Houdbaarheid en bewaarcondities van het geneesmiddel ribociclib (Kisqali), voor de behandeling van borstkanker, zijn aangepast. Apothekers krijgen het advies het medicijn tot maximaal tien maanden te bewaren in de koelkast (2 tot 8ºC). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Patiënten met de ontstekingsziekte longsarcoïdose krijgen op dit moment als standaardbehandeling prednison voorgeschreven. Het geneesmiddel methotrexaat blijkt even effectief en heeft bij langdurig gebruik minder bijwerkingen dan prednison. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
In een Utrechtse woning zijn duizenden capsules en flesjes met vloeistof aangetroffen met verboden dopingmiddelen. Deze zogeheten SARMs gebruiken sporters om hun prestaties te verbeteren. Dat meldt de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD).
Personeelsschaarste en milieu-impact gaan meewegen bij de toelating van zorg tot het basispakket van de zorgverzekering. Dat meldt het Zorginstituut Nederland, dat een drie jaar durende proef start die moet bijdragen aan betere beslissingen over de inzet van zorgpersoneel.
Sommige pre-workout supplementen bevatten schadelijke en verboden stoffen en zulke grote hoeveelheden cafeïne dat er mogelijk gezondheidsrisico’s ontstaan. Ook kan er wisselwerking optreden met geneesmiddelen. Dat blijkt uit een analyse van 27 supplementen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
VGZ heeft het recht verzekerden te informeren over de dienstverlening van de landelijke internetapotheken die zij heeft gecontracteerd. Volgens VWS-minister Ernst Kuipers is internetfarmacie een middel om de zorg betaalbaar te houden, maar daarnaast moeten we ook de apotheek in de wijk koesteren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Maarten Hijink.
De kosten voor extramurale geneesmiddelen stijgen ten opzichte van 2021 naar verwachting met 6%. Mogelijke factoren zijn: een lager gebruik in 2021 en een hogere gemiddelde vergoeding voor medicijnen in 2022. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Zorginstituut Nederland.
Het is de Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) niet gelukt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) via de rechter te dwingen ivermectine te laten voorschrijven bij de vroegtijdige behandeling van COVID-19. Eerder wees de rechtbank de vordering in kort geding af, en nu heeft de vereniging ook bij het hof bakzeil gehaald.