26311

Risico op hart- en vaatziekten blijft na gebruik statine

Ook als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Mogelijk blijven afweercellen actief die verhoogde cholesterolniveaus nog in hun ‘geheugen’ hebben. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc.

Bevindt zich in Nieuws - 21 juni 2019

Zorguitgaven stegen vorig jaar met ruim 3%

Aan zorg en welzijn is vorig jaar € 100 miljard uitgegeven, 3,1 miljard meer dan in 2017. Uitgaven aan geneesmiddelenleveranciers stegen met 2,9% tot € 5,4 miljard. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

Bevindt zich in Nieuws - 24 juni 2019

IGJ: onverantwoorde zorg in Apotheek Tholen

Apotheek Tholen voldoet niet aan wet- en regelgeving en de professionele standaard, waardoor het risico bestaat op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Bevindt zich in Nieuws - 25 juni 2019

PW26

Bevindt zich in Archief - 28 juni 2019

Werkplezier

Een potje kleien, een liedje zingen met gitaarbegeleiding, werkzaamheden zoveel mogelijk afwisselen, een stapje terug doen, in therapie gaan, een workshop tijdmanagement volgen; allemaal manieren waarop apothekers met die vermaledijde werkdruk omgaan, om te voorkomen dat ze een burn-out krijgen of erger.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 28 juni 2019 | door Frans van den Houdt

Meer chocola

Een van mijn ergernissen in de apotheek zijn de stapels post die ik binnenkrijg. Een groot deel betreft reclame of is afkomstig van de farmaceutische industrie. Bij laatstgenoemde leeft men in de veronderstelling dat alles in drievoud verstuurd moet worden omdat hier drie apothekers werken.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 28 juni 2019 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker

'Stel gerichte vragen over gebruik medicijnen'

Apothekers moeten niet alleen het gebruik van geneesmiddelen uitleggen aan patiënten en goed checken of ze het hebben begrepen, maar ook nagaan of ze problemen ondervinden. Of ze het nut van de medicatie inzien, deze in hun dagelijkse routine kunnen inpassen en bijwerkingen ervaren. Aldus Liset van Dijk tijdens haar oratie op 25 juni in Groningen.

Bevindt zich in Nieuws - 25 juni 2019

‘Wij vragen apothekers mee te praten over hun pensioen’

De pensioenregeling voor apothekers loopt eind dit jaar af. Voor de Beroeps­pensioenvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA) is dit niet meteen aanleiding voor verandering. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 25 juni lanceert BPOA een enquête om leden te vragen naar hun pensioenbehoeftes. Voorzitter Annelien van Groningen: “We willen allemaal een goed pensioen, maar welke premie zijn we bereid daarvoor te betalen?”

Bevindt zich in Achtergrond - 14 juni 2019 | door Edwin Bos

J.C. Kortekaas on ‘Wij vragen apothekers mee te praten over hun pensioen’

Pensioenfonds SPOA kent al vanaf haar oprichting een doorsneepremie met een degressieve opbouw. Dit wordt bereikt door een onvoorwaardelijke indexatie van de pensioenen met 1,5% [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 16 juni 2019

Medicatiebeoordeling eens per jaar schiet er vaak bij in

Vijf belangrijke knelpunten in de medicatieveiligheid komen naar voren uit 73 audits die het Instituut Verantwoord Medicijngebruik deed in zorginstellingen. Problemen met medicatie treden met name op bij het in zorg komen, bij het geven, het tussentijds aanpassen en bij de evaluatie. Apothekers kunnen een belangrijke rol spelen bij de aanpak van een groot deel van deze problemen.

Bevindt zich in Achtergrond - 14 juni 2019 | door Rob Essink, Els Dik en Marlotte van der Veer
606162646566