26325

Bart Hendriks on Herexamen 2017 PW 14

Volgens mij wordt hier het e.e.a. met elkaar verwisseld. Hypoalbuminemie kan duiden op een aanmaakstoornis. Een verlengd PT kan duiden op verminderde synthese van stollingsfactoren. [...]

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 19 april 2017

gast on Herexamen 2017 PW 14

Beste Bart Hendriks, Bedankt voor uw reactie die weergeeft dat we de betreffende zin niet helemaal duidelijk geformuleerd hadden. We bedoelden dat albumine én (de [...]

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 24 april 2017

Herexamen 2017 PW 18

Welk advies voor deze patiënt met heftige pijnklachten is juist?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 4 mei 2017 | door T.K.L. Pham, Stichting Health Base

UNAIDS: meer geld nodig voor bestrijding hiv/aids

Wereldwijd krijgt maar 43% van de kinderen met hiv medicijnen en bijna de helft van de jongeren met hiv weet niet dat ze het virus heeft. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van UNAIDS. Amsterdam wordt genoemd als een van de eerste steden in Europa die de hiv-epidemie effectief heeft bestreden.

Bevindt zich in Nieuws - 20 juli 2017

Onderzoek naar afbouw antipsychotica

Antipsychotica worden vaak langdurig off-label voorgeschreven aan mensen met een verstandelijke beperking zonder bewijs dat dit effectief is, terwijl wel bijwerkingen optreden. Maar afbouwen lukt vaak niet. De vakgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van het Erasmus MC gaat nu onderzoeken waarom dit zo moeilijk is en hoe antipsychotica bij deze groep wel afgebouwd kunnen worden.

Bevindt zich in Nieuws - 24 juli 2017

Toepassing richtlijn antistolling kan beter

De toepassing van richtlijnen bij trombosepreventie rondom operaties kan beter, concludeert het NIVEL, na ruim 1200 patiëntendossiers te hebben onderzocht van opnames in dertien Nederlandse ziekenhuizen. Vooral bij de preventie van trombose bij niet-chirurgische patiënten en het gebruik van antistollingsmiddelen voor en na een operatie is ruimte voor verbetering.

Bevindt zich in Nieuws - 26 juli 2017

'Advies over afmaken antibioticakuur overbodig'

Het advies dat een antibioticakuur altijd moet worden afgemaakt omdat anders resistentie in de hand wordt gewerkt, wordt door geen enkel wetenschappelijk bewijs onderbouwd en is overbodig, schrijven Britse wetenschappers in het British Medical Journal. Integendeel, beweren zij, te lang doorgaan met antibiotica verhoogt juist het risico op resistentie.

Bevindt zich in Nieuws - 27 juli 2017

Orale film zeer geschikt voor bereiding op maat

De ‘orodispersible film’ (ODF) kan in de apotheek op maat worden bereid met laag gedoseerde geneesmiddelen zoals enalaprilmaleaat, prednisolondinatriumfosfaat en diazepam. Deze toedieningsvorm is uitermate geschikt voor patiëntgroepen zoals kinderen en ouderen, voor wie op de markt verkrijgbare geneesmiddelen niet altijd bruikbaar zijn.

Bevindt zich in Nieuws - 2 augustus 2017

Regie

In versneld tempo komen er patiënt-portalen, herhaalapps en andere medisch-farmaceutische apps op ons af.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 4 augustus 2017 | door Jaap Dik, apotheker

‘Belangrijk dat zwangeren meedoen aan onderzoek’

Het is belangrijk dat zwangere vrouwen op ethisch verantwoorde wijze geïncludeerd worden in medisch-wetenschappelijk onderzoek. Door hen stelselmatig uit te sluiten van deelname kan niet bewezen worden dat medicijnen die zwangeren nodig hebben veilig en werkzaam zijn. Niet deelnemen leidt tot risico’s voor zowel de zwangere vrouw als de foetus. Dat betoogt Indira van der Zande, verbonden aan het UMCU.

Bevindt zich in Nieuws - 2 augustus 2017
119120121123124125