Medicatie voor de behandeling van psychoses en schizofrenie leidt tot flinke toename van gewicht bij patiënten. Hoe langer de geneesmiddelen worden gebruikt, des te groter het effect. Dat blijkt uit een uitgebreide studie naar de invloed van antipsychotica op lichaamsgewicht door wetenschappers van Maastricht UMC+, onder leiding van psychiater Maarten Bak.
De KNMP mag apothekers afvaardigen voor de regionale toetsingscommissies euthanasie om de farmacologische kennis te waarborgen. Dat heeft minister Schippers gisteren laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in overleg met het European Medicines Agency (EMA) besloten geneesmiddelgrondstoffen afkomstig van de Ranbaxy-fabriek in Toansa (India) weer in Nederland toe te laten. Dit geldt ook voor geneesmiddelen op basis van deze grondstoffen.
De Amsterdamse belangenorganisatie van apothekers FBA (Farmaceutisch Bureau Amsterdam) heeft met de huisartsen in Amsterdam en de Amsterdamse ziekenhuizen een convenant gesloten om de medicatieveiligheid in ziekenhuizen te verbeteren.
Beide bestuursleden van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn vanochtend opgestapt na ophef over hun wijze van declareren. Ze stellen “in het belang van de NZA” hun functie ter beschikking, schrijven bestuursvoorzitter Theo Langejan en zijn medebestuurder Eitel Homan in een verklaring.
De tyrosinekinaseremmer nintedanib remt mogelijk de progressie van idiopathische longfibrose, gekenmerkt door verlies van longfunctie en toenemende kortademigheid.
Paliperidon en haloperidol zijn even effectief, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek bij 311 volwassenen met schizofrenie of schizoaffectieve stoornis.
Zoutbeperking en hydrochloorthiazide (HCT) verminderen albuminurie bij nefropathie door diabetes type 2.
Bij meer dan 75% van de patiënten die starten met antihypertensiva, wordt de serumcreatininespiegel niet binnen dertig dagen bepaald. Huisartsen wijken hiermee dus vaak af van de NHG-standaard Cardiovasculair Risicomanagement.
De farmaceutische bedrijven Takeda en Eli Lilly zijn in het Amerikaanse Lafayette (Louisiana) veroordeeld tot een boete van $ 9 miljard (€ 6,5 miljard). Ze krijgen de straf voor het verzwijgen van mogelijke bijwerkingen bij gebruik van het geneesmiddel Actos (pioglitazon) tegen diabetes mellitus type 2.