6477

Werkingsmechanisme thalidomide ontrafeld

Onderzoekers van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston hebben het werkingsmechanisme ontrafeld van thalidomide, dat eind 1961 van de markt werd gehaald als antimisselijkheidsmiddel bij zwangeren van­wege zijn teratogene eigenschappen. De transcriptiefactor sal-like protein 4 (SALL4) bleek onder invloed van thalidomide af te nemen. Mutaties in het SALL4-gen leiden tot geboorte­afwijkingen vergelijkbaar met die van thalidomide.

Bevindt zich in Nieuws - 30 augustus 2018

Advies voor betrixaban blijft negatief

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) ziet geen reden om het door haar eerder dit jaar uitgebrachte negatieve advies voor een handelsvergunning voor betrixaban (Dexxience) te herzien. Registratiehouder Portola Pharma­ceuticals had de CHMP na het negatieve advies verzocht om een herbeoordeling.

Bevindt zich in Nieuws - 30 augustus 2018

24 therapeutische varianten van EPO ontwikkeld

Wetenschappers aan de Universiteit Utrecht zijn er samen met wetenschappers aan de University of Copenhagen in geslaagd om 24 therapeutische varianten van het hormoon epoëtine (EPO) te onder­scheiden en te classificeren tot op verschillende niveaus van glycosylering. Voor de productie van EPO wordt gebruikgemaakt van de Chinese hamster ovary (CHO)-cellijn.

Bevindt zich in Nieuws - 30 augustus 2018

CBG: Medacinase niet verdunnen met glucose

De activiteit van urokinase (Medacinase) gaat achteruit na verdunnen met glucose. Dat blijkt uit recent onderzoek, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bevindt zich in Nieuws - 30 augustus 2018

Liset van Dijk bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research

Nivel-medewerker Liset van Dijk is benoemd tot bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel, die is ingesteld door het Nivel, moet de inbreng vergroten van de klinische praktijk in het farmaceutisch onderzoek en onderwijs.

Bevindt zich in Nieuws - 3 september 2018

Naamgeving fentanyl-neussprays verhelderd in G-Standaard

Per 1 september 2018 is de naamgeving van de twee fentanyl-neussprays Instanyl en PecFent in de G-Standaard verhelderd. De namen van de producten zijn aangevuld met de specifieke merknamen, respectievelijk Instanyl en PecFent, om zo de verschillende doseervormen goed te kunnen onderscheiden.

Bevindt zich in Nieuws - 4 september 2018

Meldingen over breken Mirena-spiraal

Bij verwijdering kan het hormoonspiraaltje Mirena in zeldzame gevallen breken, daarom is het belangrijk te controleren of het nog in tact is. Dat blijkt uit meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Bevindt zich in Nieuws - 5 september 2018

Bruins hekelt handelwijze fabrikant CDCA

Het verhogen van de prijs van chenodeoxycholzuur (CDCA) door fabrikant Leadiant keurt minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport “ten zeerste af”. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen over het gedwongen stoppen van de magistrale bereiding van CDCA door het Amsterdam UMC.

Bevindt zich in Nieuws - 6 september 2018

Ziekteverzuim en verloop alarmerend bij personeel in de zorg

Het personeelsverloop (13%) en verzuim (6%) in de zorg waren in 2017 op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. De winst van zorgaanbieders steeg van 1% naar 1,8%. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2018 van accountantskantoor EY.

Bevindt zich in Nieuws - 7 september 2018

Oxycodon vooral bij klachten aan het bewegingsapparaat

Huisartsen schrijven de laatste jaren bij zware pijn vaker oxycodon voor dan morfine, het eerstekeusmiddel volgens de NHG-standaard Pijn. Uit cijfers van Nivel Zorgregistraties eerste lijn blijkt dat oxycodon en morfine elk bij verschillende aandoeningen worden voorschrijven.

Bevindt zich in Nieuws - 10 september 2018
233234235237238239