26531

NHG: farmacogenetische test soms zinvol

Farmacogenetisch onderzoek ten behoeve van betere farmacotherapie vindt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) alleen zinvol als een patiënt onverwacht reageert op een geneesmiddel, waarvan bekend is dat een variatie in het DNA een lage respons of een ernstige bijwerking kan verklaren. Dat staat in het NHG-Standpunt Farmacogenetica dat begin november op de website van het huisartsengenootschap is gepubliceerd.

Bevindt zich in Nieuws - 13 november 2018

Tekort aan assistenten: apothekers komen in actie

In veel regio’s kampen apothekers met een tekort aan apothekers­assistenten. In Amsterdam, waar vacatures maandenlang openstaan, is de situatie zelfs urgent. Opleidingen en apothekers werken inmiddels samen aan oplossingen. Zo startten een ziekenhuis en een ROC in Alkmaar onlangs een ‘derde leerweg’: assistenten opleiden in 44 weken.

Bevindt zich in Achtergrond - 16 november 2018 | door Edwin Bos

Injectie voor patiënt thuis

Assistenten en apothekers van de poliklinische Apotheek Poldervaart in Schiedam geven zelf subcutane injecties bij patiënten thuis. Met deze service wil apotheker Mitad Saraç het zorgaanbod verbreden. “Dat is nodig omdat steeds meer zorg verdwijnt uit de apotheek.”

Bevindt zich in Achtergrond - 16 november 2018 | door Edwin Bos

PatintgesprekPW462018.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Eenrichtingsverkeer maakt plaats voor echt gesprek

Goede consultvoering houdt in dat ook de patiënt bij het gesprek betrokken wordt en vragen kan stellen over zijn medicatie. Voor dat doel wordt de richtlijn Consultvoering ontwikkeld, waarvoor eerder dit jaar een praktijktoets is uitgevoerd. Apotheek de Vriendschap in Emmen past de nieuwe gesprekstechniek nu standaard toe. “Dit kwam voor ons precies op het juiste moment.”

Bevindt zich in Achtergrond - 16 november 2018 | door Frans van den Houdt

Klinische farmacie AHZ integreert in ziekenhuizen

Om beter aan te kunnen sluiten bij de behoefte van de patiënt gaan de afdelingen klinische farmacie van Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ) integreren in het HagaZiekenhuis, LangeLand Ziekenhuis en het Haaglanden Medisch Centrum.

Bevindt zich in Nieuws - 14 november 2018

Bureau

‘Wat gebeurt er eigenlijk op het KNMP-bureau?’ deze vraag is mij regelmatig, vaak met een licht kritische ondertoon, gesteld sinds ik algemeen directeur ben van de KNMP. Ongeveer zestig procent van mijn collega’s is betrokken bij de producten en diensten die we aanbieden aan apothekers en andere zorgverleners. Een groot deel van het werk van deze collega’s vindt achter de schermen plaats. Zo werken GIC-mede-werkers aan het actueel houden van het Informatorium Medicamentorum (IM).

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 16 november 2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

KNMPTAbel1PW462018.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Herexamen 2018PW46

Welke uitspraak over Carmustine is juist?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 14 november 2018 | door Scott Wishaw, GIC

Terugroepactie valsartan treft 160.000 gebruikers

Begin juli van dit jaar werd farma­ceutisch Nederland opgeschrikt door het bericht dat bloeddrukverlager valsartan vervuild was met een mogelijk kankerverwekkende stof. De terugroepacties die hierop volgden, troffen driekwart van de 225.000 gebruikers van potentieel vervuilde valsartan. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 16 november 2018 | door SFK
846847848850851852