - 11 november 2020

Meldingen leverschade door gebruik fingolimod

Patiënten met multiple sclerose kunnen bij gebruik van fingolimod (Gilenya) ernstige leverschade oplopen. Dat blijkt uit een aantal meldingen van ernstige bijwerkingen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) scherpt de aanbevelingen voor artsen en apothekers aan om de risico’s zo klein mogelijk te maken.

Bevindt zich in Nieuws - 12 november 2020

Europa bestelt 200 miljoen doses Pfizer-vaccin

Europa krijgt 200 miljoen doses geleverd van het mRNA-coronavaccin BNT162b2, met een optie om aanvullend 100 miljoen doses aan te vragen. Dat zijn de Europese Commissie en Pfizer en BioNTech overeengekomen.

Bevindt zich in Nieuws - 12 november 2020

PW 47

Bevindt zich in Archief - 20 november 2020

Gehannes

Dat een snel groeiende groep ouderen anno 2020 nog steeds worstelt met hun pillen omdat die te groot en moeilijk in tweeën te breken zijn of niet eens uit de blister gedrukt kunnen worden, is onbegrijpelijk en schandalig. Dat vindt ook het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), al zullen zij een dergelijke kwalificatie niet snel in de mond nemen. Wat het EMA gelukkig wel doet is een zogeheten reflectiedocument publiceren waarmee zij de farmaceutisch industrie in keurige, maar niet mis te verstane woorden laat zien hoe belangrijk het is om bij het ontwerp van hun geneesmiddelen serieus rekening te houden met tabletgrootte, breekbaarheid en innamegemak.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 november 2020 | door Frans van den Houdt

Hulp gezocht

Eigenlijk wilde ik niet over COVID-19 schrijven, maar dat lijkt in deze tijd bijna onmogelijk. Onlangs mocht ik bij Nieuws-uur komen toelichten hoe wij ons als Bijwerkingencentrum Lareb aan het voorbereiden zijn op de veiligheidsbewaking van de nieuwe vaccins. Leuk natuurlijk, vooral omdat ik eindelijk een keer geïnterviewd zou worden door de in mijn ogen beste interviewer van Nederland op dit moment: Jeroen Wollaars.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 november 2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Herexamen 2020 PW47

Wat houdt een 'rolling review' in?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 november 2020 | door M. Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Dexamfetamine vaker als spécialité verstrekt

Nederlandse apothekers verstrekken sinds 2019 gemiddeld ongeveer 750.000 standaarddagdoseringen (DDD) dexamfetamine per maand. Hoewel dit totale aantal redelijk stabiel is, is het aandeel van de verschillende productgroepen daarbinnen wel fors veranderd. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 november 2020 | door SFK
773774775777778779