26311

Preferent

In de pers wordt de discussie gevoerd of het preferentiebeleid schuldig is aan de geneesmiddeltekorten. Hierdoor dreigt een ander effect van het beleid onder te sneeuwen: het jaarlijks – of tweejaarlijks – wisselen van label. Dat lijkt niet vaak, maar menig polyfarmaciepatiënt ziet zijn complete voorraad veranderen. Het antihypertensivum van merk X naar merk Y en de statine juist van merk Y naar merk X. We hoeven niet goed te zoeken om mensen te vinden die voor minimaal vier middelen aan een ander doosje, andere pilkleur of vorm moeten wennen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 21 juni 2019 | door Jaap Dik, apotheker

Privé-apotheker

Het komt nog weleens voor dat ik in mijn privésituatie een apotheekgerelateerde vraag (of ongevraagde opmerking) krijg. Op een verjaardag, feestje of wat voor gelegenheid dan ook grijpen mensen soms hun kans als ze horen dat ik in een apotheek werk. Als dat gebeurt, gaat het uiteraard regelmatig over kosten, maar er komen ook inhoudelijke dingen langs over hun aandoening of medicatie.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 14 juni 2019 | door Esther Kuipers, apotheker

ServiceApotheek.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Herexamen 2019 PW 25

Welke uitspraak over astma is juist?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 juni 2019 | door Elise Slob, apotheker-onderzoeker Amsterdam UMC

Fouten in studieresultaten lapatinib

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) actualiseert de voorschrijfinformatie van het geneesmiddel lapatinib (Tyverb), nadat fouten in studieresultaten zijn ontdekt.

Bevindt zich in Nieuws - 18 juni 2019

Groen licht geneesmiddel ziekte van Wilson

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor vier geneesmiddelen.

Bevindt zich in Nieuws - 19 juni 2019

Tweemaal negatief advies nieuwe middelen

Xyndari, een orale vorm van glutamine, kreeg een negatieve beoordeling voor een handelsvergunning van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Het middel was bedoeld als behandeling van sikkelcelziekte, een erfelijke vorm van bloedarmoede.

Bevindt zich in Nieuws - 20 juni 2019

Niet eerder zo veel eerstejaarsstudenten

Het aantal eerstejaarsstudenten dat eind 2018 stond ingeschreven aan de bacheloropleidingen voor de (bio-) farmaceutische wetenschappen in Utrecht, Groningen en Leiden bedroeg 658. Dat is bijna 10% meer dan eind 2017. 193 apothekers studeerden in 2018 af, 18 meer dan in 2017. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 21 juni 2019 | door SFK

Farmacieonderwijs verbetert dankzij apotheekstage docent

Docenten binnen de bachelor- en masteropleiding Farmacie blijken niet altijd een goed beeld te hebben van het huidige werkveld van apothekers, constateerde Universiteit Utrecht vorig jaar. Om daarin verandering te brengen is het project ‘Apotheekbezoek voor docenten’ gestart. De ervaringen tot dusver zijn positief. “Praktijkvoorbeelden maken het onderwijs alleen maar beter.”

Bevindt zich in Achtergrond - 21 juni 2019 | door Frans van den Houdt

FarmacieonderwijsPW252019.jpg

Farmaciedocent Marjolein de Ruwe, met naast haar apotheker Mattijs Eggink: 'Ik ben er open ingesprongen.'

Bevindt zich in Afbeeldingen -
575859616263