26342

PW19

Bevindt zich in Archief - 8 mei 2020

Out of the box

De publicaties over dit onderwerp knallen de grond uit. Beeldend taalgebruik van een onderzoeker die zich ook enigszins verbaast over de stortvloed aan studies naar de werking van chloroquine en hydroxychloroquine bij COVID-19-patiënten. Vrijwel dagelijks worden studieresultaten gepubliceerd die ook nog eens steeds iets anders beweren. Met de uitersten van “veilig” en “effectief” tot “levensgevaarlijk” en “dodelijk”, en alles daartussen. Dit prikkelt sommige wetenschappers de gebaande paden links te laten liggen en out of the box te treden.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 8 mei 2020 | door Frans van den Houdt

Solidari-tijd

Toen ik mijn vorige column schreef, stonden we aan het begin van de coronacrisis. Onze grootste zorg was op dat moment nog een tekort aan handenalcohol. Inmiddels er een ‘intelligente lockdown’ en bepaalt het ene na het andere dreigende tekort aan ic-medicatie in veel ziekenhuisapotheken de waan van de dag.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 8 mei 2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Herexamen 2020 PW19

Met welke geneesmiddelen geeft de hiv-preventiepil pre-expositieprofylaxe (PrEP) een interactie?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 6 mei 2020 | door Marjorie Nelissen, apotheker IVM

Kosten diabetesmedicatie in 2019 met 2% gestegen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2019 aan 825.000 mensen diabetesmedicatie, vrijwel evenveel als in 2018. De daarmee gepaard gaande geneesmiddelkosten namen evenwel met 2% toe tot bijna € 224 miljoen. De prijsdaling van insuline degludec met ongeveer een derde per januari 2019 had daarop geen invloed. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 8 mei 2020 | door SFK

Omgaan met emoties

Een ontslaggesprek voeren met ouders en hun kind dat komt te overlijden, blijft moeilijk. Het programma ‘Omgaan met emoties’, dat was genomineerd voor de KNMP-innovatieprijs, helpt apotheekmedewerkers van het centrum voor kinderoncologie om erover te praten.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 8 mei 2020 | door Cindy Reinders

PAGINA_19_FTO.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Soms andere dosis nodig bij obesitas of maagverkleining

Om de farmaceutische zorg goed te regelen voor patiënten met morbide obesitas en zij die bariatrische chirurgie hebben ondergaan, heeft het Instituut Verantwoord Medicijngebruik FTO-materiaal ontwikkeld. Huisartsen en apothekers krijgen hiermee onder meer inzicht in de veranderde farmacokinetiek van een aantal belangrijke geneesmiddelgroepen. Wanneer moet je hoger, lager of normaal doseren?

Bevindt zich in Achtergrond - 8 mei 2020 | door Cindy Reinders

PAGINA_16_Allergie_FJ.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Voorkom overrapportage van antibiotica-allergieën

Om te voorkomen dat eerstekeusantibiotica onnodig worden vermeden vanwege een gerapporteerde antibiotica-allergie is goede symptoomdocumentatie nodig. Het is belangrijk te weten tegen welk specifiek antibioticum de initiële reactie ontstond, hoe ernstig de reactie was en hoe lang geleden deze heeft plaatsgevonden. “Als iemand niet meer allergisch is, kan de allergie uit het AIS worden verwijderd.”

Bevindt zich in Achtergrond - 8 mei 2020 | door Lishi Lin, Anne-Marie Mouwen, Elsbeth Nagtegaal en Eefje Jong
480481482484485486