Levercirrose heeft grote invloed op de farmacologie, maar het ontbrak apothekers en voorschrijvers aan voldoende kennis hierover. Om de medicatieveiligheid bij cirrosepatiënten te verbeteren, stelde promovenda Rianne Weersink ruim driehonderd adviezen op. Zowel de werkwijze als de adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd. “Het is gewenst dat dit onderwerp wordt geïntegreerd in het medisch en farmaceutisch onderwijs.”
De Bloedbank heeft de eerste drieduizend kilo plasma dat rijk is aan antistoffen tegen het coronavirus overgedragen aan Sanquin Plasma Products. Dit bedrijf verwerkt het plasma tot een geneesmiddel. Als een klinische studie in oktober de werkzaamheid bevestigt, kan dit middel worden ingezet om kwetsbare groepen te beschermen tegen het coronavirus.
Zorgpartijen moeten beter gaan samenwerken om veilig en kwalitatief hoogstaand geneesmiddelgebruik te garanderen. Medicatiebewaking door openbaar apothekers speelt hierbij een cruciale rol, zo blijkt uit wereldwijd uitgevoerde praktijkstudies. Dit stelt de internationale apothekersorganisatie FIP.
Zodra het coronavaccin van Janssen Pharmaceutical NV in Leiden is goedgekeurd voor markttoelating, kunnen de lidstaten van de Europese Unie 400 miljoen doses kopen. Dit is met het bedrijf afgesproken door het zogeheten Joint Negotiation Team van de Europese Commissie, waarbij Nederland een leidende rol heeft gespeeld.
Zorgaanbieder Arts en Zorg opent volgende maand in Utrecht de eerste vestiging van Docline, een volledig digitale huisartsenpraktijk. Via videobellen en telefoon kunnen patiënten vragen stellen aan een huisarts.
Een dagelijkse lage dosis morfinetabletten verbetert de kwaliteit van leven voor patiënten met ernstig COPD. Ook hebben deze patiënten geen last van bijwerkingen. Dat blijkt uit een recente studie van Kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit van Maastricht.
COVID-19-patiënten met ernstig zuurstofgebrek reageren positief op een behandeling met icatibant, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. ZonMw financiert een vervolgonderzoek in tien Nederlandse ziekenhuizen naar het gebruik van lanadelumab, een volgens de onderzoekers mogelijk nog effectiever geneesmiddel.