Josta de Jong, apotheker en onderzoeker bij de vakgroep Farmaco-epidemiologie en Farmaco-economie van de Rijksuniversiteit Groningen, geeft in haar proefschrift ‘Antibioticagebruik bij kinderen’ interventies aan om het gebruik van antibiotica bij kinderen verder terug te dringen.
De Europese Unie (EU) heeft per 1 mei 2013 een nieuwe procedure ingevoerd voor de productinformatie van geneesmiddelen waarop de geneesmiddelenagentschappen extra nauwlettend toezien.
De CHMP heeft positief geadviseerd op aanvragen voor het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.
Ranbaxy, een Indiase fabrikant van generieke geneesmiddelen, gaat 500 miljoen dollar betalen om een rechtszaak te schikken. De firma is schuldig aan een hele reeks overtredingen. Zo heeft Ranbaxy de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, de FDA, verkeerd ingelicht en geneesmiddelen op de markt gebracht die onvoldoende waren getest.
In 2011 kreeg de firma GSK een boete van 750 miljoen dollar wegens het in de handel brengen van vervuilde medicijnen. De klokkenluider kreeg 96 [...]
De duale bronchodilatator QVA149 (indacaterol + glycopyrronium) is effectiever in het voorkomen van ernstige COPD-exacerbaties dan de enkele langwerkende muscarineantagonist glycopyrronium. De verbetering in longfunctie en gezondheidsstatus was overeenkomstig.
Zweedse onderzoekers hebben zich gebogen over de vraag of gebruik van SSRI’s en van tricyclische antidepressiva tijdens de zwangerschap de kans verhoogt op autismespectrumstoornissen bij het kind.
De darmbacterie Faecalibacterium prausnitzii is mogelijk in te zetten als probioticum voor patiënten met een chronisch ontstoken darm.
‘The stuff of Nobel Prizes’ wordt het in de Britse pers al genoemd: de ontdekking dat antibiotica zeer effectief kunnen zijn bij chronische rugklachten. Deense onderzoekers denken dat bij 40% van de patiënten met chronische rugklachten antibiotica een goed alternatief zijn voor chirurgie.
COPD-patiënten met slaapklachten kunnen veilig temazepam gebruiken. De vrees dat slaapmiddelen nachtelijke hypoventilatie verergeren, is niet gegrond. Dat suggereren de uitkomsten van onderzoek waarop dr. Gerben Stege op 15 mei promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.